Meny
Hemmelige Norge - Marius Nergård Pettersen
Hemmelige Norge - Marius Nergård Pettersen

Hemmelige Norge

det skjulte friluftslivet

«Midt i blinken for det rastløse friluftslivshjertet som banker i brystet ditt! [...] Man kan ikke motstå å bli med inn i boken når man fra før er bitt av basillen som heter «kjærligheten til naturen».»

, Sandefjords Blad

Friluftlivets skjulte sider befinner seg i kløfter og sprekker milevis fra merkede stier og veier – eller ganske nær. Det befinner seg i en koie som går i ett med skogen, en hule som er skjult eller ved et hemmelig vann med stor fisk. Velkommen.

Les mer
Vår pris
363,-
Spar
36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 363,-
Spar: 36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

De fleste som bruker mye tid ute i naturen, har noen hemmeligheter. Steder som betyr noe helt spesielt, som en fin plass der man kan finne fred og ro og som ligger litt bortgjemt. Et lurevann med fin ørret, kanskje et lite tjern der man har satt ut fisk (ulovlig) og venter på at den skal vokse seg stor nok. En hule der man har tilrettelagt for fyring og overnatting … I denne boka besøker Marius Nergård Pettersen folk som har hemmelige hytter og huler, eller bedriver aktiviteter i naturen som ikke er helt innafor, men som helt klart gjør mikroskopisk skade i forhold til all lovlig rasering av naturområder!

Et eget pusterom
For mange er en moderne hytte med internett og tilgjengelighet den optimale drømmen. Men det fins folk som liker det annerledes, som søker seg bort fra overflod og andre mennesker, og som har kommet over en plett i naturen som de regner som sitt private paradis. Der tar de seg til rette, men kun på få kvadratmeter, og noen har også spurt grunneier om lov til å sette opp en enkel koie. Men som regel er dette små tilfluktsteder som går i ett med naturen, og som verken grunneier eller andre turgåere vil finne fram til.

I boka Hemmelige Norge har Marius Nergård Pettersen funnet fram til en rekke personer som tar ham med til sitt hemmelige sted, eller forteller om noe spesielt de bedriver ute i naturen. Du får for eksempel treffe Fredrik som trener på å klare seg ute i naturen med lite hvis det skulle bli en krise. Han og familien har gravd ned flere depoter med hermetikk, som de bytter ut med jevne mellomrom, og Terje har flere terrengbiler stående med full tank og snuta ut, i tilfelle han må flykte, for eks til en gapahuk han har bygd et stykke unna. Det er best å være forberedt! Du treffer også den unge jenta Franciska som sier opp hybelen og flytter ut mellom bergsprekkene, i selvbygd koie som gir det nødvendigste; ly og varme. Her bor og studerer hun, og lytter til vind, bølger og fuglene. En imponerende anmarsj til sitt hemmelige paradis, har Kjell. Godplassen ligger 15 mil fra nærmeste bilvei. Han bruker ti dager om sommeren på å gå dit. Om vinteren bruker han ski eller hundespann. Men det er verdt anstrengelsen, for det er utenkelig at andre vil komme forbi. Stedet er som et uoppdaget land med utilgjengelig natur; krokvokst furu, stein, elver, tjern. Når han først har kommet seg inn, kan han bli en stund, og det er følelsen av å være atskilt fra resten av verden som er så besnærende.

Lovlig?
At folk har sine hemmeligheter og bedriver ting i skog og mark er ikke noe nytt. Du kan for eksempel lese om elleville fjellklatrer- Arne som sprengte ut en fjellhylle for at det skulle bli lettere atkomst forbi en topp i fjellet, med resultat at selve toppen raste ut, eller om de to kvinnene som på 1920-tallet laget seg et eget tilfluktsted på en anonym ås, der de dyrket grønnsaker og kjærligheten under noen stokker med presenning over. Har du planer om å bygge noe ute i naturen, bør du spørre grunneier først, oppfordrer forfatteren. Og det er jo ikke helt smart å sette ut fisk på privat basis uten tillatelse. Den slags kan få uønskede konsekvenser. Tjuvjegere får også komme til orde i denne boka samt de som jobber med å ta vare på dyrelivet.

Ei lita koie i en fjellside setter ikke store spor, det gjør derimot veianlegg, bygging av tusen hytter og alpinanlegg.

 

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Dal forlag
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 224
ISBN: 9788293683018
Utgave: 1. utg.
Format: 25 x 18 cm
Nr: 8187673
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

MARIUS NERGÅRD PETTERSEN er forfatter, fotograf og foredragsholder. Aller helst er han ute. Av dette har det blitt ti bøker og noen hundre artikler. I 2018 kom boka Hemmelige hytter. Hemmelige Norge er en fortsettelse av prosjektet som handler om å innvie deg i det skjulte friluftslivet. Pettersen ønsker å få folk til å sette pris på natur og friluftsliv. Det vi vet om og det vi ikke vet om. Det nære og det fjerne. Dette gjør han ofte i form av store prosjekter som det tar flere år å gjennomføre. Ellers skriver han for medier som A-magasinet og holder foredrag for alt fra mindre foreninger til bedrifter og festivaler.

«Midt i blinken for det rastløse friluftslivshjertet som banker i brystet ditt! [...] Man kan ikke motstå å bli med inn i boken når man fra før er bitt av basillen som heter «kjærligheten til naturen».»

, Sandefjords Blad

«Forfatter Marius Nergård Pettersen kaster lys over utmarkas blindsoner . og finner glemt livsvisdom på veien.»

, Utemagasinet