Meny
Per Petterson: Menn i min situasjon -
Per Petterson: Menn i min situasjon

Menn i min situasjon

en roman

Serie: Arvid Jansen 5

Per Petterson skriver så intenst, presist og språklig finslipt at historien griper fatt i deg med en gang. Og den lar deg ikke slippe unna. Heller ikke etter endt lesning. Jeg er glad vi har Per Petterson. Veldig glad.

, VG Terningkast 6
Per Petterson beskriver et menneske i en livskrise. Tidvis mørkt, men fortalt med store doser galgenhumor. Per Petterson har skrevet sin beste roman siden Ut og stjæle hester! Les mer
Vår pris
349,-
Spar
50,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 17 bonuskroner!

Vår pris: 349,-
Spar: 50,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 17 bonuskroner!

Om boka

Presentert av Bente Einan Eriksen, redaktør

Hjerteskjærende mannsportrett

Det er ett år siden Turid tok med seg de tre døtrene og forlot ham. Arvid Jansen, en halvgod forfatter med manglende struktur og forutsigbarhet, mister fotfestet. Han virrer rundt. Drikker for mye, står opp for sent. Han holder noen opplesninger, og han sjarmerer damer til sengs. Innimellom forsøker han å ta seg sammen – for døtrenes skyld.

«Å lese Per Petterson er som å få pustet fortellingen rett inn i øret. (...) Ligaen av skuffede, enslige og desperate menn har fått et løft rett inn i litteraturens førstedivisjon.» 

Turid Larsen, Dagsavisen

Den store ulykken
Bare et år før bruddet med Turid mistet Arvid både foreldrene og brødrene sine i en stor ulykke, «den store båtbrannen». Hvordan skal egentlig Arvid Jansen få orden på tilværelsen med disse forutsetningene? 

«Mora mi var død, og faren min var død, og brødrene mine var stort sett døde.» Arvid Jansen bruker likevel ikke disse tapene til å forklare sin misère, han skylder ikke på noe eller noen, han bestemmer selv når det skal gjøre vondt. Tror han. 

Melankoli og humor
Til tross for det mørke Arvid Jansen befinner seg i, beskriver Petterson ham med en god dose ironi og galgenhumor. Arvid Jansens betraktninger spenner vidt, fra å være filosoferende og dypsindige, til ganske hverdagslige. Han ser tilbake på tidlige år med forelskelse og begjær, familieturer og gode hverdager. Nå er turene ensomme, han alene i bilen. Veien har vært kort fra et tett parforhold til iskald avstand. 

«... her er gjenkjennelse, hengivne øyeblikk og nydelige språklige lykketreff, slik bare Per Petterson skaper dem. Gled deg til å lese.» 

Torborg Igland, Fædrelandsvennen, terningkast 5 

Så er det kvinnene. I møtet med dem møter han også seg selv. Han har lett for å komme i kontakt med kvinner, men har desto større problemer med å knytte seg til noen. Tør han slippe dem inn til sitt aller innerste? Nei, det skal mye til. Selv om mulighetene er mange og flere av dem viser stor interesse, er det vanskelig å forplikte seg for en mann på vei ned. 

Mann gjør så godt han kan
Som far gjør han så godt han kan. «Ekspedisjoner» med døtrene, som oftest med den eldste, Vigdis, betyr en biltur til nærmeste Shell-stasjon, innkjøp av pølser og smågodt og deretter parkering på en eller annen stikkvei og, selvfølgelig, overnatting i bilen. Døtrene er uendelig glad i ham, men trekker seg mer og mer unna. Det er vanskelig for jentene å forholde seg til foreldrenes ulykkelighet. Og han forstår dem og aksepterer det når de ikke lenger får være hos ham. 

«Jeg trodde ikke jeg trengte flere bøker om fåmælte menn i livskrise etter skilsmisse. Men så kommer altså denne.» 

Ole Jacob Hoel, Adresseavisen, terningkast 6 

Arvid Jansen kan fremstå som hjelpeløs, en mann som har vanskelig for å snakke om ting, som lar seg banke opp på byen og går i juleselskap til familien etterpå, pyntet med blåveiser. På tross av – eller på grunn av alt dette – føler leseren stor godhet for denne mannen. Han trenger omsorg. Og tid. Tid med døtrene, og terapitid i sin rustne Mazda, hans eneste faste holdepunkt. Ikke minst det siste er nødvendig for en mann i hans situasjon. 

"Det var en lys dag, det var lysere enn på lenge, det blåste, i marka lå det snø, men ikke ved fjorden, det som kom hadde smelta. Jeg satt bakerst i bussen med lærveska mi i fanget på vei ned fra Bjølsen mot sentrum og følte meg forventningsfull, men ikke glad. Jeg tenkte, det må ha vært noen fine dager de siste månedene, det siste halve året, dager jeg tross alt var tilfreds med situasjonen jeg befant meg i eller i hvert fall forholdt meg til den med stoisk ro. Kanskje var denne en av de dagene, bare at jeg ikke lenger visste hvordan jeg skulle måle dem, måle hva imot hvilke størrelser, hvilke andre dager. Men jeg så ikke jentene så ofte nå. Skulle jeg sammenlikne, måtte dét også med. Og det måtte vel veie tungt, jeg forsto ikke annet. Jeg kjente ingen ro".

 

Fakta

Utdrag

 

Om forfatteren

Per Petterson (f. 1952) er en av våre mest internasjonalt anerkjente forfattere. Bøkene hans er oversatt til over 50 språk. Han har blitt tildelt en lang rekke litterære priser, bl.a. Brageprisen, Nordisk råds litteraturpris, Bokhandlerprisen og Independent Foreign Fiction Prize. I 2007 mottok han som første norske forfatter The International IMPAC Dublin Literary Award, i konkurranse med navn som J.M. Coetzee, Cormac McCarthy, Salman Rushdie og Jonathan Safran Foer. Ut og stjæle hester (2003) kommer på kino i 2019. Regien er ved Marius Holst og Hans Petter Moland, og blant skuespillerne finner vi blant annet Stellan Skarsgård og Bjørn Floberg.

 

Tid for barsk ømhet

Tid for barsk ømhet

Per Petterson. Foto: Baard Henriksen

Per Petterson skriver mesterstykker av internasjonal klasse. Denne gangen lot romanen vente på seg, men da det løsnet, ble det en bok som betegnes som en av hans beste. 

Det er en begivenhet at Petterson kommer med ny roman. Han er en av landets litterære superstjerner med en rekke høythengende priser nasjonalt og internasjonalt, og oversettelser til over 50 språk! Men før årets roman sa det helt stopp, først etter flere år med skrivesperre løsnet det, og Per Petterson fant endelig fortellingen som ble Menn i min situasjon. Hans beste bok siden verdenssuksessen Ut og stjæle hester.

Pettersons stuntmann
Romanfiguren Arvid Jansen er Per Pettersons stuntmann. Forfatterens tiende roman handler om Arvid Jansen, en romanfigur som har vært med i flere av Pettersons bøker siden han dukket opp i første linje i debutboka. Arvid Jansen forveksles stadig med forfatteren selv, da de har noen felles trekk: De har begge vokst opp på samme sted, mistet nær familie i Scandinavian Star-ulykken, de er skilt, og de bærer begge en skinnveske de har arvet etter sin far tett inntil, mellom armen og overkroppen. Men Petterson skriver fiksjon, han skriver om potensielle liv og ting som kunne ha skjedd. «Arvid Jansen har en viss type mentalitet,» sier Petterson, «en sinnstilstand som bare tilhører ham.» 

Unik stemme 
Per Petterson skriver så universelt og vakkert om forholdet mellom menneskene i bøkene sine at han leses med like stor begeistring i USA som i Norge. «Du vet, det vi ikke sier, preger livene våre mye mer enn det som blir sagt,» sier Petterson. 

Det internasjonale gjennombruddet kom med Ut og stjæle hester som kom på engelsk i 2007, og som fikk hele fire sider i selveste The New Yorker. The New York Times sammenlignet Petterson med internasjonale størrelser som J.M. Coetzee og W.G. Sebald, samtidig som de hyllet ham for å være en fullstendig original og innovativ forfatter. 

Språklige mesterstykker
Når Petterson skriver, vil han at hver setning skal bety noe. Og han bruker aldri spørsmålstegn, han liker dem ikke. Forfatteren hylles for sin evne til å beskrive avgjørende øyeblikk og skape situasjoner med voldsom kraft i seg, med få ord. Og det lune og ømme, men samtidig barskt og harselerende, løfter forfatterskapet hans opp i verdenseliten. 

 

Medlemsblad

 

Anmeldelser

Per Petterson skriver så intenst, presist og språklig finslipt at historien griper fatt i deg med en gang. Og den lar deg ikke slippe unna. Heller ikke etter endt lesning. Jeg er glad vi har Per Petterson. Veldig glad.

, VG Terningkast 6

Med sin nye roman 'Menn i min situasjon' har Per Petterson brettet et mjukt, varmt pledd over alle enslige, fortapte mannssjeler i hovedstaden ... Å lese Per Petterson er som å få pustet fortellingen rett inn i øret. Det hele så mykt og lett, men også mørkt, tett og ganske beskt. ... Med 'Menn i min situasjon' viser Per Petterson hvilken unik forteller han er. Ligaen av skuffede, enslige og desperate menn har fått et løft rett inn i litteraturens førstedivisjon.

, Dagsavisen

Per Pettersons nye roman, 'Menn i min situasjon', er strålende, mørk lesning. ... Så mye kunne vært sagt om 'Menn i min situasjon', det får holde med dette: Per Petterson tar seg god tid mellom bøkene, kvaliteten blir deretter ...

, NRK Bok

Jeg trodde ikke jeg trengte flere bøker om fåmælte menn i livskrise etter skilsmisse. Men så kommer altså denne ... Etter endt lesning følte denne leser seg beriket og utmattet, som å ha vært med på en berg og dalbanetur ledsaget av en sjeldent dyktig støttekontakt, en som stoler såpass på sin 'klient' at han ikke fører ham for tydelig på rett vei.

, Adresseavisen Terningkast 6

'Menn i min situasjon' er forfatterens beste bok siden 'Ut og stjæle hester'. ... rik på detaljer, bilder, farger og stemninger som ikke fremstår som repetisjoner av noe som skjedde den gang da, men som resultat av forfatterens gode arbeid ved skrivebordet ... Petterson klarer å mane frem et skjebnetungt fellesskap mellom mannfolk som er forlatt eller utilpass eller av andre grunner tilbringer nettene i bilen.

, Aftenposten

Per Petterson utforsker tomheten på mesterlig vis i sin nye roman 'Menn i min situasjon'.

, BOK365 Terningkast 5

Alt står på stedet hvil. Dette er likevel en gjennomført god bok: Den tørrvittige humoren, de mange mislykkede kvinnemøtene, skildringen av Arvids ubotelige ensomhet.

, Dagbladet Terningkast 5

Slående godt, suggererende og autentisk.

, Dagens Næringsliv

Men selv om det gjør vondt; her er gjenkjennelse, hengivne øyeblikk og nydelige språklige lykketreff, slik bare Per Petterson skaper dem. Gled deg til å lese.

, Fædrelandsvennen Terningkast 5

I Per Pettersons nye roman heng ei udefinerbar skuldkjensle som eit duvande slør i rommet ... ei eksistensiell sjølvransaking av vesentleg format.

, Vårt Land

Skrivemessig er det knapt noen som slår ham ... en av Per Pettersons beste romaner.

, Romerikes Blad Terningkast 5

Han er nådeløst ærlig og uendelig vemodig på en og samme tid. Per Petterson kan portrettere menn på en måte som få om noen i norsk litteratur gjør ham etter ...

, VG Terningkast 6