BESTSELGERSALG – bøker fra 79,-
Min side Kundeservice Bli medlem

Geopolitikk

en nøkkel til storpolitikken

Øyvind Østerud gir her en høyaktuell og informativ innføring i begrepet geopolitikk, og viser hvordan geopolitiske perspektiver er en helt sentral måte å forstå samtidens storpolitikk på. Klassisk geopolitikk dreier seg om forholdet mellom politisk makt og geografisk rom. Les mer

272,-

299,- Spar: 27,-

Paperback
Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Øyvind Østerud gir her en høyaktuell og informativ innføring i begrepet geopolitikk, og viser hvordan geopolitiske perspektiver er en helt sentral måte å forstå samtidens storpolitikk på. Klassisk geopolitikk dreier seg om forholdet mellom politisk makt og geografisk rom. To historiske revolusjoner ligger til grunn for den geopolitiske analysen: Den første er framveksten av en sentralisert statsmakt. Den andre er gjennombruddet for moderne kommunikasjoner, som dampskip og jernbane, fram til det 20. århundre.

Historisk tar Østerud for seg en rekke eksempler på klassiske geopolitiske analyser fra omkring år 1900 og framover: imperialismen og de særegne stormaktstrategiene for å forsvare eller utfordre det britiske imperiet; USAs framvekst til å bli en global stormakt med en særegen geopolitisk strategi; tysk geopolitikk, som fikk et gjennombrudd etter nederlaget i første verdenskrig, og Frankrike, hvor geopolitisk analyse spilte en tilsvarende rolle etter annen verdenskrig. Under den kalde krigen var vestlig geopolitikk amerikansk-dominert, der målet blant annet var å demme opp mot sovjetisk ekspansjon.

Geopolitikken har etter siste århundreskifte fått en ny renessanse, med en markert kontrast mellom russisk og amerikansk ideologi og praksis. Og ikke minst med et Kina som både økonomisk og militært utfordrer USAs dominerende stilling i verden.

Detaljer

Forlag
Dreyers forlag
Innbinding
Paperback
Språk
Bokmål
Sider
195
ISBN
9788282655897
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2021
Originaltittel
Geopolitikk
Format
20 x 13 cm
Serie
Dreyer perspektiv 17

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Geopolitikk:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Ukraina

John Færseth
Innbundet 
336,- 369,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv