Meny
 
Tara Westover: Noe tapt og noe vunnet

Noe tapt og noe vunnet

; Hilde Stubhaug (Oversetter)

«En utrolig historie.»

, Adresseavisen Terningkast 5
Unge Tara satte sine bein i et klasserom for første gang som 17-åring. Vi følger hennes vei fra skraphaugen til Harvard i denne utrolige historien, som har tatt verden med storm. Les mer
Vår pris
299,-
Spar
43,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 299,-
Spar: 43,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Presentert av Runhild Skjølaas, redaktør

Fra skraphaug til suksess

«Jeg var i ferd med å miste familien min. (...) jeg fant ingen fortellinger om hva du skal gjøre når den sterke lojaliteten du føler for familien din kommer i konflikt med lojaliteten du må ha til deg selv. Jeg ønsket meg en fortelling som ikke blandet sammen tilgivelse og forsoning, eller så på forsoning som den høyeste form for tilgivelse. For min del visste jeg at det nok for alltid måtte håndteres som to forskjellige ting. Jeg visste ikke om jeg noen gang ville kunne forsones med familien min, og jeg trengte å tro på at jeg kunne tilgi, uansett.»

Dermed ble Tara Westovers sterke historie til den gripende boka Noe tapt og noe vunnet, eller som den heter på originalspråket: Educated.

«En bemerkelsesverdig selvbiografi om et fantastisk liv.»

Barack Obama

Alene mot verden
Tara Westover er et løvetannbarn. Som yngst i en søskenflokk på sju, vokste hun opp på et avsidesliggende sted i en mormoner-familie som ikke ville ha noe med storsamfunnet å gjøre. Søsknene hadde ikke fødselsattest, fikk ikke gå på vanlig skole eller være med på aktiviteter sammen med andre, og de gikk aldri til lege. Deres verdensbilde var totalt formet av farens ekstreme holdninger og konspirasjonstanker. Den røffe oppveksten gjorde Tara tøff og selvstendig. Da hun var 17 år, skjønte hun plutselig hva hun hadde gått glipp av ved å ikke gå på skole eller få utdanning, hun var rett og slett kunnskapsløs. Hun visste nesten ingenting om den verdenen og samfunnet familien hennes tok sånn avstand fra. 

«Du kan savne noen hver eneste dag, og likevel være glad for at de ikke er en del av livet ditt.»

 Tara Westover

Aha-opplevelsen
I Noe tapt og noe vunnet forteller hun den sterke historien om hvordan hun måtte bryte med familien og det – for henne – destruktive samholdet deres i kampen mot omverdenen. Men hvordan skal hun klare seg alene og skape seg et liv uten vanlig skolegang? Til tross for den brutale oppveksten har hun fått med seg en god porsjon arbeidsmoral og ansvarsfølelse, og ikke minst en grunnleggende uavhengighetsfølelse. Hun lykkes over all forventning i det akademiske, og har nå en doktorgrad i historie ved Harvard. Men finnes det også en måte å finne tilbake til familien på, selv om hun har gått sine egne veier? 

Suksessens pris er bruddet
Tara Westovers sterke historie er blitt et fenomen over hele verden. "Spørsmålene hun stiller i boka, er universelle", skriver Hadley Freeman i Vogue. "Hvor mye av oss selv skal vi gi til dem vi elsker? Og hvor mye må vi forråde dem for å kunne bli voksen selv?" 

«Denne dannelsen av jeget kan kalles mange ting. Forvandling. Metamorfose. Løgn. Svik. Jeg kaller det en utdannelse.»

Tara Westover

 

ANMELDELSER:

Terningkast 5 Vigdis Moe Skarstein, Adresseavisen

FAKTA
Utgitt:
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
ISBN: 9788252590227
Format: 21 x 14 cm
Nr: 8147353
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

Tara Westover (f. 1986) er født og oppvokst i en liten bygd med 250 innbyggere i Idaho. Der bodde hun med sin mormonfamilie, som drev med hjemmeundervisning og var selvforsynte. Som ungdom kom Tara inn på universitetet og flyttet hjemmefra. Hun har nå en doktorgrad i historie fra Harvard og Cambridge. Noe tapt og noe vunnet er historien om hennes liv. Da den kom ut i USA våren 2018, gikk den rett inn på New York Times' bestselgerliste, der den ligger fortsattt. Boka utgis i 54 land.

 

«En utrolig historie.»

, Adresseavisen Terningkast 5

«… drivande godt om vegen frå skraphaugen til doktorgraden.»

, Dag og Tid

«'Noe tapt ...' er lett å like. En eventyrlig historie ... [boka] gir åpenbart et interessant, nesten litt frikshowaktig, innblikk i en spesiell subkultur. Den vekker interessante spørsmål om mangfold og inkludering, om grensene for religiøs frihet, for familien som bærekraftig organisasjonsenhet i et utviklet og sivilisert samfunn. ... Som Obama sa det: en bemerkelsesverdig selvbiografi, om et fantastisk liv.»

, Dagsavisen

«Romanen skildrer en oppvekst så sår og dramatisk at jeg knapt har lest maken.»

«Westover evner å uttrykke et følelsesliv rikt på nyanser som er nødvendig når ytre vellykkethet lider under mangelen av å være et helt menneske.»

, Gjengangeren

«Bemerkelsesverdig.»

«Et lysende eksempel på hva man kan oppnå hvis man bestemmer seg for noe ... en inspirerende og virkelig unik oppvekstskildring.»

«Hjerteskjærende, hjertevarmende – den beste oppvekstskildringen på flere år.»

«Westover skriver med usedvanlig intelligens og eleganse.»