Min side Kundeservice Bli medlem

40 uker

en menneskegraviditet og 81 andre måter å få barn på

«Anna Blix skriver forbilledlig om dødelige kjønnsåpninger, gravide sjønellik, tokjønnede snegler og elskovssyke delfinhunner.»

Cathrine Krøger, Dagbladet

«Anna Blix skriver forbilledlig om dødelige kjønnsåpninger, gravide sjønellik, tokjønnede snegler og elskovssyke delfinhunner.»

Les mer

363,-

399,- Spar: 36,-

Sendes innen 3 virkedager

Logg inn for å se din bonus

Det tar 40 uker å bygge en menneskebaby, og underveis ligner forholdet mellom fosteret og den gravide på forholdet mellom en parasitt og en vert. Den ene bare tar og tar, mens den andre nesten dør i prosessen. Bakterien E. coli har delt seg i to på 20 minutter. En grå kjempekenguru er bare gravid i 5 uker før den føder en bønnestor baby som kryper opp i pungen dens. Og de fuglene som har lengst rugetid av alle, vandrealbatrossene, er ferdige med å ruge allerede etter 10 uker.

Hvorfor bærer vi mennesker babyene inni kroppen så lenge, og er det en grunn til at vi spyr og er kvalme? Finnes det noen bedre måter å reprodusere seg på? Er det noen som gjør det på en rarere måte enn oss? Gjennom en 40 uker lang graviditet møter vi hver uke noen som er ferdige med å reprodusere. Flekkhyenen føder allerede etter 16 uker, men hun må føde gjennom en lang penisformet klitoris, som sprekker opp underveis. Har de det lettere? Surinampadden har ikke livmor, men har istedet evolvert fram en oppsvulmet rygghud som eggene synker inn i. Da kan hun bære med seg avkommet sitt, ikke forlate eggene i vannet. Bærer det bud om at det egentlig er ganske smart, det vi driver med?

Denne boken gir evolusjonær trøst gjennom svangerskapets plager og en forklaring på hvordan vi endte opp her, som den smarteste arten med den slitsomme, men likevel ikke så dumme måten å reprodusere på.

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
246
ISBN
9788202774479
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2023
Originaltittel
40 uker
Format
22 x 15 cm

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Bla i boka

Anmeldelser

«Anna Blix skriver forbilledlig om dødelige kjønnsåpninger, gravide sjønellik, tokjønnede snegler og elskovssyke delfinhunner.»

Cathrine Krøger, Dagbladet

«Uansett er dommen at dette er den beste boken jeg har lest så langt i år. Kombinasjonen av en godt skrevet tekst, en god rammefortelling og utrolige fakta om merkelige graviditeter, er rett og slett en vinner. Jeg er usikker på om jeg får gleden av å lese noe bedre i år.»

Gunnar Kagge, Aftenposten

«Men i Anna Blix' bok er den følelsesforankra filosoferingen over livsomveltningen ikkeeksisterende. Her er det den fysiske og konkrete jobben det handler om, og det er både svært underholdende og lærerikt - og ikke minst et solid feministisk arbeid. Ommøblerte organer, vrengt magesekk, sammenpressa blære, flammende halsbrann og skjelett som glir fra hverandre. Ah, det er en fryd å lese. (...) Blix er en mester i å gjøre innvikla vitenskap forståelig for vanlige folk.»

Karoline Henanger, Klassekampen

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på 40 uker:

Vi

Dag O. Hessen
Innbundet 
363,- 399,-
 

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
390,- 429,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv