Min side Kundeservice Bli medlem

Janus

et tidsskrift og en tid : idéhistoriske perspektiver på tidsskriftet Janus og mellomkrigstidens idékamper

Alf Larsen (1885-1967), dikter og essayist, forlagsgründer og redaktør, anarkist og antroposof, var redaktør i tidsskriftet Janus 1933-41. Han kastet seg inn i tidens opphetede idékamper og satte preg på deler av tidens kulturliv. Les mer

269,-
Paperback
Sendes innen 3 virkedager

Logg inn for å se din bonus

Alf Larsen (1885-1967), dikter og essayist, forlagsgründer og redaktør, anarkist og antroposof, var redaktør i tidsskriftet Janus 1933-41. Han kastet seg inn i tidens opphetede idékamper og satte preg på deler av tidens kulturliv. Forfatteren setter Janus inn i en idéhistorisk kontekst, både med linje bakover i tid, og også relatert til mellomkrigstidens kulturelle, og idémessige landskap. Boken er relevant for enhver som er interessert i norsk ide- og mentalitethistorie. Har litteraturliste.

Detaljer

Forlag
Solum
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Bokmål
Sider
174
ISBN
9788256013128
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2001
Format
15 x 21 cm

Medlemmers vurdering

L
Lisa – 01.04.2006

– Dette er en uvanlig perspektivrik tilnærming til et lite kjent fenomen: Antroposofiens betydning for norsk åndsliv i mellomkrigstiden. Antroposofien er vel for de fleste mest kjent gjennom Steinerskolens pedagogikk, men denne åndsretningen har også adskillig andre manifestasjoner: landbruk, medisin, økonomi, arkitektur etc. Når det gjelder denne bevegelsens forutsetninger, trekker Simonsen interessante idehistoriske linjer bakover til renessanseokkultismen. Simonsen viser hvordan disse spesielle idekompleksene faktisk fikk stor betydning for deler av norsk kulturdebatt i mellomkrigstiden. Dikteren Alf Larsen, redaktør av tidsskriftet Janus - 1933-41 - var nemlig en uhyre dynamisk, fargerik og innflytelsesrik propagandist. Denne linjen er, som Simonsen påpeker, senere blitt videreført av forfattere som Åsmund Brynildsen, Jens Bjørneboe (f.eks. i "Jonas") André Bjerke og Kaj Skagen. Simonsen trekker eller også inn mange spennende vinklinger, ut fra offentlighetsteori - Habermas, Lash og Sennet - og viser hvordan mellomkrigstidens sammenbrudd i det offenlige rom disponerte for bevegelser av okkult karakter. Her er Simonsen etter mitt syn svært kunnskapsrik og kreativ i sin tilnærming. Skulle man innvende noe, ville det kanskje være at han er litt FOR mangfoldig i sine belysninger av feltet. Men som helhet er avhandlingen et uvanlig lødig og vektig bidrag til omfattende innsikt rundt et lite kjent felt.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Janus:

Hegel
Ny!

Hegel

Sigurd Hverven
Innbundet 
399,-
 

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv