Meny
 

Hjemreiser

arven etter folkeutvekslingen i Hellas og Tyrkia (1923)

«I en tid preget av flyktningstrøm og nasjonalisme, er den aktuell, viktig og leseverdig.»

, Dagbladet Terningkast 5
"Tjuefem kilometer med kjerrer, som blir dratt av kuer, okser og skitne vannbøfler. Ved siden av går utslitte, standhaftige menn, kvinner og barn, med tørklær på hodet. De vandrer viljeløst ved siden av sine jordiske eiendeler. Les mer
Vår pris
363,-
Spar
36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 363,-
Spar: 36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Om boka

"Tjuefem kilometer med kjerrer, som blir dratt av kuer, okser og skitne vannbøfler. Ved siden av går utslitte, standhaftige menn, kvinner og barn, med tørklær på hodet. De vandrer viljeløst ved siden av sine jordiske eiendeler. Det er en stille prosesjon. Ingen lager en lyd. Det eneste de kan gjøre, er å fortsette å gå."

Dette sitatet er fra Ernest Hemingway og skildret scenene som utspilte seg i grenseområdet mellom Tyrkia og Hellas september 1922. Denne bokens utgangspunkt er den tvungne folkeutvekslingen mellom de to landene, som Fridtjof Nansen sto bak. Hele byer ble tømt. 1,6 millioner mennesker ble tvunget på flukt.

Traumet er fortsatt en levende del av grekernes og tyrkernes bevissthet, og noen av dem som ble direkte berørt, lever ennå. I boken reiser Stian Bromark rundt i Hellas og Tyrkia i dag, og oppsøker historiske byer som Istanbul, Athen, Izmir og Thessaloniki.

Denne boken er en reisereportasje kombinert med en historisk gjennomgang av den gresk-tyrkiske konflikten."... anbefales på det varmeste! Både klokt og godt skrevet." Carl Emil Vogt, Nansen-biograf

Fakta

Bla i boka

Anmeldelser

«I en tid preget av flyktningstrøm og nasjonalisme, er den aktuell, viktig og leseverdig.»

, Dagbladet Terningkast 5

«... Når han er på sitt beste, kakker han asken av ordene på en måte som kan minne om Hemingway. Som i denne knappe ordvekslingen mellom forfatteren og en drosjesjåfør: «-Du kan godt fyre opp røyken din. Den sjenerer ikke, sier jeg. Han tenner rullingsen og åpner vinduet en halv centimeter, som om han er redd for lungebetennelse.» I en tid preget av flyktningestrøm og nasjonalisme, er «Hjemreiser» aktuell, viktig og lesverdig." Marius Wulfsberg, Dagbladet»

«Forutsetningene for at multikulturelle samfunn skal fungere har vært et gjennomgående tema i Bromarks interessante forfatterskap. I "Hjemreiser" får han tydelig fram hvor meningsløst det er å presse mennesker og samfunn inn i én form og én identitet. [...] Det er blitt en fascinerende aktuell bok. [...] Bromark formulerer seg glimrende, slik han har for vane, med små glimt av fin humor i skildringene. Språklig vurdert er dette fremragende sakprosa." Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenbald»