BESTSELGERSALG – bøker fra 79,-
Min side Kundeservice Bli medlem

Den som ser

roman

I år er det tjue år siden siste bok om Dina ble utgitt. Nå har Herbjørg Wassmo velsignet oss med en fjerde bok om Dinas slekt, og når du åpner den, er det som om du aldri har vært borte fra dette universet. Les mer

390,-

429,- Spar: 39,-

Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Herbjørg Wassmo bergtok et enormt publikum med sin Dina-triologi. Dinas bok ble i sin tid kåret til beste bok de siste 25 årene av Bokklubben Nye Bøkers lesere. Og nå får vi endelig en etterlengtet bok nummer fire. Det er blitt et fyrverkeri av en roman. 

Som tenåring leste jeg Dinas bok for første gang. Jeg husker tyngden av den store pocketboka i hånda mi og den skrekkblandede fryden da Dina Grønelv styrtet den langt eldre mannen sin i døden. Dina var et forbilde. Ikke fordi hun drepte. Men fordi hun gjorde det hun ville og måtte. Hun tok ansvar for seg selv, var sin egen lykkes smed. Hun var nådeløs, sterk og kontroversiell, samtidig fylt av kjærlighet og omsorg for sine, ikke minst sønnen Benjamin og sønnedatteren Karna. Og hun var ledende på ofte mannsdominerte områder som forføringskunst, jakt, hester og handel. I år er det tjue år siste bok i trilogien kom ut. Nå har Herbjørg Wassmo, til stor overraskelse og glede, velsignet oss med en fjerde bok om denne slekten. Og når man åpner Den som ser, er det som om man aldri har vært borte fra dette universet. 

«I år er det tjue år siden siste bok om Dina ble utgitt. Nå har Herbjørg Wassmo velsignet oss med en fjerde bok om Dinas slekt, og når du åpner den, er det som om du aldri har vært borte fra dette universet.»

I slutten av tredje bok døde Dina som følge av skader hun fikk i en storbrann på Reinsnes. Også Hanna, som har vokst opp sammen med Benjamin og alltid har stått ham nær, er omkommet i brannen. Det er en skadeskutt familie vi møter. Ekteskapet til Benjamin og hans Anna rister i grunnvollene. Og den unge Karna må i farmorens begravelse stå fram og tilstå to drap på vegne av Dina, etter å ha lovet henne dette på dødsleiet. Det koster ungjenta mye. Nå slutter hun å snakke, og virkelighet, drøm og mareritt blander seg sammen til en galskap Herbjørg Wassmo beskriver svært overbevisende. 

Etter hvert tar Anna med seg stedatteren til København for å sørge for at hun får profesjonell pleie der. Det er her hoveddelen av boka utspiller seg. I storbyen oppstår det etter hvert et forrykende, nerveslitende trekantdrama, med hovedpersoner så sammensatte og skjøre som bare Wassmo kunne skapt dem. Hjemme i Norge går unggutten Peder og lengter etter Karna, hun som han elsker, og som nå er på et hospital i et fremmed land.

«Mest handler det om kjærlighet. Den vanskelige, sammensatte, ambivalente kjærligheten, lys og mørk på samme tid.»

”Berre kjærleik og død”, heter det i en linje fra et Tor Jonsson-dikt. Og det passer godt på denne boka. Kjærlighet og død. Mest handler det om kjærlighet. Den vanskelige, sammensatte, ambivalente kjærligheten, lys og mørk på samme tid. Samtidig er dette også en bok om å slites mellom ulike steder og ulike liv, mellom by og land, mellom det gamle livet og det nye. Og det er en bok om å måtte ta vanskelige valg, der noen uansett vil bli såret, og ingenting kan bli som før. 

Slutten på boka er storslått, slik bare Herbjørg Wassmo kunne ha laget den. Det er en slutt som får i alle fall meg til å ønske meg minst en bok til - så fort som mulig! 

 

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
473
ISBN
9788205503588
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2017
Originaltittel
Den som ser
Format
21 x 14 cm
Nr
8108587
Serie
Dina 4

Om forfatteren

Herbjørg Wassmo (f. 1942) er fra Vesterålen. Etter debuten i 1976 med diktsamlingen Vingeslag har hun først og fremst markert seg som romanforfatter. Hun slo igjennom med Huset med den blinde glassveranda (1981), første bind i trilogien om Tora, som hun fikk Kritikerprisen for. Den siste romanen i trilogien, Hudløs himmel (1987) fikk Nordisk råds litteraturpris.

Bøkene om Dina Grønelv er Wassmos andre hovedverk, påbegynt i 1989 med Dinas bok, etterfulgt av Lykkens sønn (1992) og Karnas arv (1997). Etter å ha utforsket samtidsromanen med Det sjuende møte (2000) og Et glass melk takk (2006) var Wassmo tilbake i det historiske i Hundre år og den selvbiografiske romanen Disse øyeblikk. Herbjørg Wassmo har også skrevet noveller, skuespill og den prisbelønte dokuromanen Veien å gå. Bøkene hennes er oversatt til 26 språk, og i 2007 ble Herbjørg Wassmo utnevnt til Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.

Medlemsblad

 

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Den som ser:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Skogen

Victor Nordahl
Innbundet 
299,- 329,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv