Min side Kundeservice Bli medlem

Menn i min situasjon

en roman

«Per Petterson skriver så intenst, presist og språklig finslipt at historien griper fatt i deg med en gang. Og den lar deg ikke slippe unna. Heller ikke etter endt lesning. Jeg er glad vi har Per Petterson. Veldig glad.»

Sindre Hovdenakk, VG

Det er ett år siden Turid tok med seg de tre jentene og dro. For Arvid Jansen er livet blitt et spørsmål om faste holdepunkter. Menn i min situasjon er en øm og skånselløs skildring av et liv i oppløsning. Les mer

363,-

399,- Spar: 36,-

Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

For Arvid Jansen er livet blitt et spørsmål om faste holdepunkter. Han oppsøker gamle slagmarker rundt i byen, drikker seg full, treffer damer og blir med dem hjem, eller kjører rundt i Mazdaen, hvor han også tilbringer nettene når senga blir et umulig sted.

Det er ett år siden Turid tok med seg de tre jentene og dro. En tidlig morgen ringer hun fra den nedlagte jernbanestasjonen på Bjørkelangen. Arvid plukker henne opp og kjører henne hjem til Skjetten. Men for en gangs skyld nekter han å gi henne det hun ber om. For i rekkehuset hun har flyttet til, finner han ingenting av deres felles liv, der er han fullstendig utradert, han eksisterer ikke lenger.

Vigdis, eldstedatteren, ser hva slags mann han egentlig er, tror Arvid, og dermed må hun ta avstand fra ham. Men samtidig er kanskje hun den som trenger ham mest.

Menn i min situasjon er en øm og skånselløs skildring av et liv i oppløsning.

"Det var en lys dag, det var lysere enn på lenge, det blåste, i marka lå det snø, men ikke ved fjorden, det som kom hadde smelta. Jeg satt bakerst i bussen med lærveska mi i fanget på vei ned fra Bjølsen mot sentrum og følte meg forventningsfull, men ikke glad. Jeg tenkte, det må ha vært noen fine dager de siste månedene, det siste halve året, dager jeg tross alt var tilfreds med situasjonen jeg befant meg i eller i hvert fall forholdt meg til den med stoisk ro. Kanskje var denne en av de dagene, bare at jeg ikke lenger visste hvordan jeg skulle måle dem, måle hva imot hvilke størrelser, hvilke andre dager. Men jeg så ikke jentene så ofte nå. Skulle jeg sammenlikne, måtte dét også med. Og det måtte vel veie tungt, jeg forsto ikke annet. Jeg kjente ingen ro".

 

Medlemsvurdering:
I sum ei god bok, selv om man en stund kan tenke at det blir vel mye retningsløs tristesse...

Tore M

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Oktober
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
294
ISBN
9788249519743
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2018
Format
21 x 14 cm
Nr
8132291
Serie
Arvid Jansen 5

Utdrag

 

Om forfatteren

Per Petterson (f. 1952) er en av våre mest internasjonalt anerkjente forfattere. Bøkene hans er oversatt til over 50 språk. Han har blitt tildelt en lang rekke litterære priser, bl.a. Brageprisen, Nordisk råds litteraturpris, Bokhandlerprisen og Independent Foreign Fiction Prize. I 2007 mottok han som første norske forfatter The International IMPAC Dublin Literary Award, i konkurranse med navn som J.M. Coetzee, Cormac McCarthy, Salman Rushdie og Jonathan Safran Foer. Ut og stjæle hester (2003) kommer på kino i 2019. Regien er ved Marius Holst og Hans Petter Moland, og blant skuespillerne finner vi blant annet Stellan Skarsgård og Bjørn Floberg.

 

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Per Petterson skriver så intenst, presist og språklig finslipt at historien griper fatt i deg med en gang. Og den lar deg ikke slippe unna. Heller ikke etter endt lesning. Jeg er glad vi har Per Petterson. Veldig glad.»

Sindre Hovdenakk, VG

«Med sin nye roman 'Menn i min situasjon' har Per Petterson brettet et mjukt, varmt pledd over alle enslige, fortapte mannssjeler i hovedstaden ... Å lese Per Petterson er som å få pustet fortellingen rett inn i øret. Det hele så mykt og lett, men også mørkt, tett og ganske beskt. ... Med 'Menn i min situasjon' viser Per Petterson hvilken unik forteller han er. Ligaen av skuffede, enslige og desperate menn har fått et løft rett inn i litteraturens førstedivisjon.»

Turid Larsen, Dagsavisen

«Per Pettersons nye roman, 'Menn i min situasjon', er strålende, mørk lesning. ... Så mye kunne vært sagt om 'Menn i min situasjon', det får holde med dette: Per Petterson tar seg god tid mellom bøkene, kvaliteten blir deretter ...»

Leif Ekle, NRK Bok

«Jeg trodde ikke jeg trengte flere bøker om fåmælte menn i livskrise etter skilsmisse. Men så kommer altså denne ... Etter endt lesning følte denne leser seg beriket og utmattet, som å ha vært med på en berg og dalbanetur ledsaget av en sjeldent dyktig støttekontakt, en som stoler såpass på sin 'klient' at han ikke fører ham for tydelig på rett vei.»

Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

«'Menn i min situasjon' er forfatterens beste bok siden 'Ut og stjæle hester'. ... rik på detaljer, bilder, farger og stemninger som ikke fremstår som repetisjoner av noe som skjedde den gang da, men som resultat av forfatterens gode arbeid ved skrivebordet ... Petterson klarer å mane frem et skjebnetungt fellesskap mellom mannfolk som er forlatt eller utilpass eller av andre grunner tilbringer nettene i bilen.»

Ingunn Økland, Aftenposten

«Per Petterson utforsker tomheten på mesterlig vis i sin nye roman 'Menn i min situasjon'.»

Leif Gjerstad, BOK365

«Alt står på stedet hvil. Dette er likevel en gjennomført god bok: Den tørrvittige humoren, de mange mislykkede kvinnemøtene, skildringen av Arvids ubotelige ensomhet.»

Cathrine Krøger, Dagbladet

«Slående godt, suggererende og autentisk.»

Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv

«Men selv om det gjør vondt; her er gjenkjennelse, hengivne øyeblikk og nydelige språklige lykketreff, slik bare Per Petterson skaper dem. Gled deg til å lese.»

Torborg Igland, Fædrelandsvennen

«I Per Pettersons nye roman heng ei udefinerbar skuldkjensle som eit duvande slør i rommet ... ei eksistensiell sjølvransaking av vesentleg format.»

Alf Kjetil Walgermo, Vårt Land

«Skrivemessig er det knapt noen som slår ham ... en av Per Pettersons beste romaner.»

Rune Fjellvang, Romerikes Blad

«Han er nådeløst ærlig og uendelig vemodig på en og samme tid. Per Petterson kan portrettere menn på en måte som få om noen i norsk litteratur gjør ham etter ...»

Sindre Hovdenakk, VG

Medlemmers vurdering

B
Bjarte Steinsland – 12.01.2022

– Fortjener alle seksere.

P
Per Gjerde – 04.10.2021

– Menn I min situasjon

M
Miki – 13.12.2020

– 5 Stjernen

M
Miki – 27.07.2020

– Fem stjerner!

T
TuridGøsle – 15.10.2019

– Kjenn i min situasjon

A
A.S. – 21.08.2019

– Menn i min situasjon

U
Unni Johansen – 25.06.2019

– Menn i min situasjon

B
Britt – 02.04.2019

– Det er godt skrevet, men jeg syntes den var litt mørk og til tider vond og tung. Men han kan jo dette med å røre deg og kjenne seg igjen...

J
Johannes Kyvik – 06.03.2019

– Menn i min situasjon

T
Terje Bergeton Jarnes – 05.03.2019

– Menn i min situasjon

L
Linda V – 05.03.2019

– Ikkje min smak!

S
Svein Toten – 06.02.2019

– Meget bra, Petterson svikter aldri

M
Monika – 05.02.2019

– Menn i min situasjon

A
Anne Christin Eriksen – 05.02.2019

– Menn i min situasjon

K
Kjersti Olsen – 05.02.2019

– Menn i min situasjon

O
Odd Petter Jensen – 05.02.2019

– Menn i min posisjon

E
Else Gro Øksøy – 10.01.2019

– Ganske grei, men kom ikke helt opp.

T
Tore M – 09.01.2019

– I sum ei god bok, selv om man en stund kan tenke at det blir vel mye retningsløs tristesse...

S
Sverre Møller – 09.01.2019

– Menn i min situasjon

B
Bjørg K. Hjelle – 09.01.2019

– Etter halvlest bok synes jeg denne er litt kjedelig.

G
Gerd Løkke – 29.11.2018

– Svært god

a
arne Jørgensen – 16.11.2018

– menn i min situasjon

E
Erlend, redaktør Bokklubben – 17.09.2018

– Arvid Jansen er forlatt. Forlatt av kone og forlatt av døtrene sine. Livet hans er i oppløsning og etterhvert som døtrene glir lengre og lengre fra ham synes tilværelsen stadig mer uutholdelig. For menn i hans situasjon viser det seg vanskelig å knytte seg til nye mennesker. Og når en godt brukt mazda er et av hans faste holdepunkt i livet er tilværelsen alt annet enn enkel. Like fullt er det et varmt og ekte portrett Per Petterson gir av Arvid Jansen. Jeg er fristet til å sitere the Evening Herald i deres anmeldelse av Ut og stjæle hester: «Så heldige vi er som lever i en tid hvor vi kan lese dette.»

Oppdag mer

Bøker som ligner på Menn i min situasjon:

Atlas

Lucinda Riley
Innbundet 
419,- 479,-

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Fars rygg
Ny!

Fars rygg

Niels Fredrik Dahl
Innbundet 
393,- 449,-
 

Tyster

Tore Aurstad
Innbundet 
199,- 379,-
 

Stakkar

Matias Faldbakken
Innbundet 
409,- 449,-
 
Stormen
Ny!

Stormen

Ivo de Figueiredo
Innbundet 
419,- 479,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv