Min side Kundeservice Bli medlem

Husjomfru

roman

«Imponerende»

Cathrine Krøger, Dagbladet

Gjennom seks romaner har vi fulgt familiehistorien til de hardt prøvede menneskene fra Rekneslia. Over havet til et helt nytt liv på prærien i et land ingen før hadde sett. Og ikke minst har vi fått fortalt slektshistorien til de som ble igjen i Romsdalen. Det være seg slåttekarer, fiskere, jordmødre eller felemakeren Lars Olsen Hoem.

Les mer

169,-

449,- Spar: 280,-

Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Bøker 3 for 2 Velg flere her

Erlend

Skrevet av: Erlend, Redaktør

Gjennom seks romaner har vi fulgt familiehistorien til de hardt prøvede menneskene fra Rekneslia. Over havet til et helt nytt liv på prærien i et land ingen før hadde sett. Og ikke minst har vi fått fortalt slektshistorien til de som ble igjen i Romsdalen. Det være seg slåttekarer, fiskere, jordmødre eller felemakeren Lars Olsen Hoem.

Ingen Slegtninger og Intet Efterlatt
Denne gangen er det sistnevntes datter vi skal få bli kjent med. Det er ikke mye som er kjent om Julie Elisabeth Hoem og livet hennes i Bergen. Alt Edvard Hoem vet sikkert er at Julie ble født i 1835 og at hun døde i Bergen 1911. Ingen Slegtninger og Intet Efterlatt er oppsummeringen i dødsfallsprotokollen etter et 75 år langt liv. Det kan synes som et stille og ensomt liv, men det er ikke den historien Edvard Hoem henter fram om Julie. For ham handler det om å dikte. Det Hoem med sikkerhet vet er når Julie levde og at hun forble ugift og barnløs. Resten av tilværelsen diktes fram basert på all den kunnskapen Edvard Hoem har om denne tiden og disse menneskene. Slik maner han frem et høyst levende menneske for oss leserne.

Som ung opplever vi Julie Elisabeth som en uredd og viljesterk jente som vekker oppsikt der hun kommer. En som skiller seg ut i mengden. Ungdomsårene tilbringer hun i tjeneste hos familier i Kristiansund, men hun blir snart tilbudt en stilling som husjomfru hos en finere familie i Bergen. 

Utstyrt med sin fars utgave av King James’ Bible i kofferten forlater hun Nordvestlandet. Den engelskspråklige bibelen hennes har bidratt til at hun overrasker mange ved å kunne engelsk, noe som også gir henne muligheter og posisjoner hun kanskje ellers ikke ville fått. Etter hvert har hun flere tjenere under seg og hun lever tett på herskapet hun tjener hos. Men hun får også erfare den store avstanden mellom klassene, den privilegerte posisjonen hun får er ikke egentlig hennes egen. 

Ut fra et sparsomt tilfang av historiske fakta løfter Edvard Hoem fram et kvinneliv i tiden før velferdssamfunnet var en realitet. "Husjomfru" er romanen om hvordan tilfeldige avgjørelser får livsvarige konsekvenser, om drømmer om kjærlighet som aldri ble fullbyrdet, men også om et liv fylt av mening.

Byen e’ Bergen
Men det er ikke Julie alene som er sentral i handlingen. Bortsett fra en liten tur til et nybyggersamfunn i Amerika foregår store deler av denne fortellingen i Bergen. Og også for Bergen er dette begivenhetsrike år. Byen brenner og bygges opp igjen. Vekst og oppgangstider avløses av kriser og tilbakeslag. Slike ting setter spor i den type hus som Julie Elisabeth tjener i.

Med Husjomfru har Edvard Hoem skrevet en verdig og vakker avslutning på en slektskrønike som vil bli stående lenge etter at siste side er lest.

Kva med meg, da?

— For ei natt drøymde eg at eg såg ei kvinne som levde lenge før mi tid, som stod i ein lang kjole på ei strand og såg utover, før ho snudde seg til meg og sa: - Kva med meg, da? Det var felemakar Lars Hoems yngste dotter, Julie Elisabeth. Så livaktig var draumen at eg ikkje fekk fred. Eg måtte finne ut kvar det vart av henne og kvar støvet hennar kviler.

Edvard Hoem om hvordan den siste historien kom til ham

Detaljer

Forlag
Oktober
Innbinding
Innbundet
Språk
Nynorsk
Sider
395
ISBN
9788252594133
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2023
Originaltittel
Husjomfru
Format
22 x 15 cm
Nr
8221367
Priser
Nynorsk litteraturpris 2023
Serie
Familien fra Rekneslia 6

Medlemsblad

Om forfatteren

EDVARD HOEM (f. 1949) debuterte i 1969, og har siden gjort seg bemerket som både dramatiker, salmedikter og gjendikter i tillegg til det prisbelønte forfatterskapet. I 2019 ble Hoem tildelt Brages hederspris, og i 2020 ble han utnevnt til Kommandør av St. Olavs Orden for sin fremragende innsats for norsk litteratur og kulturarv. Med bøkene om familien fra Rekneslia har han nådd ut til et større publikum enn noensinne.

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Imponerende»

Cathrine Krøger, Dagbladet

«et engasjerende og lyrisk portrett av en kvinne som var både selvstendig og sterk, og som erobret og utforsket sitt eget liv»

Sindre Hovdenakk, VG

«Med «Husjomfru» har Edvard Hoem satt punktum for en familiehistorie med avtrykk rett i den norske folkesjela»

Turid Larsen, Dagsavisen

Medlemmers vurdering

K
Kari – 30.06.2024

– Litt langtrukkent og ikke så god som tidligere bøker av Hoem

Oppdag mer

Bøker som ligner på Husjomfru:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Vrakeren
3 for 2

Vrakeren

Lars Saabye Christensen
Innbundet 
199,- 449,-
 
Byens spor
3 for 2

Byens spor

Lars Saabye Christensen
Innbundet 
99,- 449,-
 
Atlas
3 for 2

Atlas

Lucinda Riley
Innbundet 
169,- 479,-
Ødemark
3 for 2

Ødemark

Stina Jackson
Innbundet 
99,- 379,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv