Union eller undergang

kampen for et forent Skandinavia

I 1864 erklærte en av tidens største statsmenn seg for "veldig sterk skandinav". Ordene tilhører Otto von Bismarck. Den prøyssiske politikeren samlet Tyskland og var også villig til å samle Skandinavia. Les mer

499,-
Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

I 1864 erklærte en av tidens største statsmenn seg for "veldig sterk skandinav". Ordene tilhører Otto von Bismarck. Den prøyssiske politikeren samlet Tyskland og var også villig til å samle Skandinavia. Det samme var Napoleon III og dronning Victoria. 1800-tallets tankegang var at Europa naturlig ville få færre, men større stater, som de mange statene i Italia og Tyskland, som ble samlet gjennom krig. Derfor måtte små nasjoner enten samle seg eller gå under.

Frykten for undergang fikk radikale revolusjonære, framtredende politikere og kongelige til å arbeide for å samle Sverige, Norge og Danmark i en union. Til tross for konkrete forfatningsutkast og hemmelige forhandlinger ble skandinavismen aldri realisert. Det har fått historikere til å avskrive den som en svermerisk fantasi, mens de har sett de tre skandinaviske nasjonalstatene som historiens uunngåelige avslutning.

«Union eller undergang» forteller en helt annen historie om Skandinavia og viser alvorlige planer om statskupp, krig, kidnapping av den danske kongefamilien, revolusjon og innsettelse av Sverige og Norges konge pa. den danske tronen.

Detaljer

Forlag
Scandinavian Academic Press
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
631
ISBN
9788230402771
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2021
Originaltittel
Union eller undergang
Format
26 x 20 cm

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Union eller undergang:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Ukraina

John Færseth
Innbundet 
336,- 369,-
 

M

Antonio Scurati
Innbundet 
436,- 479,-
 

Danehæren

Bjørn Andreas Bull-Hansen
Paperback 
160,- 229,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv