Min side Kundeservice Bli medlem

Kontaktsoner og grenseområder

interaksjon, konflikt og samarbeid i Norden, Midtøsten og Midtvesten ca. 1520-2020

Tema for denne antologien er grenseområder og kontaktsoner, både som konkrete steder og som analytiske begreper for å forstå fortiden. Hva skjer når ulike kulturer, stater og mennesker møtes, og hva skjer i og med stedene og rommene der disse møtene skjer? Dette er blant spørsmålene som blir belyst i ni historiske undersøkelser som tar for seg flere forskjellige eksempler fra historien, fra det helt konkrete til det mer metaforiske, og fra stor skala til nærstudier. Les mer

0,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp

Logg inn for å se din bonus

Tema for denne antologien er grenseområder og kontaktsoner, både som konkrete steder og som analytiske begreper for å forstå fortiden. Hva skjer når ulike kulturer, stater og mennesker møtes, og hva skjer i og med stedene og rommene der disse møtene skjer? Dette er blant spørsmålene som blir belyst i ni historiske undersøkelser som tar for seg flere forskjellige eksempler fra historien, fra det helt konkrete til det mer metaforiske, og fra stor skala til nærstudier.

I tid spenner de ni bidragene fra overgangen fra middelalderen til tidlig nytid på begynnelsen av 1500-tallet helt frem til vår tid. Geografisk er undersøkelsene konsentrert om tre områder. Det ene er Norden. Her undersøkes både geografiske og kulturelle kontaktsoner både innad i og mellom ulike nordiske land. Flere av bidragene tar for seg perioden da Norge var del av en større nordeuropeisk konglomeratstat, Danmark-Norge. Det andre området er Midtøsten. Her omtales både hoffet som kontaktsone i Det osmanske riket og kontakt og konflikt i de kurdiske grenselandene på 2000-tallet. Det siste området er Midtvesten. Disse kapitlene har et særlig søkelys på det norske utvandrersamfunnet i Nord-Amerika, med avstikkere til andre deler av verden som Kina og indre Troms i Norge.

I alle disse periodene og områdene undersøkes møter, kontakter og forhandlinger mellom aktører og grupper som foregikk i konkrete og metaforiske grenseområder, hvor det var ulike former for kontakt mellom aktører.

Kontaktsoner og grenseområder springer ut fra forskningsmiljøet ved Historisk institutt ved Høgskulen i Volda og er også en markering av dette instituttets 50-årsjubileum. Antologien retter seg hovedsakelig mot forskere og studenter innen historie, men kan også være av interesse for nærliggende fagfelt som religion, sosiologi eller rettshistorie, eller andre lesere som er allment interessert i historie og kulturmøter.

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm akademisk
Språk
Bokmål Engelsk Nynorsk
ISBN
9788202833091
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2024
Originaltittel
Kontaktsoner og grenseområder

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Kontaktsoner og grenseområder:

1968

Eva Bratholm
Innbundet 
363,- 399,-
 

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv