Meny
 

Bål

for all slags vær og terreng

; Thomas Svardal (Illustratør)

Et bål er magisk! Og selv om været er fuktig og veden virker udugelig, går det an å få til et flammende bål hvis du har kunnskap om trær og buskers fyringsegenskaper. Les mer
Vår pris
363,-
Spar
36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 363,-
Spar: 36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Om boka

Få ting er hyggeligere enn et bål på tur. Er man på overnattingstur, kan bålfyring være selve målet med turen. Men det er ikke lett å få til et godt bål hvis forholdene er vanskelige og veden er fuktig og lite samarbeidsvillig. Da må man vite en del om ulike plante- og trematerialer og hva slags fyringsegenskaper de har. Denne geniale boken gjør deg i stand til å mestre de fleste forhold, og du vil kunne imponere og glede frosne sjeler med et gnistrende bål selv om det regner. En bålmester er nesten som en tryllekunstner!

Et bål er et bål … eller?
Nei, det er det ikke. Ifølge forfatter av boka må du lage et bål ut fra hva som er formålet. Skal du kokkelere, tørke sokker eller bare varme deg? Så er det terrengets beskaffenhet. Er du ved sjøen, på fjellet eller i skogen? Du må vite at du ikke kan fyre med rå furu, mens rå fjellbjørk og rå vier gir masse glør. Og hva kan du brenne i regnvær? Etter hvert som du lærer mer, vil du se på naturen rundt deg med nye øyne. Plutselig kategoriserer du noe som opptenningsved og ikke bare som kvist og kvast. Forfatteren vurderer enhver mosedott med ivrige øyne … kan den brukes til et kaffebål, tro? Det er lett å tenke at det er umulig å tenne bål hvis det har regnet i flere dager, men det lar seg faktisk gjøre hvis man er litt oppfinnsom og har tålmodighet. Du må kanskje lete litt ekstra etter noe tørt som du kan spikke fliser av. Tenk strategi og tenk smått. Sørg for at du har ved i ulik størrelse. En neverremse kan antenne kvister, men ikke vedkubber. Det kan være lurt å ha med seg en vanntett pose med litt tørr antenningsved, for eksempel litt never og noen tynne, tørre kvister. Forfatteren foreslår å ta vare på tørr lo fra tørketrommelen. Eller navlelo … Det antenner som tusan.

Mange typer ved
Tenn et bål, unn deg en stille stund med refleksjoner og bli fylt av roen vi mennesker må ha følt i uminnelige tider foran flammene. Et bål er perfekt å samles rundt i sosialt samvær. Og et bål er et must hvis du har med unger på tur. Men hva antenner og brenner lettest? Er du i granskog, finner du tørre kvister nederst på grana og innerst mot stammen. Er veden våt på utsiden, kan du dele den opp. Inni er kjernen tørr, og forfatter foreslår å bruke to steiner for å flise opp kvister så fibre kommer fram. Furu er også lett antennelig. Den beste opptenningsveden er tyrived. Den brenner selv om den er våt. Boka presenterer i tur og orden alt du kan stikke en fyrstikk borti .. . mose, skogskjegg, lyng, gress, einer, vier, never, kjuker, bark , lommerusk … ymse større stokker og hvordan du får fyr på sakene. Vi skjønner at det er ett redskap som må være med, nemlig en kniv eller liten øks. En stokk eller grein som er våt, antenner ikke med mindre du høvler av ytterste laget.

Mange typer bål
Du lærer hvordan du skal fyre et bål, dvs bålets oppbygning og progresjon. Og man må selvfølgelig læreseg hvordan man skal få fyr uten fyrstikker. Viktig å kunne hvis disse ligger igjen hjemme eller er våte, og akkurat dette gir mestringsfølelse. Jammen kunne du overlevd i steinalderen også. Det fins mange typer bål, og mestrer du flere av dem, kan du lage bål for en hver anledning: matlaging, bål som varer hele natten, fjellbål der ved er mangelvare, kaffebål på stubbe, bål om vinteren, bål i storm, bål med utsikt, kokegrop og bakegrop. Boka avslutter med å påpeke at bålfyring kan være farlig og gi store konsekvenser hvis man mister kontroll eller ikke slukker skikkelig. Slurv er strengt forbudt! Å kunne fyre opp et bål under ulike forhold er en kunst, kan være avgjørende i en nødsituasjon og har nesten alt å si for hygge og kos på tur! I friluftslivets år 2015 er BÅL den mest nyttige boka du kan lese!

Oppslag fra boka

Fakta