Min side Kundeservice Bli medlem

Det ligger i blodet

epidemien som forandret Norge

«Årets sterkeste norske sakprosautgivelse. [...] Det ligger i blodet er ikke bare et stykke utmerket historisk prosa om det moderne Norge, men også et dristig, alvorlig og opplysende tankearbeid om historiefagets muligheter og begrensninger.»

Anna Serafina Kvam, Stavanger Aftenblad

Aidsepidemien er en av de viktigste begivenhetene i moderne norsk historie. Sykdommen endret vitenskap, politikk og synet på seksualitet, og viste hvor sårbart samfunnet var i møte med en dødelig epidemi. Les mer

454,-

499,- Spar: 45,-

Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Aidsepidemien er en av de viktigste begivenhetene i moderne norsk historie. Sykdommen endret vitenskap, politikk og synet på seksualitet, og viste hvor sårbart samfunnet var i møte med en dødelig epidemi. For de som var direkte berørt, ble aids et møte med redsel, stigma, sorg og død - men også med solidaritet, håp, mot og fellesskap. Nå har Ketil Slagstad skrevet historien om aids i Norge, fra de aller første sykdoms- tilfellene i 1983 frem til en behandling forelå drøyt ti år senere. Resultatet er et enestående tidsbilde, og et helt nytt blikk på den nære norske fortiden.
Ketil Slagstad er lege, historiker og postdoktor ved Institut für Geschichte der Medizin und Ethik in der Medizin ved Charité Berlin.

Vinneren av Bokhandelens sakprosapris 2023

Detaljer

Forlag
Forlaget Press
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
523
ISBN
9788232805860
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2023
Originaltittel
Det ligger i blodet
Format
22 x 15 cm
Priser
Kritikerprisen. Sakprosa 2023

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Årets sterkeste norske sakprosautgivelse. [...] Det ligger i blodet er ikke bare et stykke utmerket historisk prosa om det moderne Norge, men også et dristig, alvorlig og opplysende tankearbeid om historiefagets muligheter og begrensninger.»

Anna Serafina Kvam, Stavanger Aftenblad

«Slagstad er lege og historikar. Dette er den første boka hans. Imponerande! [...] «Det ligger i blodet» har allereie vunne Bokhandlernes sakprosapris. Boka er også nominert til Bragepris, i klassen for sakprosa. Eg blir glad, og slett ikkje overraska, om Ketil Slagstad vinn også den.»

Gerd Elin Sandve, NRK

«En gave til norsk offentlighet. [...] Med et svimlende stort undersøkelsesmateriale, bestående av avis-, arkiv- og dagbokstekster, viser han hvordan epidemien forsterket særtrekk ved det norske samfunnet. [...] En bok for ettertiden som også gjør oss klokere på vårt eget øyeblikk.»

Christian Johannes Idskov, Morgenbladet

«Med fare for å høres litt prestelig ut, noe denne boken absolutt ikke er, så er det varmen, tilliten og samholdet som skinner i teksten. Det gjør den til en merkelig optimistisk og inspirerende bok å lese. [...] At en blytung bok i dobbelt forstand kan bli så leseverdig og rørende . uten en gang å ty til noen av samtidssakprosaens mest brukte virkemidler, som litterære sprell og en tydelig tilstedeværende forfatter, er et mirakel i seg selv. Blodig folkelesnad på sitt beste.»

Mari Grydeland, Aftenposten

«Høstens utgivelse er [dermed] livsviktig minnearbeid, og forteller samtidig også historien om hvordan sex entret både helsebyråkratiet og den norske offentligheten. Akademiker, skribent og sakprosa-anmelder Ketil Slagstad er i ferd med å etablere seg som en av landets viktigste stemmer i krysningsfeltet mellom akademia og den allmenne samtalen om kjønn og seksualitet.»

Ida Roland Birkvad, Klassekampen

«Torsdag førstkommende bør Ketil Slagstad vinne Brageprisen for sin bok om aids-epidemien i Norge. [...] Det er en strålende bok om sykdommen som ikke bare drepte, men også endret det norske samfunnets syn på seksualitet.»

Varg Lukas Folkman, Dagens Næringsliv

«Med sikre fortellergrep og en personlig stemme viser han hvordan den medisinske vitenskapen ved utbruddet av sykdommen i 1983 ble konfrontert med sin egen hjelpeløshet. [...] Slagstad bruker fortellingen om aids i Norge til å synliggjøre noen linjer i vår nære historie som har potensial til å endre vårt blikk på oss selv.»

Juryens begrunnelse, Bokhandelens sakprosapris 2023

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Det ligger i blodet:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

11 %

Maren Uthaug
Innbundet 
375,- 429,-
 

USA

Espen Hammer
Innbundet 
363,- 399,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv