Se våre julesider for gaveideer!
Min side Kundeservice Bli medlem

Opprør

«'Opprør' er ikke bare en god krim, den er også en historisk roman på sitt beste.»

Adresseavisen

Sakfører Matthew Shardlake blir anmodet om å etterforske et mord av selveste lady Elizabeth, den kommende dronningen. Det blir et krevende oppdrag i et England i opprør. Les mer

99,-

499,- Spar: 400,-

Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Legg spenning under treet - krimbøker fra 79,- Velg flere her

Mord i opprørets tid

Sakfører Matthew Shardlake blir anmodet om å etterforske et mord av selveste lady Elizabeth, den kommende dronningen. Det blir et krevende oppdrag i et England i opprør.

Det er sommeren 1549. Henrik 8. er død, og England er på vei inn i kaos og dyp splittelse. Den radikale protestantismen skaper forvirring i det religiøse liv, landet befinner seg i en håpløs krig mot Skottland, og økonomien er i ferd med å kollapse.

Opprørske bønder
I tillegg har våren vært lang og kald, og det ser dårlig ut for avlingene. Folket sulter, og bondestanden har fått nok av utbytting og griske landeiere. I hele landet vokser et bondeopprør i styrke og omfang. Fribonden Robert Kett samler frustrerte bønder omkring seg i tusentalls, i et opprør som skal bli et av de største i landets historie. På en høyde utenfor Norwich oppretter de en leir og tar over makten i Englands nest største by. I Norwich er det også nylig begått et brutalt mord.

«'Opprør' er kriminell langlesning til å bli opplyst av.»

Sindre Hovdenakk, VG, terningkast 5

Hemmelig oppdrag
Lady Elizabeth, den avdøde kongens yngste datter, har gitt sakfører Matthew Shardlake i oppdrag å etterforske det groteske mordet på hennes slektning Edith Boleyn – til tross for at det vil være ugunstig for henne å bli nærmere forbundet med Boleyn-navnet etter at Anne Boleyn ble henrettet. Etterforskningen bringer Shardlake rett inn i hjertet av bondeopprøret. Opprørslederen Kett utfordrer den rojalistisk trofaste London-advokatens syn på rett og galt, lov og orden. Landet står på randen av borgerkrig, i London forbereder myndighetene seg på krig mot opprørerne – og Shardlakes strategiske evner og moralske kompass stilles på hittil ukjente prøver.

«Sansom er en eminent forteller og en god veiviser gjennom de moralske dilemmaene folk stilles overfor i så turbulente tider. Det er et stort lerret forfatteren spenner opp, men det er interessant og spennende til siste slutt ...»

Marit Egaas, Stavanger Aftenblad, terningkast 5

Glitrende av Sansom
Britiske anmeldere er vilt begeistret for Opprør, som byr på både en krevende mordetterforskning og en levende skildring av den brutale Tudor-tiden. Boka er deilig tjukk, så man kan kose seg med den riktig lenge. Men i tillegg gir den mat for tanken etter endt lesning. Elizabeth Buchan i Daily Mail er inne på noe vesentlig: «Tudor-England av 1549 blir bragt til live. Mordmysteriet er oppslukende, hovedpersonene er livaktige og historien er forførende – men det som virkelig henger igjen, er forfatterens inkluderende humanisme. » I en verden i oppløsning er medmenneskelighet sjelden kost, men Shardlake holder humanismens fane høyt. Det er bare å glede seg!

«De rystende begivenhetene ved opprørene i England i 1549 er overraskende lite kjent; men Opprør bygger på kjente historiske hendelser, og den enorme leiren på Mousehold Heath fantes i virkeligheten. Enkelte av hendelsene, blant annet de fangede stormennenes skjebne i del seks, samt en hendelse som inntreffer i kapittel 75, kan virke for usannsynlige til å være sanne, men de fant faktisk sted.»


C.J. Sansom

 

Medlemsvurdering:
Jeg har alltid likt historiske romaner, og her er en forfatter som virkelig kan sitt fag. En detaljrik og spennende "murstein". Min første bok av C. J. Sansom, men neppe den siste.

Hallgeir Hellan

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Press
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
789
ISBN
9788252590951
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2020
Originaltittel
Tombland
Format
24 x 17 cm
Nr
8158932
Serie
Matthew Shardlake 7

Medlemsblad

Om forfatteren

C.J. Sansom (1952) er jurist og historiker. Han praktiserte som advokat i flere år før han ble forfatter på heltid. Shardlake-bøkene henter sin handling fra Tudor-tidens England. Han har høstet stor anerkjennelse både hos lesere og kritikere. Mørk ild ble i 2005 tildelt Ellis Peters Dagger-pris av den britiske foreningen for krimforfattere, Crime Writer's Association.

Utdrag

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«'Opprør' er ikke bare en god krim, den er også en historisk roman på sitt beste.»

Maria Årolilja Rø, Adresseavisen

«Bloddryppende og unik spenning! ... aldri har vel C.J. Sansom spent opp et like bredt lerret som i denne nesten 800 sider lange romanen. (...) Til gjengjeld blir du belønnet med en ganske unik spenningsfortelling ... 'Opprør' er kriminell langlesning til å bli opplyst av.»

Sindre Hovdenakk, VG

«Sansom er en eminent forteller og en god veiviser gjennom de moralske dilemmaene folk stilles overfor i så turbulente tider. Det er et stort lerret forfatteren spenner opp, men det er interessant og spennende til siste slutt, der også kriminalgåten får sin oppklaring. [...] Oversetter Lars-Erik Sørbotten har gjort en formidabel jobb med å videreformidle det hele på et sobert norsk.»

Marit Egaas, Stavanger Aftenblad

«Midtvegs i den 750 sider lange boka spurte eg meg sjølv om det vart for langt, for omstendeleg og med for mange sidespor. Svaret blei 'nei'. Historia treng rom for å få fram utviklinga som skjer i og rundt personane. Sansom er ein av få forfattarar som kan fylle eit så stort rom.»

Marta Norheim, nrk.no

«Fullstendig oppslukende og levende fortalt – medrivende lesning for både krimelskere og historieinteresserte.»

Laura Wilson, The Guardian

«Tudor-terroren klinger gjennom C. J. Sansoms krimromaner ... gir et levende bilde av historiske hendelser.»

Peter Kemp, Sunday Times

«800 sider i selskap med Shardlake fyker av gårde. Som alltid.»

Stephanie Merritt, The Observer

«Sansom blander upåklagelige historiekunnskaper med en morderisk god ‘whodunnit’.»

The Times, Turun Sanomat

Medlemmers vurdering

H
Hallgeir Hellan – 03.02.2022

– Jeg har alltid likt historiske romaner, og her er en forfatter som virkelig kan sitt fag. En detaljrik og spennende "murstein". Min første bok av C. J. Sansom, men neppe den siste.

A
Arne Mosefinn – 23.06.2020

– Det er interessant å bli tatt med tilbake til 1550-talet i England og lesa om denne dramatiske hendinga. Vi får innblikk i kva stand og stilling betydde, og om korleis nokre prøvde å gjera opprør mot dei rådande tilhøva. Samstundes er det ei kriminalhistorie som vert rulla opp og får si løysing.

B
Bjørn Hareim – 23.06.2020

– Bok 7 i serien om sakfører Shardlake og hans venner og fiender. Gnistrende god murstein. Krysser fingrene for at det kommer en bok 8 👍

E
E B A – 14.05.2020

– Dette er nok en bra bok med Matthew Shardlake, som de andre bøkene av C. J. Sansom. Jeg har lest den på engelsk, men forhåpentligvis er den like god på norsk.

H
Hilde Røer Johnsrud, redaktør – 13.02.2020

– Jeg koser meg alltid med Sansoms historiske krimmer, om sakfører Shardlake og hans krevende etterforskninger. Det ligger alltid en konkret kriminalsak i bunnen, men det er nesten like spennende å lese om den grusomme Tudor-tiden, med skiftende allianser og stor fare for å falle i unåde og bli et hode kortere. Nå var det flere år siden forrige bok i serien, og jeg gledet meg veldig til denne. Den innfrir, heldigvis! Deilig tjukk er den også.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Opprør:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Arr

Jørn Lier Horst
Innbundet 
169,- 429,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv