Byens spor : Skyggeboken

skyggeboken

Serie: Byens spor 3

Byens spor vil bli stående som et av Lars Saabye Christensens hovedverker. Med Skyggeboken kunne han knapt ha skapt en vakrere oppsummering av sitt eget forfatterskap! Les mer
Vår pris
349,-
Spar
50,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Kommer til lager 21.08.19

Vår pris: 349,-
Spar: 50,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Kommer til lager 21.08.19

Om boka

Presentert av Erlend Sørskaar, redaktør

En fortelling som setter spor

'Skyggeboken' er blitt en medrivende avslutning på et storslått verk skrevet av en forfatter hardt rammet av sykdom, og som gjør opp status over liv og livsverk. 

«Min første cellegiftkur: jeg sitter i en elektrisk lenestol på avdeling for blodsykdommer, Ullevål. Sonden er festet til underarmen, posen med den blanke væsken henger i et stativ som har hjul. Jeg kan altså ta meg en runde, hvis jeg ønsker det. Jeg ønsker ikke det.»

«Livet er den tiden det tar å dø»

I Byens spor. Skyggeboken er det en ny Lars Saabye Christensen vi møter. Under arbeidet med romanverket ble han rammet av kreft og gjennomgikk cellegiftbehandling mens han skrev. Situasjonen han var i, har gjort at Skyggeboken ikke bare er blitt en storslått avslutning på verket om Maj Kristoffersen og hennes familie i etterkrigstidens Oslo, den er også blitt et tankevekkende tilbakeblikk på et levd liv, og ikke minst på et av våre fremste forfatterskap. 

Ved flere anledninger gjennom teksten opplever vi at forfatteren kommer til syne med sine egne refleksjoner rundt sykdomsforløpet og egne reaksjoner på dette. Og mens romanens hovedpersoner beveger seg gjennom Saabyes univers, er det nærmest umulig å ikke støte på personer og hendelser vi kjenner fra tidligere bøker hos Saabye Christensen. Nær sagt umerkelig krysser de hverandres spor, og bli ikke overrasket om det også dukker opp fire gutter ved navn Kim, Gunnar, Sebastian og Ola, bedre kjent som The Beatles. De har alle levd sitt liv i denne byen, og de hører alle sammen hjemme i denne byens spor. 

Byens lyder
Hva hører vi når vi lytter til byens lyder? Hvilke spor etterlater den i oss? Sentralt i Byens spor står Maj Kristoffersen og hennes familie, hennes skjebne er tett vevd sammen med byen og gatene hun lever i, men like mye menneskene hun deler byen med, først og fremst barna, Jesper og Stine. Og selvsagt kvinnene i Røde Kors, som utgjorde Fagerborgs usynlige sosiale ryggrad. 

Majs barn er blitt voksne, og tidene forandrer seg. De skal alle over i en ny livsfase. Håp og drømmer får brynt seg på en verden som ikke lenger går på skinner. Voksesmertene preger dem når nye dører åpner seg og de gamle lukkes. Og som mor blir det nye prøvelser for Maj når de unge gjør sine mer eller mindre veloverveide valg i en periode preget av studentopprør og EEC-kamp. Men som Byens spor har vist oss tidligere, denne byen er vokst fram takket være sterke kvinner som har gått foran, det er neppe noen grunn til at det skal endre seg med neste generasjon ... 

Hvem er vi som bor i dette landet?
Lars Saabye Christensen har lagt øret inntil byen og lyttet til dens spor. Med finstemt følsomhet avlytter han hver enkelt rille. Han ser lyset kaste skygger den ene veien når sola går ned over byen som en gang var, og den andre veien når sola står opp over en by som våkner til en ny tid. Uvegerlig reiser spørsmålet seg: Hvem er vi som bor i denne byen, dette landet og denne tiden - og hvem vi vil være? Skyggeboken er en medrivende, storslått og tankevekkende avslutning på trilogien Byens spor

 

Fakta