Meny

Nordkalotten 365

8 villmarkseventyr

; Lars Monsen (Illustratør)

Lars Monsen har gått Nordkalotten på kryss og tvers med bikkja Foss. Opplevelsene står i kø i dette fantastiske området. Les mer
Vår pris
375,-
Spar
54,-

Veil. pris: 429,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 19 bonuskroner!

Vår pris: 375,-
Spar: 54,-

Veil. pris: 429,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 19 bonuskroner!

Om boka

Presentert av Trond Strømdahl, forfatter.

Etter å ha utforsket villmarka både i Alaska og Canada, har turen kommet til villmarka på Nordkalotten. Lars Monsen oppholdt seg et år på Nordkalotten, oppsøkte kjente og ukjente områder, utforsket dyrelivet, jaktet, fisket og møtt mennesker der oppe i nord. Fikk med seg alle de fire årstidene. Til fots med kano eller kløvhund om sommeren, med ski, truger og hundespann om vinteren. Han vandret dit fiskestanga pekte.

Ekte villmarksloffing
Nordkalotten kaller vi området som ligger nord for polarsirkelen i Norge, Sverige, Finland og Russland. Russland blir droppet av praktiske grunner. Dette er det nærmeste du kommer uberørt villmark i Europa. Veien blir til mens du går, sier Lars. Og nettopp denne holdningen gjennomsyrer boken. Den er fri for stress og prestasjonsjag. Bortsett fra når han stiller til start i Finnmarksløpet med sitt eget hundespann. Ellers får vi oppleve det opprinnelige friluftslivet, hvor målet er bare å være i naturen. Utforske den, dele opplevelser med den og oppleve spenningen ved at det alltid dukker opp uforutsigbare hendelser.

 "Kontakten mellom Foss og meg
blir bare bedre og bedre."

Et år på Nordkalotten
Før turen starter, oppretter Lars en base i Jokkmokk. Et sted han kan hvile ut mellom ekspedisjonene, vaske tøy, tørke utstyr og oppbevare annen utrustning. Han kjøper et gammelt hundepensjonat med ferdige luftegårder til hundene. Selve turen starter 2.september 2006 i Kalmakaltio i Nord-Finland. Vi følger Lars som for flytter seg på indianervis med kanoen over myrer, nedover bekker og elver. Han ender opp med en spennende elgjakt sammen med samer i Anárjohka nasjonalpark. Etter å ha vært innom basen i Jokkmokk, tar han Pasvik på langs seinhøstes. Han har med seg sin trofaste følgesvenn, hunden Foss. Kulde og stillhet preger turen. Men vi får også vite mye om den skandinaviske bjørnen, og om bisamrotta som er en relativt ukjent innvandrer. I mørketida stamper Foss og Lars i dyp snø rundt omkring i svensk Lappland. Vi opplever minneverdige naturstemninger, og julenissen kommer på besøk. 10.mars går starskuddet for Finnmarksløpet. Finnmarksløpet er Europas tøffeste utfordring for hunde kjørere. Løpet pågår i over en uke, og er mer enn 1000 km langt. Kan virkelig førstegangskjøreren Lars være med å hevde seg? Her kommer vi dessuten under huden på hundekjørermiljøet, noe som virkelig er fascinerende.

"Dette handler ikke om prestasjoner,
men om opplevelser!"

Juni og juli tilbringes i gullgraverland. Lemmenjokki nasjonalpark i Nord-Finland er Nordens svar på Alaska. Her treffer vi gullgravere som finner en rekord klump, og får oppleve flotte fiskefangster av forskjellige arter. Nasjonalparken har dessuten et yrende fugle- og dyreliv. Året avsluttes som det startet. Alene med kanoen. På den store innsjøen Enare i Nord-Finland. Her svømmer det mye fisk fordelt på mange arter, tyribålet fyres opp, og et stort antall brunbjørner vandrer rundt i samme område.

Stor spennvidde
Bedre enn noen gang får vi i denne boken oppleve allsidigheten til villmarkslofferen og forfatteren Lars Monsen. Han skriver balansert mellom skildringer, følelser og nærhet til det han driver med, krydret med en befriende porsjon humor. I tillegg er det egne rammer med faktakunnskap og utstyrstester. Når det gjelder utstyrstester er det viktig å påpeke at han ikke er sponset av noen. Hvert kapittel starter med et kart hvor kapittelets rute er avmerket, slik at leseren kan følge turen på kartet. På alle turene bærer Lars med seg filmutstyr. Dette blir en TV-serie på åtte episoder som kommer på NRK 1. Fire førstkommende høst, og de neste fire påfølgende vår. Alle som har et snev av friluftsinteresse vil glede seg over denne boken.

Fakta