Min side Kundeservice Bli medlem

Noe tapt og noe vunnet

Unge Tara satte sine ben i et klasserom for første gang som 17-åring. Vi følger hennes vei fra skraphaugen til Harvard i denne utrolige historien som har tatt verden med storm. Les mer

363,-

399,- Spar: 36,-

Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

«Jeg var i ferd med å miste familien min. (…) jeg fant ingen fortellinger om hva du skal gjøre når den sterke lojaliteten du føler for familien din kommer i konflikt med lojaliteten du må ha til deg selv. Jeg ønsket meg en fortelling som ikke blandet sammen tilgivelse og forsoning, eller så på forsoning som den høyeste form for tilgivelse. For min del visste jeg at det nok for alltid måtte håndteres som to forskjellige ting. Jeg visste ikke om jeg noen gang ville kunne forsones med familien min, og jeg trengte å tro på at jeg kunne tilgi, uansett.»

Dermed ble Tara Westovers sterke historie til den gripende boka Noe tapt og noe vunnet, eller som den heter på originalspråket: Educated.

Alene mot verden
Tara Westover er et løvetannbarn. Som minstemann i en søskenflokk på syv brødre og søstre, vokste hun opp på et avsidesliggende sted i en mormoner-familie som ikke ville ha noe med storsamfunnet å gjøre. Søsknene hadde ikke fødselsattest, fikk ikke gå på vanlig skole eller være med på aktiviteter sammen med andre, og de dro ikke til legen. Deres verdensbilde var totalt formet av farens ekstreme holdninger og konspirasjonstanker. Den røffe oppveksten gjorde Tara tøff og selvstendig. Da hun var 17 år skjønte hun plutselig hva hun hadde gått glipp av ved å ikke gå på skole eller få utdanning, hun var rett og slett kunnskapsløs. Hun visste nesten ingenting om den verdenen og samfunnet familien hennes tok sånn avstand fra.

Aha-opplevelsen
I Noe tapt og noe vunnet forteller hun den sterke historien om hvordan hun måtte bryte med familien og det – for henne – destruktive samholdet deres i kampen mot verden rundt. Men hvordan skal hun klare seg alene og skape seg et liv uten vanlig skolegang? Til tross for den brutale oppveksten har hun fått med seg en god porsjon arbeidsmoral og ansvarsfølelse, og ikke minst en grunnleggende uavhengighetsfølelse. Hun lykkes over all forventning i det akademiske, og har nå en doktorgrad i historie ved Harvard. Men finnes det også en måte å finne tilbake til familien på, selv om hun har gått sine egne veier?

Suksessens pris - bruddet
Tara Westovers sterke historie er blitt et fenomen over hele verden. "Spørsmålene hun stiller i boka er universelle, "skriver Hadley Freeman i Vogue. “Hvor mye av oss selv skal vi gi til dem vi elsker? Og hvor mye må vi forråde dem for å kunne bli voksen selv?”

«Denne dannelsen av jeget kan kalles mange ting. Forvandling. Metamorfose. Løgn. Svik. Jeg kaller det en utdannelse.» Tara Westover

«Du kan savne noen hver eneste dag, og fortsatt være glad for at de ikke er en del av livet ditt.» Tara Westover

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
371
ISBN
9788205500341
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2019
Originaltittel
Educated
Format
21 x 14 cm
Nr
8144583

Om forfatteren

Tara Westover (1986) er født og oppvokst i en liten bygd med 250 innbyggere i Idaho. Der bodde hun med sin mormonfamilie som drev med hjemmeundervisning og var selvforsynte. Som ungdom kom Tara inn på universitetet og flyttet hjemmefra. Hun har nå en grad i historie fra Harvard og Cambridge. Noe tapt og noe vunnet er historien om hennes liv. Da den kom ut i USA på våren i 2018, gikk den rett inn på New York Times bestselgerlistee der den ligger fortsattt. Boken er utgis i 54 land.

Utdrag

 

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Noe tapt og noe vunnet:

Mor

Leif B. Lillegaard
Nedlastbar lydbok 
399,-
 

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Fri

Lea Ypi
Innbundet 
229,- 399,-
 

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
390,- 429,-
 

Atlas

Lucinda Riley
Innbundet 
169,- 479,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv