Min side Kundeservice Bli medlem

To søstre

En oktoberdag i 2013 kommer ikke de to tenåringsjentene Ayan og Leila hjem til vanlig tid. Senere på kvelden kommer sjokkmeldingen: De er på vei til Syria. På jakt etter døtrene tar faren seg inn i det borgerkrigsherjede landet, en reise som skal føre ham inn i områder kontrollert av Den islamske staten (IS). Les mer

409,-

449,- Spar: 40,-

Sendes innen 3 virkedager

Logg inn for å se din bonus

Åsne Seierstad har høstet enorm anerkjennelse både hjemme i Norge og internasjonalt for sine beretninger fra konfliktsoner i blant annet Afghanistan og Irak. Både som forfatter og journalist har hun oppsøkt internasjonale konflikter og skildret hendelser med sin helt unike stil. Med Bokhandleren i Kabul skapte hun store bølger og lå på bestselgerlistene i USA i nesten et år. I sin forrige bok, En av oss, tok hun for seg den norske virkeligheten og viste oss at hennes journalistiske metode kan avdekke og gi innsikt i vonde ting også her hjemme. The New York Times kåret boka til en av de beste utgivelsene i 2015. 

Med To søstre gir hun oss en rystende historie om hvordan to skoleflinke, opplyste og velintegrerte søstre gradvis radikaliseres for så plutselig å reise fra familie og venner i Norge til konfliktfylte Syria. 

Fra Kolsås til kalifatet
En skole i Bærum, en skole som de fleste andre her i landet. Skoleklassene er i all hovedsak helnorske, med noen innslag av elever med en annen etnisk bakgrunn. De to somalisk-norske jentene Ayan og Leila er opplyste og velintegrerte og bidrar svært godt faglig på skolen. To jenter kom til landet med familien sin som små, og har glidd inn i den norske modellen - tilsynelatende er det en suksesshistorie. Jentene finner sammen med andre venninner, diskuterer likheter og ulikheter i hverandres tro. De går på fester sammen, de tester grenser sammen, de går fra tretten til fjorten til femten sammen. En oktoberdag i 2013 kommer ikke de to tenåringsjentene, Ayan og Leila, hjem til vanlig tid. Senere på kvelden får foreldrene sjokkmeldingen: Døtrene er på vei til IS-kalifatet i Syria. Hvordan kunne det skje?

Åsnes metode
I To søstre går Åsne Seierstad løs på et av de viktigste og mest kompliserte spørsmålene i vår tid. Hvorfor radikaliseres muslimske ungdommer som er vokst opp i Vesten? Hva førte de to søstrene fra Kolsås til kalifatet? Hva var det som trakk dem? Som få andre makter Åsne Seierstad å komme tett på personene hun skriver om. To søstre er både fortellingen om jentene som dro, et land i krig og om en familie som splintres. Det er også en fortelling om oss, i Norge i dag. Journalisten Åsne Seierstad har gått grundig til verks og skaffet seg et enormt kildemateriale gjennom norske klassekamerater, diskusjoner på nettet og fortrolige samtaler mellom søstrene og familien i Norge. Til sammen skaper hun en fortettet historie, hun skildrer farens desperasjon og fortvilelse i grenseområdene i Syria, morens resignasjon og ikke minst hvordan klassekameratene opplever det hele. Men den vi identifiserer oss aller mest med, er kanskje jentenes bror, Ismael. Det er gjennom ham vi får dialogen med jentene, det er han som stiller dem kritiske spørsmål og det er han som setter ord på hendelsene. Det er også han som stiller det store spørsmålet: Burde jeg ha forstått hvor dette bar for lenge siden? 

Forklare det uforståelige
To søstre er en oppsiktsvekkende bok. Det er et ambisiøst og vellykket forsøk på å framstille veien til radikalisering. Den tar oss med til steder vi ikke før har vært. Seierstad makter å gi oss en spenningsfortelling der sidene flyr, samtidig som hun portretterer mennesker i press mellom ulike kulturer, ulike livssyn. To søstre er et forsøk på å forklare det uforståelige. Og det greier Seierstad på en fascinerende måte. Hun gjør det forståelig, gjør oss litt klokere. Men hun forenkler ikke, hun viser derimot hvor sammensatt en årsak kan være. Hvor tett alt henger sammen i den globaliserte verden, men hvor langt fra hverandre vi likevel kan komme. Og ikke minst: hvor mye en tenåring kan skjule for sine foreldre og hvor langt foreldre er villige til å gå for barna sine. 

"Burde jeg ha forstått hvor dette bar for lenge siden?"
Ismael, bror

Som få andre makter Åsne Seierstad å komme tett på personene hun skriver om. To søstre er både fortellingen om jentene som dro, et land i krig og om en familie som splintres. Det er også en fortelling om oss, i Norge i dag. To søstre er årets mest spennende lesning. Sannsynligvis er det også årets viktigste bok.

Medlemsvurdering:
Man kjenner på mange følelser i denne boka! Veldig aktuell - et must å lese!

Hanna

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Kagge
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
490
ISBN
9788248916826
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2016
Originaltittel
To søstre
Format
22 x 16 cm
Nr
8092788
Priser
Brageprisen Sakprosa 2016

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Medlemmers vurdering

C
Claire – 05.11.2017

– Dyktig forfatter. Hun kan virkelig mye om denne religionen.Nokså Spennende og lærerik bok. Men blir noe langtekkelig til tider.

H
Hanna – 02.09.2017

– Man kjenner på mange følelser i denne boka! Veldig aktuell - et must å lese!

L
Lisbeth Strøm Hultgreen – 20.07.2017

– Spennende og lærerik! Anbefales på det varmeste!

A
Anne Marie Meyer – 12.01.2017

– Jeg har lest de fleste av Åsne Seierstads bøker, men dette er den beste boka hun har skrevet. Det er et solid stykke journalistisk arbeid hun har begått her, og bokens innhold er desverre skremmende aktuell. Det er vanskelig å forstå hvorfor to unge kvinner som vokser opp i Norge velger å reise til Syria. Noen svar får vi som kan forklare deres valg, men ikke alle. Hyggelig lesning er det derimot ikke.

K
Kjartan – 30.11.2016

– Hvordan kunne dette skje i Norge?

O
Ole Bernt Lile – 28.11.2016

– Interessant innblikk i personlige notater som sammen med faktaopplysninger som karakterer i skolen og kontaktnett innen muslimske organisasjoner gir et eksempel på hvordan tilsynelatende harmoniske jenter blir fanatiske jihadister. Man kan gjøre seg tanker om fordeling av skyld for at det kunne ende opp som det gjorde, men om man vil kan man fokusere på hva norske myndigheter kunne gjort. At noe var i ferd med å gå galt fikk jo skolen tidlig en indikasjon på, uten at nødvendige grep ble tatt. Dette må ikke oppfattes slik at jeg mener skolen var skyld i dette. Skylden ligger oppe i dagen på annet hold.

A
Ann-Helen – 22.11.2016

– En bok som gav meg innsikt i noe som jeg ikke viste så mye om. Boken gav meg mange nye tanker. En viktig bok som jeg anbefaler at alle bør lese!

H
Hege H. Berg-Jensen – 21.11.2016

– To Søstre

R
Roar – 21.11.2016

– Lest halve boken og den fremstår som troverdig på alle måter. Gir et godt innblikk i en families kamp for sine barn. Spennende lesning fra første side.

P
Per Jostein Haaland – 21.11.2016

– Kan anbefale "To søstre" av Åsne Seierstad. I flg Dagbladet står «To søstre» i fare for å overdrive et svært begrenset fenomen. Boka er imidlertid engasjerende, er veldig godt skrevet og det er gjort et grundig forarbeid.

R
Raillmo – 21.11.2016

– God og interessant lesnad

Oppdag mer

Bøker som ligner på To søstre:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv