Min side Kundeservice Bli medlem

Min skam

en historie om forventninger og løsrivelse

«En nær og presis fortelling om skam, fortielse og taushetens pris. Like viktig: Boka viser en vei ut.»

Dagbladet

Gift med Abid Raja og vellykket psykolog. Men hele livet har hun slitt med skam og en følelse av ikke å være god nok. Her forteller Nadia Ansar om kampen for å få lov til å være seg selv.

Les mer

349,-

399,- Spar: 50,-

Sendes innen 1 virkedag
Bente

Skrevet av: Bente, Redaktør

Nadia Ansar starter boka med å fortelle fra disputasen til doktorgraden i psykologi. Hun venter på å bli avslørt. At alle skal tenke at hun er en bløff, ikke bra nok. En av opponentene ønsker å vite hva som er Nadias motivasjon for dette doktorgradsarbeidet. Hvorfor har hun sett det å hjelpe sårbare barn som et kall? «Hvor dypt vil du jeg skal gå?» er Nadia Ansars svar.


Oppdratt til underkastelse


Slik starter historien om en minoritetsjente som vokser opp i Oslo i en familie der faren har dobbel vaskejobb og lærer seg norsk gjennom å lese aviser, mens moren aldri kommer seg ut i arbeidslivet. Det forventes av Nadia at hun skal være en plettfri datter som knapt synes, og som vil vie livet til å bli den perfekte husmoren som tar seg av hjemmet. Hun oppdras til å jobbe hardt, adlyde og å være tro mot islam. Barneårene er fylt av skam og en følelse av ikke å strekke til.


Utenforskap


Det er flere hendelser som involverer en mannlig familievenn, og som Nadia ikke får hjelp av nære voksne til å takle. Hun har også store utfordringer i forhold til fysisk utfoldelse. Hun lærer ikke å svømme, er klumsete på ski, har elendig balanse. Hun strever hardt med å lære kodene som de andre barna turnerer så lett. Fra å være flink på skolen, en ressurs, føler hun plutselig at hun er et problem som må ha hjelp. Hun er et sårbart barn, og som 16-åring sørger foreldrene for at hun blir forlovet med en fetter i Pakistan. Hvordan skal hun komme seg ut av dette? Hvordan skal hun få sagt fra at hun vil styre sitt eget liv?


Oppgjør med ektemannen


Nadia treffer Abid Raja og forelsker seg. Det er den store kjærligheten, men også i ekteskapet må Nadia kjempe for likestilling, og hun beskriver ærlig og utilslørt et oppgjør med ektemannen som er helt nødvendig for deres videre liv sammen. Nadia Ansar har sett flere høyt utdannede medsøstre som gir opp spagaten mellom den patriarkalske kulturens forventninger og det likestilte, norske samfunnet og blir husmødre. Nadia Ansar står opp for disse kvinnene med denne boka.

Vi anbefaler

— Velskrevet om en jentes oppvekst i en patriarkalsk kultur samt hennes kamp for å bli frigjort.

Bente Einan Eriksen

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
254
ISBN
9788202773519
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2023
Format
21 x 13 cm
Nr
8218935

Medlemsblad

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Bla i boka

Anmeldelser

«En nær og presis fortelling om skam, fortielse og taushetens pris. Like viktig: Boka viser en vei ut.»

Andreas Wiese, Dagbladet

«Boken er krystallklart skrevet, lett tilgjengelig og viktigst av alt: Engasjerende.»

Sindre Hovdenakk, VG

«Ansars bidrag er velskrevet og viktig ...»

Morten Ståle Nilsen, Bok365.no

«Nadia Ansar skriver en klok selvbiografi om vanskelige opplevelser. » «Min skam blir en direkte samfunnsnyttig bok når Ansar mot slutten presenterer en faglig fundert metode for forsoning. Enkelt referert dreier det seg om en slags stedfortredende tilgivelse, der offeret selv formulerer den unnskyldningen hen lengter etter fra omsorgspersoner som sviktet.»

Ingunn Økland, Aftenposten

«Nadia Ansars fortelling er gripende, sår, men også inspirerende, fordi den gir så mange bilder av kamp og håp. Med denne boka står hun helt på egne ben i offentligheten. Ingen eier Nadia Ansar.»

Kari Kristensen, Dagsavisen

«Nadia Ansar vinner på å være spesifikk og allmenn. Mye av det hun trekker fram angår oss alle»

Astrid Fosvold, Vårt Land

«Nadia Ansar gir ikkje berre nye dimensjonar til den rørande kjærleikshistoria mellom henne og Raja - som forresten berre ventar på ei Bollywood-inspirert filminnspeling! Ho har også mykje å lære nordmenn frå alle kulturelle bakgrunnar om å ta si eiga emosjonelle historie på alvor.» «Ei klok forteljing om samanhengen mellom indre og ytre frigjering.»

Merete Røsvik, Klassekampen

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Min skam:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Høyt

Erika Fatland
Innbundet 
409,- 449,-

Logg inn

Handlekurv