Meny
 

Natur

hva skal vi med den?

Hvorfor skal vi ta vare på naturen? Hvilklen rolle spiller den for oss, og har den noen verdi i seg selv? Går naturbevaringen på bekostning av mennesket? Hessen viser hvordan evolusjonen har utstyrt oss mennesker med grunnleggende behov for naturen, ikke bare ved at den gir oss vann og næring, men ved at den gir oss opplevelser. Les mer
Vår pris
272,-
Spar
27,-

Veil. pris: 299,-  (Innbundet)
Leveringstid: Produseres på bestilling

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 272,-
Spar: 27,-

Veil. pris: 299,-  (Innbundet)
Leveringstid: Produseres på bestilling

Om boka

Presentert av Svein Sæter

  • Hvordan ta vare på naturen
  • Inspirerende og personlig fortalt
  • Hvorfor naturen er så viktig for oss mennesker

Hva skal vi med naturen? Og hva skal naturen med oss? Hva om jorda var uten mennesker? Hessen stiller ikke bare spennende spørsmål i sin nye bok. Han gir også mange spennende svar, i ei bok full av fakta og spådommer og tankekors og historier, ofte servert med glimt i øyet. Dette er ei bok som får deg til å tenke mens du leser.

Nye innfallsvinkler
«Der synes aldrig at have hændt større Ting i Norge, end at Nansen og Kamerater virkelig kom hjem igjen,» skrev en ung journalist i Dagbladet smått ironisk fra Fritjof Nansens bejublede hjemkomst etter skituren over Grønland i 1888. Journalisten het Knut Hamsun, og sitatet er bare ett av mange som omhandler menneskets forhold til naturen gjennom tidene. Det er karakteristisk for Hessens bok, fordi han henter inspirasjon og innspill fra forfattere, filosofer, klimaforskere, kunstnere - som alle har tenkt om mennesket i naturen og naturen i mennesket. Og tankene er forbløffende like eller skrikende ulike opp gjennom århundrene. Mange av kildene ligger fjernt fra hans egen profesjon. Eller gjør de det? Hessen er professor i biologi, læren om alt levende, og bryr seg ikke om faglige stengsler. Gjennom å veve sammen tanker fra mange ulike fag skaper han nye, meningsfylte bilder. Og han gjør det med stor entusiasme.

Stormfullt samboerskap
Hvorfor er det alltid åpne parker i tettbygde byer? Skyldes det en lengsel etter åpne savanner, fordi vi alle genetisk sett er afrikanere? Nordmenns syn på naturen har tatt farge av landskapet vi lever i, men natursyn modnes langsomt, mener Hessen. Det er ikke så lenge siden fjell ble sett på som stygge og skremmende. I dag virker synet av vakker natur beroligende på moderne, stressede mennesker. Så beroligende at mange private klinikker i USA kjører naturfilmer for pasienter før operasjoner. Det demper angsten. Samtidig gjør mennesket sitt beste for å fjerne uberørt natur fra kloden, og klimaforandringene er blitt vårt verste mareritt. Mennesket og naturen er fulle av motsetninger, og påvirkes av hverandre. Forfatteren ser dette begge veier. Bokas første del ser mest på hvordan naturen påvirker oss, siste del tar for seg vår påvirkning på naturen.

Den evige kjærligheten
Er du biofil? Da har du et naturgitt behov for kontakt med naturen. Biofob er du neppe. Svært få mennesker hevder at de ikke har noe behov for å være ute i naturen. Dessuten: «Alle er «for» natur, og med unntak av noen få arter som ikke har lært at sau ikke er mat for dem, men for oss, så er det heller ingen som ønsker artsmangfoldet til livs.»

Dag O. Hessen er opptatt av følelse for natur, og utvider med denne rike boka en sjanger som er skrinn på norsk. Store deler av boka er rein lystlesing. Underveis utropes Theodor Caspari til «nasjonalskald for den norske naturhyllest». Hessen er ikke helt borte selv, heller. Slik skriver han om sin egen bok: «Den som leser og leter, vil kanskje se at det egentlig dreier seg om en kjærlighetsroman. For forholdet til naturen kan ha mye til felles med en forelskelse. Savnet, lengselen etter forening, den heftige puls ved synet av den elskede, det inderlige velværet ved å være sammen.»

Fakta