Meny
Nina Lykke: Vi er ikke her for å ha det morsomt

Vi er ikke her for å ha det morsomt

« Nina Lykke slår knockout på virkelighetslitteraturen i en heidundrende roman om den ofte utskjelte hvite kulturmannen. »

, VG Terningkast 6

Igjen gjør Nina Lykke oss lykkeligere med en ny hardtslående roman som spruter av satire, og med en herlig stigning mot noe som bare skje. Det er bare å feste setebeltet!

Les mer
Anmelderfavoritt
Bestselgende forfatter
Bøkene folk snakker om
Hardtslående
Vår pris
393,-
Spar
56,-

Veil. pris: 449,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 393,-
Spar: 56,-

Veil. pris: 449,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Bente Einan Eriksen, redaktør

Fest setebeltet … 

Knut A. Pettersen, nærmere 60 enn 50, er forfatter av det gjennomsnittlige slaget. Likevel er han et ganske kjent navn, for en gang skrev han en bok som alle ville ha. Han kaller den Den Berømte Boken. For tiden skriver han mest på manus som blir refusert. I grunnen er det lenge siden han har gitt ut noe som helst. Han lider av den, blant forfattere, utbredte tilstanden skrivesperre. Å skrive medfører et ubehag. Dette kan sammenlignes med ubehaget han får av å se videoer på youtube om testikkelkreft, mener Knut.

En tafsende gris?

Knut har få nære relasjoner. Hans beste venn er naboen Frank, en homofil fyr som har et hemmelig av og på-forhold til en muslimsk familiefar. Lene er Knuts ekskone. De har et godt forhold, men sønnen sin har han knapt noe forhold til - han svarer sjelden eller aldri på farens henvendelser på sms eller epost. Tilværelsen er en smule traurig. Bedre blir det ikke da det blir kjent i media at Knuts navn verserer i en nylig utgitt roman skrevet av en kvinnelig forfatterkollega. Han fremstilles som en kåt, gammel gris med erigert penis, som ikke kan holde fingrene fra fatet. Riktignok var det noe som skjedde mellom de to den gangen på Forfatterforeningens årsmøte, men det var hun som nærmest ba om å bli kløpet i baken. Det var hun som trengte seg på. De var begge beruset. Det er slik Knut erindrer det. Han får støtte av sin ekskone. Lene mener Knut neppe er i stand til å krenke noen.

Den ene som deltar i samme seansen, er nemlig forfatteren som har gitt ut romanen der Knut fremstilles som overgriper. Den andre personen er den nye mannen til Knuts ekskone. Denne muligheten kan han ikke la gå fra seg. Det er duket for hurlumhei. 

Fri kost og losji – og en mulighet som ikke kan forbigås

Så blir Knut, overraskende nok, invitert til årets litteraturfestival på Lillehammer. Han skal delta i en panelsamtale der temaet er «Utroskap i liv og litteratur», riktignok som stand in for en som meldte avbud, men likevel … han ser det som en mulighet til ikke å forsvinne i glemselens slør, og dessuten er oppholdet gratis. Han kan drikke, spise, bo på hotell uten at det koster ham en øre. En liten hake er det likevel. Den ene som deltar i samme seansen, er nemlig forfatteren som har gitt ut romanen der Knut fremstilles som overgriper. Den andre personen er den nye mannen til Knuts ekskone. Denne muligheten kan han ikke la gå fra seg. Det er duket for hurlumhei.

Nina Lykke er kjent for å skrive galgenhumoristiske og samfunnskritiske romaner. Tidligere har hun svingt pisken over lærere og leger. Denne gangen er det kulturbransjen og virkelighetslitteraturen som skal til pers og et miljø der forfatterne kannibaliserer på hverandre. Hvem har skyld i hva? Hvem eier «virkeligheten»? Knut er kanskje en ølslurpende og litt patetisk slask, men er han skyldig mest fordi han er mann? Romanen har en herlig stigning mot avslutningen. Vil Knut gå helt av skaftet, eller vil han feige ut under panelsamtalen?

ANMELDELSER:

Terningkast 6 Gabriel Michael Vosgraff Moro, VG
Terningkast 5 Inger Bentzrud, Dagbladet
Terningkast 5 Stein Roll, Adresseavisen

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Oktober
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 274
ISBN: 9788252593358
Utgave: 1. utg.
Format: 21 x 14 cm
Nr: 8208573
Riksmålsforbundets litteraturpris 2022
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

« Nina Lykke slår knockout på virkelighetslitteraturen i en heidundrende roman om den ofte utskjelte hvite kulturmannen. »

, VG Terningkast 6

« Suksessforfatter med spiddende penn … Tidligere har Nina Lykke hengt ut lærere og leger. Nå bedriver hun selvironi på vegne av forfatterstanden … For oss som elsker samtidssatire – fra Tom Wolfe til Torgrim Eggen – er Nina Lykke et sjeldent funn. Hennes evne til å avvæpne, til å skape fliker av sympati for de mest rotete bråkmakerne, gir satiren hennes en dimensjon utover beskheten. »

, Dagbladet Terningkast 5

« Lykke gir leseren en hardcore-kikk inn i hva som skjer under beruselse og sjekking, hvem er offer og hvem er den som har skyld i det som i utgangspunktet var en flørt. Bildet av Knut er komplekst; det er en herlig energi i denne eleverte såpeoperaen som balanser fint mellom humor og ironi. Oppbyggingen er spennende, det er en stilig stigning mot det store smellet … De siste 50 sidene lukter det krutt av, gled dere lesere, Lykke kjører på, ugardert, uten filter. »

, Adresseavisen Terningkast 5

« Romanene «Nei og atter nei» (2016) og «Full spredning» (2019) høstet skryt fra et nærmest samstemt anmelderkorps, og sistnevnte fikk Brageprisen for dens «fandenivoldske betraktninger om mennesker som prøver å holde tritt». Hennes fjerde roman, «Vi er ikke her for å ha det morsomt», er intet unntak … Lykke befester sin posisjon som en mester i kunsten å avkle den øvre middelklassens forfengelighet … På kløktig vis viser Lykke hvordan nye ideer har spredt seg som en farsott i kulturlandskapet: kunsten skal provosere, samfunnet skal tolerere – men uten at noen kommer i skade for å føle seg krenket på veien. »

, Dagens Næringsliv

« Et epos for outsidere. Finnes den sympatiske kultur­mannen? Nina Lykke viser oss et sjeldent, minne­verdig eksemplar … Fremtidige arkivarer som lurer på hvordan vår tid fortonet seg, vil få et rikt kilde­tilfang i denne romanen … Lykke nyanserer ved å karikere … Hun er en trapes­artist som balanserer på stram line – uten sikker­hets­nett. Hun er hoff­narren som sier det som det er. Barnet som på­peker det åpen­bare. Det gjør henne til en gave­pakke til alle som føler seg litt på siden av det konforme. »

, NRK

« Hvit, frustrert mann går bananas … «Vi er ikke her for å ha det morsomt» kan leses som et angrep på en litterær trend Lykke selv har avstått fra i sine mer galgenhumoristiske romaner. Den kan leses som en kritikk av forfattere som kannibaliserer på hverandre. Men Nina Lykke lodder dypere – og får en rikere penn – idet hun rister av seg tidens ånd og søker en løsning som forfattere i tidligere tider ville kalle katharsis. I en utsøkt finale løfter hun romanen til et nivå der satiren får følge av stillferdig livsvisdom. »

, Aftenposten