Min side Kundeservice Bli medlem

Koieboka

historiene om det lille hjemmet i skogen

En koie kan være et slott for den som trenger ly. Koiene fins over hele landet og har en rik kulturhistorie. Hvem har brukt koiene? Og hvilken betydning har de i dag?

Les mer

409,-

449,- Spar: 40,-

Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Bente

Skrevet av: Bente, Redaktør

En koie er som regel en gammel, laftet bygning med enkel standard. De ligger spredt rundt om i hele Norge. Noen er tilknytta DNT, hundrevis er eid av Statskog og ulike fjellstyrer. Noen har litt høyere standard og må bestilles for overnatting, mens andre står åpne for alle.

De fleste koiene ble bygd for folk som skulle jobbe med tømmer i skogen, og karene bodde så trangt at de knapt kunne snu seg på brisken. Maten ble skjøvet under sengene, og de hadde de samme klærne på uansett om de jobbet eller sov. Koieboka gir et bra inntrykk av livet på koia. Mangel på hygieniske forhold tilsa at koiene var smittepøler, men tidlig på 1900-tallet kom det regler som skulle bedre forholdene noe, selv om enkelte mente det var helt unødvendig. Koielivet skulle ikke være for pyser. Boka har en rekke bilder av gutta på skogen, og i koiene, og smile gjør de, trass hardt arbeid, kummerlige forhold, lopper og lus.

Mange av koiene står i dag, og slitne turfolk kan benytte dem til overnatting. Du kan for eksempel legge opp turene slik at du kan gå fra koie til koie. For eksempel er Vassfarstien en slik tur. Den starter i Hønefoss og ender på Fønhuskoia (DNT) i Vassfaret. Andre områder der koiene står tett, er Pasvikdalen, Femundsmarka og Finnskogen. Boka forteller også om fiskebuer og fjellkoier, jordkoier og gammer. Mange av disse kan leies gjennom inatur.no. Å bo i ei steinbu på vidda må være helt spesielt. I Øvre Numedal finner du ni av dem. Værsågod!

Koieboka forteller en interessant historie om skogsarbeid og koieliv for over 100 år siden og fram til ca 1950-tallet samt presenterer mulighetene for bruk av koiene i dag. Mange av dem ligger fint til, ved vann og i verna områder der hyttebygging ikke er tillatt. Bildene viser en rekke små, men idylliske, steder som er verdt å besøke. Tur fra koie til koie er jo en god idé for neste langtur?

Vi anbefaler

— For alle som vil prøve det enkle liv i en koie med masse historie i veggene!

Bente Einan Eriksen

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
318
ISBN
9788205590755
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2023
Originaltittel
Koieboka
Format
24 x 19 cm
Nr
8219621

Utdrag

Om forfatteren

Thor Gotaas er folkeminnegransker og forfatter og skriver kulturhistoriske bøker med folkloristisk vinkling. Han har skrevet om skiløpere, landstrykere, tatere, sjømenn og løpere. Også lokalhistorie er viet mye oppmerksomhet. Ved utgangen av 2022 har han skrevet 45 bøker.

Marius Nergård Pettersen er forfatter og fotograf og arbeider med natur og friluftsliv. I hele sitt voksne liv har han sett etter stedene der andre ikke er. Han har utgitt 13 bøker, skrevet for en rekke magasiner og er blant annet tildelt Helge Ingstad-prisen og Fagpressens Fotopris for arbeidet sitt.

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Medlemmers vurdering

H
Haldis Nordgård – 04.07.2024

– Helt grei bok

Oppdag mer

Bøker som ligner på Koieboka:

Hytta

Marianne E. Lien
Innbundet 
363,- 399,-

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
409,- 449,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv