Min side Kundeservice Bli medlem

Hemmelige hytter

«Vakrere blir ikke en hyllest til det enkleste i oss nordmenn»

Utemagasinet

En ny verden åpnet seg for Marius Nergård Pettersen da han plutselig gikk gjennom taket på en hytte i skogen og skjønte at det fins utallige slike hemmelige hytter i Norge, og at disse er en del av vår kulturarv. Les mer

363,-

399,- Spar: 36,-

Innbundet
Sendes innen 3 virkedager

Logg inn for å se din bonus

Små hemmelige hytter har en lang historie i Norge. De har blitt bygd av ulike grunner: som skjulested og bolig for hjemløse og forfulgte, som krypinn for guttegjengen som ville ha et fristed for kortspill og øldrikking, som midlertidig oppholdssted under krigen og som ly for jegeren. Dette er enkle krypinn som ikke går under betegnelsen «et møblert hjem». Hemmelige hytter er alt fra veldig enkle og kalde buer med gjennomtrekk til mer avanserte laftehytter med jøtulovn, bokhylle og vindusrute ut mot verden. De er som regel ulovlig satt opp og godt skjult. Marius Nergaard Pettersen har, imponerende nok, greid å finne en rekke av disse hyttene og presenterer dem og historien rundt dem i denne utrolige boka!

Et sted der kjerringa ikke finner deg ...
Føler du ikke behov for et lite hi? En liten bolig som kun dekker de nødvendigste behov som ly, skjul og kanskje varme? Et sted der du kan være helt i fred og sitte og glane på naturen rundt, et sted «der kjerringa ikke finner meg», som en av bokas intervjuobjekter uttalte. Da må du først finne en egnet tomt og helst spørre grunneier før du begynner å bygge. Kløfter og bergvegger er gode utgangspunkt for hyttebygging. Litt slit må påregnes, med frakting av materialer og kanskje en ørliten jøtulovn. Og hvordan få til dette uten at noen ser deg? Ikke lett. Men Pettersen påpeker at ikke alle hyttene han har oppsøkt befinner seg i huttiheita. Noen er faktisk bare noen meter fra godt brukte gangveier. Men altså, på et sted der ingen skulle tru at nokon kunne bu.

Hytter med historier
Er hemmelig hyttebygging et fenomen som vi er ferdig med? Nei, slett ikke, sier Marius Nergaard Pettersen. Mange av hyttene han har besøkt er nok nedfalls av eldre dato, preget av råte og museinvasjon, men folk bygger fremdeles hytter på de mest utilgjengelige og rare steder. Les for eksempel om to unge gutter som tar seg fri for å surfe og bygge et krypinn på en strand i nord. De bygger kun av drivved og annet de finner på stranda, tomflasker brukes som isolasjonsmateriale, og en rusten oljetønne blir vedovn. De spiser utgått på dato-mat fra nærmeste nærbutikk. På ni måneder bruker de kun 27 kroner! Hytta er et lite smykke!

Med denne boka føles det som en ny verden av muligheter åpner seg. For inspirert blir man jammen når man leser boka og ser bilder av alle kreative, imponerende og ikke fullt så imponerende byggverk. Jeg vil også ha et krypinn som kan by på stille stunder og overnatting. Og inspirert ble også forfatteren. Vi får bli med på hans eget byggeprosjekt. Er du heldig, vil du en dag snuble over Pettersens lille hi, eller en annen av de kanskje tusen små hyttene rundt om – steder helt upåvirket av interiørbladene.

Detaljer

Forlag
Dal forlag
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
228
ISBN
9788293683001
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2018
Originaltittel
Hemmelige hytter
Format
18 x 25 cm
Nr
8130876

Om forfatteren

MARIUS NERGÅRD PETTERSEN trives best under åpen himmel. Store deler av det voksne livet har gått med til å våkne med sol eller regn i ansiktet, utforske natur i all slags vær og til alle årstider. Han har blant annet brukt to år på å utforske Det gjemte landet i Nordland, gått seks måneder gjennom Oslos nære villmark, dratt på Mikroeventyr med Mikkel Bølstad, og ellers opplevd skoger, fjell, dyr og mennesker over hele Norge. Pettersen er utdannet innen friluftsliv og fotojournalistikk.

Utdrag

 

Medlemsblad

 

Anmeldelser

«Vakrere blir ikke en hyllest til det enkleste i oss nordmenn»

Utemagasinet

«Akkurat slik gode leseopplevelser skal være»

Jakt og fiske

«Treffer midt i det eventyrlystne friluftslivshjertet»

Fjell og Vidde

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Hemmelige hytter:

Hytta

Marianne E. Lien
Innbundet 
363,- 399,-
 

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
390,- 429,-
 
Atlas
3 for 2

Atlas

Lucinda Riley
Innbundet 
169,- 479,-
Haakon
3 for 2

Haakon

Haakon
Innbundet 
269,- 449,-
 
Norge
3 for 2

Norge

Reidar Müller
Innbundet 
249,- 449,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv