Gigantsalget er utvidet: inntil -80 %
Min side Kundeservice Bli medlem

Om tyranni

20 ting vi kan lære av det 20. århundre

«Fortida framviser paralleller vi gjør klokt i å minnes. I politikken er det å bli forført ingen unnskyldning. Kunnskapsløshet fører til moralsk nummenhet. Tiden for dyp-demokratisk mobilisering er nå. Nå. Dette er kjernen i Timothy Snyders lille bok med tjue lærdommer fra det 20 århundrets kamp mot totalitære regimer og tenkemåter. La den bli folkelesning!»

Bernt Hagtvet, Dagbladet

Det politiske klimaet i USA og Europa er i endring og i 2017 står vi overfor trusler som minner om totalitære tendenser som i ulike tapninger preget Europa i forrige århundre. Det er grunn til uro, bekrefter historikeren Timothy Snyder. Les mer

199,-
Sendes innen 3 virkedager

Logg inn for å se din bonus

Det politiske klimaet i USA og Europa er i endring og i 2017 står vi overfor trusler som minner om totalitære tendenser som i ulike tapninger preget Europa i forrige århundre. Det er grunn til uro, bekrefter historikeren Timothy Snyder. Få kjenner det 20. århundres overskridelser bedre enn ham. Historien gjentar seg ikke, men den kan vise vei. Derfor har han skrevet en guide i 20 kapitler om hva vi skal passe på, og hva vi kan gjøre. I det tjuende århundre kollapset europeiske demokratier i fascisme, nazisme og kommunisme. Dette var bevegelser der lederne av de politiske partiene hevdet at de var gitt makten av folket og skulle være folkets stemme. De skulle beskytte folket mot trusler, gjerne av global art, de så bort fra fakta og lot halvsanne myter påvirke beslutninger. Europeisk historie viser oss at samfunn kan bryte sammen, demokratier kan falle, etikken kollapse og helt vanlige folk kan bli satt i uvirkelige situasjoner.

Timothy Snyder presenterer 20 ting vi kan lære av det 20. århundre. Boken er basert på en liste han skrev etter presidentvalget i USA, som raskt ble spredt på sosiale medier. Dette er en viktig bok ikke bare for amerikanere, men for oss alle, nå som populistiske og autoritære tendenser er blitt tydeligere både i USA og i Europa. Snyder er professor i historie, og har spesialisert seg på Det tredje riket og Holocaust: «Dagens amerikanere er ikke smartere enn europeerne, deres demokratier ble overgitt til fascisme, nazisme og kommunisme i det 20. århundre. En av USAs fordeler er at de kanskje kan lære av andres erfaringer. Akkurat nå ville være et godt tidspunkt å gjøre det.»

Medlemsvurdering:
Boken inneholder mye til eftertanke. Lettlest og til å bli klok av. Takk for boken.

Jon A. Johannessen

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Press
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Bokmål
Sider
110
ISBN
9788232802357
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2018
Originaltittel
On tyranny
Format
20 x 14 cm
Nr
8207135

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Fortida framviser paralleller vi gjør klokt i å minnes. I politikken er det å bli forført ingen unnskyldning. Kunnskapsløshet fører til moralsk nummenhet. Tiden for dyp-demokratisk mobilisering er nå. Nå. Dette er kjernen i Timothy Snyders lille bok med tjue lærdommer fra det 20 århundrets kamp mot totalitære regimer og tenkemåter. La den bli folkelesning!»

Bernt Hagtvet, Dagbladet

«Snyder er en god pedagog, og har samlet lærdommen vi bør trekke ut av det 20. århundre i 20 punkter. ... På sitt beste bruker han historiske eksempler for å forklare hvorfor og hvordan vi må være på vakt mot maktmisbruk, tørre å være i opposisjon, si fra mot urett og passe på hvordan vi bruker språket.»

Gunnar Kagge, Aftenposten

«Er vi i stand til å merke at demokratiet undergraves, før det er for sent? En fersk 20-punkts håndbok i tyrannimotstand er nyttig å ha på vei inn i tåkeheimen.»

Simen Ekern, Morgenbladet

«Det er en liten bok, men advarselen den rommer, er mektig.»

Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad

Medlemmers vurdering

S
Sigurd Hellstrøm – 06.04.2023

– En spennende analyse av forhold omkring tyranni og autokrati

J
Jon A. Johannessen – 23.08.2022

– Boken inneholder mye til eftertanke. Lettlest og til å bli klok av. Takk for boken.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Om tyranni:

M

Antonio Scurati
Innbundet 
419,- 479,-
 

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Tid

Carlo Rovelli
Innbundet 
318,- 349,-
 

Volga

Geir Pollen
Innbundet 
409,- 449,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv