Meny
Med berre nevane - Siri Helle
Med berre nevane - Siri Helle

Med berre nevane

eit forsvar for praktisk arbeid

«Siri Helle svingar pennen like sikkert som motorsaga. 'Med berre nevane' er ei god bok å ha liggande når øksa kviler i hoggestabben og du set deg i solveggen og funderer på kva som skal bli neste prosjekt. Den er ikkje skrive for skolerte handverkarar, men for dei av oss som verker etter å gjere meir med hendene, men som ikkje heilt trur vi har det i oss.»

, nrk.no
Siri har de beste forutsetningene for en akademisk karriere. Men hun bråvender og finner lykken i jordbruksutdanning og praktisk arbeid. Og hun lærer seg å bygge! Bli med på hennes første prosjekt: utedo av egne trær. Les mer
Vår pris
390,-
Spar
39,-

Veil. pris: 429,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 390,-
Spar: 39,-

Veil. pris: 429,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Siri Helle hadde alle forutsetninger for en karriere der hun kunne tilbringe livet foran en skjerm, men hun bråvendte og valgte en praktisk utdanning, lærte seg å mestre motorsag, hammer og mjølkemaskin. Hun arvet en enkel hytte etter faren sin, og her kunne hun finne seg selv og gleden ved praktisk arbeid og egne byggeprosjekter. I boka Med berre nevane forteller hun om mestringsfølelsen etter hvert som hun lærer seg nye ting, og hvor viktig det er at vi fortsetter å bruke hendene, ikke bare fordi det er praktisk å kunne gjøre noe selv, men også fordi det gir glede å produsere noe håndfast, noe som ikke bare skal etterlates på en fil. Samtidig får vi følge hennes spennende, og litt originale, byggeprosjekt: en helt spesiell utedo!

Vi kan ikke lenger lage noe selv
Det er stadig flere som tar en høyere akademisk utdanning, og stadig færre som satser på et yrke der man må bruke hendene. Folk kan snart ikke slå inn en spiker selv, i motsetning til før… Håndverk bør ikke prioriteres bort i skolen, mener forfatteren. Siri husker selv skoleår preget av uro, der trangen til å sitte stille ikke akkurat var påtrengende. Hendene våre «opptar stor plass i hjernen», de styres av mange nerveceller. Valgene som hendene tar tidlig i livet, er med på å styre finmotorikken senere. Derfor bør barn få utfolde seg med ymse aktiviteter som inkluderer bruk av hendene tidlig. Siri tar seg en tur innom hjerneforskeren som kan bekrefte at hendene lærer av hjernen, men hjernen hadde ikke vært som den er uten hendene. Våre hender er til allsidig bruk, i motsetning til hos de fleste andre pattedyr.

Fra sitkagran til utedass
Hytta Siri har arvet, trenger en do. Og trærne som ble plantet rundt hytta for en del år siden, må ned. Men hvordan omgjøre sitkagran til en utedo? Siri har etter hvert blitt venner med motorsaga og feller trær, bygger et reisverk for utedoen og henter einerkvister fra myra. Veggene blir nemlig av flettet einer. Å sitte på do, blir som å sitte i en fletta kurv! Litt av veggene blir dekket av spon som Siri lager av passende sitkakubber. Et relativt enkelt, men originalt byggverk som lages av materialer hentet fra skog og myr. Men det funker som tusan. Og i takt med det framskridende byggverket vokser arbeidsgleden og gleden over å få brukt hele seg.

LES OM

  • Hvordan man får et nytt syn på verden gjennom hendene
  • Kjærligheten til en motorsag
  • Troa på at man kan bygge et bitte lite, men nyttig hus
  • Klatring i noe en har laget selv
  • Plukking av byggematerialer i myra som blir til vegger!
  • Hvordan lære noe som er så spesielt at det ikke er på YouTube
  • Gleden ved å sitte i ro og se på fuglene
  • Om å få ny lekeplass og slå rot
FAKTA
Utgitt:
Forlag: Samlaget
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Nynorsk
Sider: 139
ISBN: 9788252196658
Utgave: 1. utg.
Format: 21 x 14 cm
Nr: 8158509
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

SIRI HELLE (f. 1982) er utdannet agronom i økologisk landbruk fra Sogn jord- og hagebruksskule. Hun arbeider tidvis som skribent og journalist, snekkerassistent og geitebudeie.