Gigantsalget er utvidet: inntil -80 %
Min side Kundeservice Bli medlem

Atlas

historien om Pa Salt

«Mamma har vært så nær meg i skriveprosessen, selv om hun ikke har vært her fysisk. Hun er med meg i hjertet, og det har vært en velsignelse for meg å skrive boken.»

Harry Whittaker, Lucinda Rileys sønn og medforfatter

Atlas - Historien om Pa Salt er den åttende og siste boka i Lucinda Rileys serie "De syv søstre", og endelig blir seriens store spørsmål besvart: Hvem var Pa Salt, og hvorfor adopterte han søstrene?

Les mer

419,-

479,- Spar: 60,-

Sendes innen 1 virkedag
Runhild

Skrevet av: Runhild, Redaktør

Hvem var Pa Salt?

Atlas er aller siste bok i Lucinda Rileys «De syv søstre»-serie. Forfatteren hadde begynt på boka som gir svaret på alle gåtene, før hun gikk bort i 2021. Og hun rakk å be sønnen fullføre den store fortellingen om alle søstrene og den hemmelighetsfulle faren deres sin historie.

Lucinda Riley hadde et inderlig ønske om å gjenskape magien vi alle husker fra barndommens leseopplevelser i romanene sine. Millioner av lesere kan bekrefte at hun gjorde det med glans. Riley var en sann Norgesvenn, hun besøkte Norge mange ganger og vurderte til og med å flytte hit. Da hun døde bare 56 år gammel i 2021, hadde hun akkurat lansert den syvende boka i «De syv søstre»-serien, Den savnede søsteren, og rukket å overraske alle med at hun hadde begynt på en åttende bok, bokseriens grande finale. Lesere over hele verden sørget over hennes altfor tidlige bortgang, og det var uvisst om serien lot seg fullføre. Heldigvis kunne sønnen hennes, som har samarbeidet med moren før, skrive ferdig boka.

Sterke og unike kvinner
I Atlas får vi svaret på alle gåtene, og vi kan lese om den hemmelighetsfulle adoptiv-faren til storesøster Maia, stormsøsteren Ally, skyggesøsteren Star, perlesøsteren CeCe, månesøsteren Tiggy, solsøsteren Electra og den syvende, savnede søsteren, Merry. De er alle oppkalt etter stjernene i stjernehopen Pleiadene som også kalles De syv søstre. Legenden bak stjernebildet forteller at hver og en av de mytologiske søstrene var sterke og unike kvinner.

Pa Salts historie
Hvem var den mystiske Pa Salt som adopterte barn fra alle verdenshjørner? Som Lucinda Riley selv var obs på, er hele poenget med en bokserie som denne ikke å røpe for mye. Men jeg kan fortelle at vi blant annet skal til Paris i 1928 der en forkommen guttunge blir tatt hånd om av en vennlig familie. Han skjuler forhistorien sin for alle han møter, men blomstrer opp i sin nye tilværelse. De oppdager hans talent, og etter hvert får han studieplass ved det prestisjetunge Conservatoire de Paris. Innimellom kan han nesten glemme fortidens redsler og trusselen som alltid henger over ham, og som han ikke våger å fortelle om til noen.

Et siste farvel
I nåtidshistorien er alle søstrene på vei for å ta et siste farvel med sin elskede adoptivfar. Også den syvende søsteren skal komme og delta. Hun får en dagbok som ledetråd, og den viser seg å inneholde fortellingene om alle søstrene. For hver detalj som avsløres dukker det opp nye spørsmål.Endelig skal de få alle svarene på hvorfor Pa Salt har samlet akkurat dem til en familie.

Harry Whittaker har fullført morens fantastiske bokserie i hennes ånd. I Atlas samles trådene og alle puslespillbrikkene faller på plass. Slå av telefonen og rigg deg godt til i lesekroken for denne uforglemmelige avslutningen på eventyret om stjernesøstrene D'Apliese!

Medlemsvurdering:
Helt fantastisk! Fengslende rett og slett! Boken holder den den lover, alt blir avslørt. Hele serien er helt fantastisk og bør leses. Det er mye å holde styr på av navn og og historier, men lettlest. Jeg var så pent på denne siste boken og slet med å legge den fra meg.

Margrethe

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
745
ISBN
9788252593679
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2023
Originaltittel
Atlas
Format
21 x 14 cm
Nr
8214778
Serie
De syv søstre 8

Intervju med forfatteren

- Jeg håper mor ville vært stolt

Harry Whittaker intervjuet av Ingeborg Volan

– Dette er jo slutten på reisen. Jeg håper alle får svar på det de lurer på, sier Lucinda Rileys sønn, Harry Whittaker.

Den britiske journalisten og komikeren er blitt vant til å omtales som «sønnen til…». For det er ikke noen liten jobb han har lagt bak seg: Femti millioner lesere over hele verden venter på å få slutten på Lucinda Rileys enorme historie om Pa Salt og de syv søstre.

– Det er historien om en helt spesiell mann og et bemerkelsesverdig liv. Og det er alt jeg kan si før boka kommer ut, sier forfatteren hemmelighetsfullt.

Fikk oppdrag av mor
Hans mor døde i 2021 etter fire års kreftsykdom. Familien håpet hele tiden at hun skulle bli frisk. Derfor fikk Harry Whittaker bare én samtale med moren, som han selv omtaler som Lucinda, om det store spørsmålet: Hva ville skje med historien dersom hun skulle dø?

– Hun kalte meg inn på rommet sitt en dag, og vi hadde en samtale om hvordan hun så for seg at historien skulle ende. Hun ba meg om å skrive den ferdig for henne. Det var nok de viktigste fem timene i mitt liv. Og etterpå snakket vi aldri om det igjen, forteller han.

Men ukjent med bokseriens søstre, oppveksten i det fasjonable hjemmet deres i Sveits og det gåtefulle rundt opphavet deres var han på ingen måte.

 

Har Tiggy som favoritt

– Jeg har jo lest alle bøkene så snart de kom ut av Lucindas hode, i sin reneste form, om du vil. Og vi har snakket mye om dem i de ti årene hun skrev på serien. Så jeg kjente dem nok så godt som noen kan gjøre, sier sønnen. Hans egen favoritt-søster er Tiggy, som han mener minner mye om moren Lucinda.

Mor og sønn hadde også skrevet en serie barnebøker sammen i 2018-19. Dessuten fikk han hjelp fra Hollywood. For å forberede en mulig tv-serie hadde nemlig moren skrevet 30 sider dialog mellom det sønnen kaller «to sentrale karakterer», som ga en god pekepinn til noen viktige handlingselementer. Utover det måtte Whittaker stå på egne ben.

– Mange sier de er spente på om de kan se hva Lucinda har skrevet og hva som er mine ord. Men mor skrev jo ingenting av dette. Så det er mine formuleringer, alt sammen, smiler han.

Ingen flere gjemte Riley-bøker
Flere har lurt på om det finnes andre «gjemte manuskripter» etter Lucinda Riley. Det avviser Harry Whittaker at det gjør – heller ikke krimboka «Mordene på Fleat House», som kom ut i 2022, ble funnet i en skuff. Derimot var den en av flere romaner Lucinda Riley skrev på 1990-tallet under navnet Lucinda Edmonds. Og sønnen lover at flere av morens tidlige og mer ukjente bøker vil bli utgitt på nytt.

– Og neste måned skal jeg starte arbeidet på min egen roman, sier han spent.

Whittakers egen bok blir mer typisk britisk, humoristisk, «i ånden til Nick Hornby», som han sier. Det språket kommer mer naturlig til forfatteren selv – det var en utfordring å prøve å skrive som «Lucinda». Og snart får vi se om han har klart det.

Skriver for mamma
Det er stor ståhei og mye hemmelighetskremmeri rundt lanseringen av «Atlas». Ingen må vite hvordan det hele ender før boka er i salg 11. mai. Men at det sitter 50 millioner lesere i hele verden og venter på slutten, har ikke plaget Whittaker så mye underveis.

– Jeg følte hele tiden at jeg har skrevet for én person, og det var for mamma.

– Hva tror du hun ville sagt om det du har prestert?

– Hun ville sikkert ha sagt at «jeg ville ikke formulert meg på akkurat den måten», fleiper Harry Whittaker.

– Men jeg håper jo at hun ville vært stolt.

Om forfatterne

Lucinda Riley (1966–2021) var født i Irland, og etter en tidlig karriere som skuespiller i film, teater og tv, skrev hun sin første bok i en alder av 24 år. Bøkene hennes har solgt over i 50 millioner verden over, og er oversatt til 40 språk.

Harry Whittaker (f. 1992) er Lucinda Rileys eldste sønn. I oppveksten underholdt moren ham og småsøsknene med å fortelle historier, og da han ble voksen ble han selv også historierforteller. Whittaker er prisbelønt programleder på BBC radio og fremtredende medlem av en av Storbritannias mest kjente improvisasjonsteatergrupper. Harry Whittaker og moren skrev barnebokserien «Følgesvenner» sammen.

Om "De syv søstre"-serien

Magisk historieforteller

Lucinda Riley har bergtatt millioner av mennesker verden rundt med bokserien om de syv søstrene d'Apliese. Les alle for å få hele den eventyrlige historien.

"De syv søstre" er en enorm suksess. Hver av bøkene følger en av de syv adoptivsøstrene og må ikke nødvendigvis leses i rekkefølge.

De syv søstre: Maias historie
I første bok samles Maia D’Apliése og hennes fem søstre i barndomshjemmet Atlantis – et vakkert slott ved bredden av Genèvesjøen – etter å ha fått beskjed om at adoptivfaren deres, den mystiske mangemillionæren Pa Salt, er død. De finner ut at han har etterlatt dem spor som leder til deres biologiske opphav. Lucinda Riley fletter inn virkelige personer i hver bok, blant annet berømtheter innen arkitektur, litteratur, musikk og dans.

Stormens søster: Allys historie
I boka om Ally er store deler av handlingen lagt til Norge med Edvard Grieg i en av hovedrollene i romanen. 

Skyggesøsteren: Stars historie
Den tredje søsteren, Star, må lete etter sin bakgrunn i Lake District og London på kong Edward VIIs tid – og finner etter hvert sin egen fremtid i et koselig antikvariat i London.

Perlesøsteren: CeCes historie
CeCe slutter på kunstutdanningen for å finne sitt biologiske opphav. Det eneste sporet hun har er et gammelt fotografi og navnet på en kvinnelig pionér som bodde i Australia for over hundre år siden.

Månesøsteren: Tiggys historie
Tiggy må til Andalusia i Spania, til miljøet rundt en berømt flamenco-danserinne, for å finne sine røtter.

Solsøsteren: Electras historie
Electra D’Aplièse er kvinnen som har alt: Hun er vakker, rik og berømt – og er en av verdens toppmodeller. Fra Manhattan må hun til Afrikas praktfulle, vidåpne sletter for å finne sin historie.

Den savnede søsteren: Merrys historie
I alle år har de seks søstrene visst at de har en syvende søster, en som faren har lett etter så lenge de kan huske. De får ledetråder som fører til Irland, men det kan virke som søsteren deres ikke ønsker å bli funnet.

Atlas: Pa Salts historie
De syv søstrene samles til et siste farvel med adoptivfaren Pa Salt. Endelig får de vite den hemmelighetsfulle Pa Salts egen historie og svar på alle gåtene.

Medlemsblad

Hør podkastepisoden her

Med podkasten Bokklubben - mer leseglede, skal programleder Mie Storbekken og redaktørene våre gi lesingen et løft. De snakker om bøkene de har lest og bøker som kommer, og dykker ned i bestemte sjangre. Målet er å inspirere flere til å legge fra seg telefonen og kose seg med ei bok.

I podkastepisoden om Lucinda Riley og "De syv søstre" er salgs- og markedsdirektør Knut Gørvell gjest sammen med Tiktok-Johanne og redaktør Runhild.

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Mamma har vært så nær meg i skriveprosessen, selv om hun ikke har vært her fysisk. Hun er med meg i hjertet, og det har vært en velsignelse for meg å skrive boken.»

Harry Whittaker, Lucinda Rileys sønn og medforfatter

«At Harry Whittaker kan skrive er det ikke tvil om, og her har han helt tydelig gjort det i sin mors ånd.» «Jeg nikoste meg gjennom hele boken»

Tine Sundal, tinesundal.blogspot.com

«En verdig og sørgelig avslutning, og en trist og minnerik avskjed med en bokserie som har betydd mye for så ufattelig mange.» «Jeg tror vi skal lete lenge etter et lignende roman-bokverk som «De syv søstre».»

Simen Ingemundsen, Randaberg 24

«Syv søstre-finale: Hold dere fast og les!» «Riley-fans vil trolig gi seg ende over» «Ukomplisert underholdningslitteratur på sitt beste»

Guri Hjeltnes, VG

«All ære til avdøde Lucinda Riley og Harry Whittaker»

Cathrine Krøger, Dagbladet

Medlemmers vurdering

M
Margrethe – 15.02.2024

– Helt fantastisk! Fengslende rett og slett! Boken holder den den lover, alt blir avslørt. Hele serien er helt fantastisk og bør leses. Det er mye å holde styr på av navn og og historier, men lettlest. Jeg var så pent på denne siste boken og slet med å legge den fra meg.

L
Leikny – 06.07.2023

– En fantastisk avslutning på serien! Litt vidløftig med utrolig mange navn og slekter å holde greie på, men alt i alt en spennende og underholdende historie.

A
Anne-Lynn – 28.06.2023

– Anbefales. Det er fint å få vite hva som skjer med alle involverte i serien og samtidig trist at det ikke kommer flere bøker fra LR. Hun var en forfatter som skrev så bra.

B
Brit – 28.06.2023

– Slutten ble for langdryg.

N
Nina – 28.06.2023

– Veldig bra oppfølging og avslutning på historien om søstrene. Boken ble lest gangske raskt ettersom den fenglset meg og er lettlest. Anbefales til alle, og nå går den videre til mine døtre som venter på den.

A
Anne Grethe – 28.06.2023

– Denne føyer seg inn i rekken med bøker du blir oppslukt av. Endelig få svar på mysteriet,og sønnen leverer på samme måte som moren. Har lest hele serien,og har kost meg. Det som gjorde bøkene spesielle var todeling av historiene.

E
Ellen-Karine Mortensen – 27.06.2023

– En super bok og avslutning på serien. Alle bøkene er vanskelig å legge fra seg, når du begynner å lese dem. Jeg har anbefalt de bøkene til min familie og venner. ( det hadde vært fint å fått en siste bok hvordan det går med søstrene videre). Anbefaler alle å lese de bøkene.

Å
Åse Manum Hesthagen – 27.06.2023

– Enestående!!

K
Kari Kildahl – 27.06.2023

– God avslutning av en leseverdig serie’

A
Ann-Christin – 27.06.2023

– Boka var kjempebra. Heldigvis ble serien avsluttet. Nøt den fra perm til perm🤩

A
Astri M – 27.06.2023

– Overraskende god

J
Janne H – 27.06.2023

– Veldig bra, sku bare ønske d kom flere bøker

B
Bente Hartvedt Ringstad – 27.06.2023

– Greit å få med slutten men ikke samme kvalitet som de foregående bøkene. Litt for detaljrik.

B
Beth – 27.06.2023

– Fin avslutning

M
Magnhild Hovden – 27.06.2023

– En spennende bok. Har ventet lenge! Den svarte til forventningene. Har gjort meg mangetanker om Pa gjennom alle bøkene og nå fikk jeg endelig et svar. Boken anbefales.

B
Birgit Lunde Kristiansen – 27.06.2023

– Fantastisk avslutning på en nydelig serie. Har man lest de første bøkene er denne et must!

A
Anne Hov – 27.06.2023

– Fin bok

G
Gry – 27.06.2023

– Fantastisk serie og en strålende gjennomført avslutning på det hele. Nesten umulig å legge fra seg boka. Tror jeg må lese alle bøkene pånytt nå som serien er komplett.

M
Mona Kristoffersen – 27.06.2023

– Helt i Lucindas ånd, denne siste boken i 7 søstre-serien. Spenning fra første side og samler trådene fra de tidligere bøkene slik at alle spørsmål blir besvart. En perfekt avslutning på en virkelig god serie.

J
John-Kenneth Kristoffersen – 27.06.2023

– Endelig kom svaret hvem Pa egentlig var.Desverre kunne ikke Lucinda oppleve utgivelsen men hun vil altid bli husket som en fantastisk og varn forfatter. En av de beste serier på dagens marked.

H
Hanne Eilertsen Punnerud – 27.06.2023

– Nydelig avslutning!

A
Anne Marie – 27.06.2023

– Denne var best. Flott skrevet.

W
Wenche – 27.06.2023

– Medlemsvurdering

S
Sissel – 29.05.2023

– Etter min mening er dette den beste av hele serien.

R
Runhild Skjølaas, redaktør i Bokklubben – 18.05.2023

– Lucinda Rileys sønn, Harry Whittaker, har klart kunststykket å samle alle trådene og gi svar på alle gåtene i De syv søstre-serien. Endelig kan vi lese hele historien om hvorfor Pa Atlas valgte å adoptere alle søstrene og hans egen livshistorie. Imponerende, rett og slett.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Atlas:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv