Gigantsalget er utvidet: inntil -80 %
Min side Kundeservice Bli medlem

Egne barn

roman

«For meg farges denne livshistorien av en melankoli som Trude Marstein bedre enn de fleste lykkes å skildre. Tanker, refleksjoner og replikker så uanstrengt at det oppleves som om det ikke er papir imellom. Med « Egne barn» melder Trude Marstein seg som sterk kandidat til årets bokhandlerpris.»

Finn Stenstad, Tønsbergs Blad

Trude Marstein har skrevet en inderlig og følelsesladet roman om forventninger og ambisjoner som ikke har blitt innfridd, om sinte barn og en helg der alt skal opp og fram i lyset.

Les mer

149,-

429,- Spar: 280,-

Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Gigantsalg - romaner inntil -80 % Velg flere her

Alt som har vært og alt som er

Trude Marstein har skrevet en inderlig og følelsesladet roman om forventninger og ambisjoner som ikke har blitt innfridd, om sinte barn og en helg der alt skal opp og fram i lyset.

«It's okey, It's okey,» hvisker Pål til kjæresten Anja. De ser etter bilen som kjører av gårde.  Det har vært noen krevende dager på torpet i Sverige. Anja deler torpet med eksmannen Ivar, og denne helgen i juni har de vært sammen med ham, Ivars samboer Solveig og alle barna – mine, dine, våre … for å ha dugnadshelg med vasking og maling, men også vindrikking, refleksjoner og harde beskyldninger. 

Glimt av kjærlighet
Anja merker at irritasjonen over Ivars  lemfeldighet og egoisme ikke er helt død, samtidig som hun fremdeles kan føle seg tiltrukket av ham. Det er minst like irriterende. Han er en selvsentrert forfatter med tendens til å provosere, mens kjæresten Solveig er rund og pragmatisk og ser tydeligvis ikke Ivar på samme måte som Anja. Heldigvis for Anja at hun har Pål. Han er kanskje ikke like intellektuell som Ivar, men han gir trygghet og forutsigbarhet. Pål ville aldri finne på å havne i mental ustabilitet eller lukke seg inne på et rom i evigheter for å få konsentrasjon og la Anja ta seg av barn og hus. Her er mye bitterhet begravet, men også glimt av kjærlighet.

Etter hvert som kveldsgrillingen erstattes av stadig nyåpnede vinflasker, kommer sannhetene for en dag. Her skal det tas et morsoppgjør! Tuva er klar i sin vurdering av egen oppvekst. Og nå skal mor straffes. 

Et morsoppgjør
Anja nærmer seg femti og erkjenner at hun har sviktet, både i forhold til seg selv og sine barn. Enkelte ting er det for sent å endre. Anja føler ingen stor skam. Livet er som det er. Tuva, eldste datteren, møter opp på torpet med kjæresten Adrian. Litt overraskende, syns Anja. Forholdet mellom dem er ikke enkelt, og det er en stund siden sist hun så datteren. Etter hvert som kveldsgrillingen erstsattes av stadig nyåpnede vinflasker, kommer sannhetene for en dag. Her skal det tas et morsoppgjør! Tuva er klar i sin vurdering av egen oppvekst. Og nå skal mor straffes.

Trude Marstein er en særdeles god iakttager. Hun formgir personene slik at de fremstår tydelig. Alle detaljene, alle tankene og tilbakeblikkene gir liv til ganske vanlige mennesker, som deg og meg, og resultatet blir noe helt annet enn ordinært.  Alle familier har sitt, også denne. Trude Marstein har skrevet en inderlig og følelses- ladet roman om forventninger og ambisjoner som ikke har blitt innfridd, om sinte barn og en helg der alt skal opp og fram i lyset. 

Medlemsvurdering:
En tankevekkende og veldig godt skrevet bok, Trude Marstein skuffer aldri.

Marit Jessen

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
328
ISBN
9788252593198
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2022
Format
21 x 14 cm
Nr
8204888

Medlemsblad

Utdrag

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Anmeldelser

«For meg farges denne livshistorien av en melankoli som Trude Marstein bedre enn de fleste lykkes å skildre. Tanker, refleksjoner og replikker så uanstrengt at det oppleves som om det ikke er papir imellom. Med « Egne barn» melder Trude Marstein seg som sterk kandidat til årets bokhandlerpris.»

Finn Stenstad, Tønsbergs Blad

«Hyttehelgen fra helvete»

Maria Årolilja Rø, Adresseavisen

«Marsteins roman byr på et imponerende bredt register av følelser som kan vekkes til live innad i en familie ...»

Gro Jørstad Nilsen

«Trude Marstein er en mester i å skape romankarakterer som er lett usympatiske. Tittelen på hennes nye roman, «Egne barn», skaper straks forventninger om intrigeklisjéen «mine barn/andres unger». Marsteins evne til å fange moderne menneskers livsstilsproblemer - i dette tilfellet bonusbarn og bonusforeldre - har stor grad av gjenkjennelighet.»

Inger Bentzrud, Dagbladet

«I sin beste, modigste og tristeste bok til nå er Trude Marstein på vei mot et eget nivå i norsk samtidslitteratur.»

Preben Jordal, Aftenposten

«Nådelaust og suverent familiedrama. [...] Lesaren sit som på nåler når Trude Marstein samlar den moderne familien til dugnad på torpet.»

Marta Norheim, NRK

«Trude Marsteins kloke, aldri hvilende, blikk viser fram det motsetningsfylte i våre kjærlighetsforhold. Også i kjærligheten til våre barn.»

Turid Larsen, Dagsavisen

«Hvordan gripe hvem en er når nøkkelen til forståelse er noe så flyktig som ens eget begjær? Marstein skildrer samfunnsmessige forandringer innenfra, som individers historier, gjennom sterke, sårbare serie-monogame heterofile fortellere. De er ikke i nærheten av å ha overblikk over egne eller andres liv. Likevel forteller de. Resultatet er romaner med høyt litterært nivå, fulle av trivielle detaljer om norsk hverdagsliv - og innsikt i sosiale relasjoner.»

Tom Egil Hverven, Klassekampen

«Marsteins fokus på familieliv virker ikke navlebeskuende. Snarere har hun et meget godt, og kynisk, blikk for hvordan vi investerer mange følelser og forventninger i hvordan det skal være, og i liten grad ser hvor styrt av egoistiske motiver våre visjoner om den lykkelige kjernefamilie er.»

Kjetil Korslund, Subjekt

Medlemmers vurdering

S
Sissel – 27.06.2023

– Ut fra tittelen hadde jeg helt andre forventninger til romanen, og ble mildt sagt skuffet.

M
Marit Jessen – 18.10.2022

– En tankevekkende og veldig godt skrevet bok, Trude Marstein skuffer aldri.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Egne barn:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv