Meny
 
Monica Kristensen: Amundsens siste reise
Amundsens siste reise - 
      Monica Kristensen
  • relatert illustrasjon
  • relatert illustrasjon

Amundsens siste reise

«Mesterlig om isens helter ... Denne beretningen er bedre enn noen krim.»

, Fædrelandsvennen Terningkast 6
Den italienske polarforskeren Umberto Nobile og hans menn havarerte med luftskipet «Italia» på vei tilbake fra Nordpolen, og den aldrende Roald Amundsen igangsatte en redningsaksjon. Monica Kristensen forteller spennende og kunnskapsrikt om vår polarhelts aller siste ekspedisjon. Les mer
Vår pris
363,-
Spar
36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 363,-
Spar: 36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Det er 23. mai 1928. I Ny-Ålesund er det hektisk stemning. Roald Amundsens rival og tidligere ekspedisjonskollega, italieneren Umberto Nobile, letter fra Kings Bay med luftskipet «Italia». Med seg har han flere menn fra ulike nasjoner og med ulike kvalifikasjoner. Ikke alle er vant til Arktis. Målet for reisen er Nordpolen, og de skal gjøre en rekke vitenskapelige undersøkelser underveis. Gondolen er lastet med mye utstyr og bensin til motoren. Og et hundre kilos kors av eik, som skal slippes ned over polpunktet … Tung last, men korset må med. Det er velsignet av paven.

Nobile når Nordpolen, men på vei tilbake til Kings Bay mister den flygende doningen stadig høyde. Til slutt styrter de i isen. Omverdenen mister brått radiokontakten med luftskipet «Italia». Det er kaos. Storstilte redningsaksjoner blir planlagt, flere nasjoner deltar. Monica Kristensen forteller en interessant og spennende historie om et politisk spill og en konkurranse mellom menn som vil høyne sin heltestatus. En helt er ikke større enn sin siste bragd, skriver Kristensen. Roald Amundsen er intet unntak. Den aldrende polarhelten, svekket av sykdom, grinete, blakk og innadvendt, mener nok at han er den rette til å reise ut i isødet for å komme den italienske ekspedisjonen til unsetning.

EN GOD HISTORIEFORTELLER
Monica Kristensen kan sin polarhistorie. Vi får innblikk i den opphissede stemningen som oppstår rundt ulike mer eller mindre konkurrerende planer for en redningsaksjon og hvilke personer som var sentrale. Men særlig spennende er det å lese om Nobile og hans menn i isødet etter ulykken. Skruis, tåke, sult, vannmangel, utholdenhet …

De befinner seg på is som driver og må håpe og be om at noen kommer og redder dem. Flere har alvorlige bruddskader. Selve luftskipet har forvunnet, men mennene har krasjet i isen med en del av utstyret fra gondolen intakt. Flere av dem har ingen erfaring med isødet og de er ikke særlig glad for å måtte spise den forferdelige pemmikanen.

Vi får et utmerket innblikk i en tid der Arktis og ekspedisjoner sto høyt i kurs. Modige menn, og noen kvinner, fløy uforutsigbare flymaskiner. Roald Amundsen tok selv sivilt flysertifikat som den første i Norge, men skal visstnok ikke ha vært en god pilot. Kristensen gir et gripende portrett av den aldrende polarhelten. Han føler seg oversett og med falmet status. Skal han hevde seg i kampen om fornyet heltestatus, må han selv arrangere en redningsekspedisjon.

DEN SISTE REISEN
Roald Amundsen får organisert en privat ekspedisjon. Han disponerer et fransk sjøfly med mannskap og reiser nordover med sin besetning. Det er viktig å handle raskt. Hans plan er å rekognosere over et område, bruke et par uker, ikke utsette seg for fare. Han er tross alt nyforelsket i en ung kvinne som han venter skal flytte til Norge for å leve sammen med ham. Flyturen blir kort. Kun få timer etter avgang fra Tromsø, er det slutt på livstegn fra ekspedisjonen til Amundsen. Hva skjedde egentlig? Monica Kristensen følger sporene i isødet for å finne svar og lanserer nye spennende teorier.

ANMELDELSER:

Terningkast 6 Alf Kjetil Igland, Fædrelandsvennen
Terningkast 5 Guri Hjeltnes, VG
Terningkast 5 Arne Dvergsdal, Dagbladet
Terningkast 5 Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Press
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 351
ISBN: 9788232800247
Utgave: 1. utg.
Format: 22 x 15 cm
Nr: 8099383
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

MONICA KRISTENSEN er en av våre fremste polarforskere og har stått i spissen for en rekke ekspedisjoner i arktiske og antarktiske strøk. Hun har doktorgrad i glasiologi fra Cambridge University og har mottat fl ere prestisjetunge vitenskapelige utmerkelser. Kristensen har også vært direktør ved Kings Bay AS i Ny-Ålesund. Foruten den kritikerroste boken om Kings Baysaken, har hun de senere årene skrevet fem krimromaner med handling lagt til Svalbard. Bøkene har fått overstrømmende mottagelse både i Norge og internasjonalt.

 

«Mesterlig om isens helter ... Denne beretningen er bedre enn noen krim.»

, Fædrelandsvennen Terningkast 6

«For oss som ikke er polar-eksperter er det en glede å lese en tekst som åpenbart er skrevet med kunnskap og engasjement, med driv og nesten krimsjangerens oppbygging. (...) Og så må det føyes til: Boken berikes av et fabelaktig billedmateriale.»

, VG Terningkast 5

«Spennende nærbilde av polarheltens siste kappløp.»

, Dagbladet Terningkast 5

«... med sine kunnskaper om polarhistorien, og sin verktøykasse med krimlitterære hjelpemidler, gjør Monica Kristensen dette til ei uvanlig spennende dokumentarbok.»

, Hamar Arbeiderblad Terningkast 5