Meny
Kniven i ilden - Ingeborg Arvola

Kniven i ilden

roman

Serie: Ruijan rannalla/Sanger fra ishavet 1

« Bokens persongalleri er enormt, frodig og fargerikt.» «... fascinerende og fjetrende lesning, med en slutt som bare åpner for en fortsettelse.» «Dette er storslagent epos fra Ingeborg Arvola. «Kniven i ilden» skjærer inn i et krevende liv på Nordkalotten, med den fascinerende kvinnen Brita Caisa i front - vakker og myteomspunnet [...]» «Og ja, forlaget lover en trilogi. Bare å glede seg »

, VG Terningkast 6

Det damper av sauna og erotikk i Ingeborg Arvolas Brageprisvinnende bok om den smellvakre Brita Caisa Seipajærvi. Hun reiser fra hjembygda med to uekte barn for å starte et nytt liv, langt unna sladder og kirketukt!

Les mer
Bestselger
Erotikk
Prisvinner
Historie
Vår pris
384,-
Spar
55,-

Veil. pris: 439,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 384,-
Spar: 55,-

Veil. pris: 439,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Bente Einan Eriksen, redaktør

Heftig og storslagent fra Brageprisvinner!

Ingeborg Arvola forteller med sterke språkbilder historien om sin myteomspunne tipptippoldemor Brita Caisa som innvandret fra Finland til Norge på 1860-tallet. En roman du ikke vil at skal ta slutt ...

Brita Caisa Seipajærvi er 35 år – halvveis i livet. Hun er så vakker at mannfolkene faller som fluer. Hendene er varme og helende. Brita gjør syke dyr friske, og mennesker kan hun også hjelpe. De to barna, Aleksi og Heikki, har to forskjellige fedre. Hun har ikke vært gift med noen av dem. Den ene var allerede gift, den andre døde. Det er grunnen til at hun fire søndager på rad sto til spott og spe i kirka og ble dømt som løsaktig av presten. Brita er beryktet og skandalebefengt. Fremtiden er ikke på hjemplassen. Hun må ut på vandring! Brita og ungene pakker sleden med det lille de har og setter reinen foran. Hun reiser for godt og skal aldri mer vende tilbake til stua til mor og far med nedslått blikk. Heldigvis har hun evnen til å smile sola fram. Året er 1859.

Arvola har skrevet litt av en historie om finske innvandrere og kvensk kultur. Og Brita er Ingeborg Arvolas tipptippoldemor.

En gubbe å gifte seg med

Målet for reisen er ishavskysten. Der kan man fiske feit fisk året rundt. I Ruija koker og bobler det av lodde og torsk, fjordarmene er et uuttømmelig matfat å kaste kroken ut i. Ingen går sultne. Både Brita og Aleksi kan få seg jobb og tjene gode penger. I Bugøynes skal Brita finne seg en gubbe å gifte seg med. Det har hun lovet eldste sønnen, Aleksi. Gubben skal ha tenner i kjeften, være snill, ha jobb, hus og ikke drikke opp lønna. Men reisen til ishavet er lang, og hindringer oppstår i form av mennesker som trenger Britas hjelp med gårdsarbeid, vanskelige fødsler og verkende sår hun må bruke kniven på. Men først må kniven i ilden.

I Bugøynes skal Brita finne seg en gubbe å gifte seg med. Det har hun lovet eldste sønnen, Aleksi. Gubben skal være snill, ha jobb og hus og ikke drikke opp lønna.

Møtet med Mikko

Det blir vår og Brita og ungene kommer til Neiden. De har hørt at det er godt om arbeid på gårdene i området. Gretha Lisa og Mikko Aska har en av de større stedene, med flere velholdte hus. De kan trenge hjelp, da de ikke selv har egne barn som kan bidra på gården. Møtet mellom Mikko og Brita blir skjebnesvangert for to små familier. For Brita er det nå det viktige i livet begynner, og valgene hun tar er ikke alltid de klokeste, men hjertet er varmt, og det er det hun følger.

Ingeborg Arvola skriver troverdig, fargerikt og intenst om livet til Brita, om naturen i nord som er karrig, men også egnet til å dyrke korn og poteter, om fiskebruk og hardt arbeid i gjennomvåte, kalde klær med slimete fiskeslo. Leseren lever seg inn i livet i Finnmark for 160 år siden, der ulike folkegrupper møtes … det er sladder, ganning, bibellesing, fyll og hor. Det handler om frekke mannfolk som må settes på plass, om skoltesamen Jakko som har utvekster i hodebunnen, og som Brita helbreder … og Mikko. Mikko som hun vil ofre alt for, og han for henne.

ANMELDELSER:

Terningkast 6 Guri Hjeltnes, VG
Terningkast 6 Simen Ingemundsen, Randaberg 24
Terningkast 5 Maya Troberg Djuve, Dagbladet
Terningkast 5 Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad
Terningkast 5 Solgunn Solli, Altaposten

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Cappelen Damm
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 439
ISBN: 9788252593518
Utgave: 1. utg.
Format: 21 x 14 cm
Nr: 8211639
Brageprisen Skjønnlitteratur 2022
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

SERIE:
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

« Bokens persongalleri er enormt, frodig og fargerikt.» «... fascinerende og fjetrende lesning, med en slutt som bare åpner for en fortsettelse.» «Dette er storslagent epos fra Ingeborg Arvola. «Kniven i ilden» skjærer inn i et krevende liv på Nordkalotten, med den fascinerende kvinnen Brita Caisa i front - vakker og myteomspunnet [...]» «Og ja, forlaget lover en trilogi. Bare å glede seg »

, VG Terningkast 6

«... en fortryllende og trollbindende tidsreise tilbake til år 1859.» «Dette må være årets beste roman, en ganske så fornøyelig leseopplevelse, jeg skulle ønske var betraktelig lengre.» «... en bok som passer for absolutt alle, den er drivende god, og dramatikk på høyde med verdenstoppen innen romansjangeren.» «... i er heldig som har så dyktige forfattere som Arvola i Norge.»

, Randaberg 24 Terningkast 6

«Her er det potensial for en storselger.» «... en medrivende roman om kjærlighet, arbeid og overtro.» «Her er spennende stoff, drama og driv.» «... en medrivende og historisk interessant roman» «... kan leses i ett begjærlig jafs.»

, Dagbladet Terningkast 5

«Medrivende om finske innvandrere i Finnmark [...] Det motivisk-tematiske mangfoldet er slående: Livet ved havet og på vidda og ved elva, i allslags vær og til alle årstider, rapporter om rein, pulk, skigåing og skolte-samer, pomorhandel og spritsalg, forholdet mellom foreldre og barn, behovet for å gå i sauna, gleden ved dans og finske sanger, frykten for å bli joiket, bibel versus folkelig overtro [...] Slutten er tankevekkende og bør ikke røpes.»

, Stavanger Aftenblad Terningkast 5

«Det er så mye å like i denne romanen» «Språket er godt, fortellingen er spennende og dramatisk, natur-beskrivelsene er vakre, og person-tegningene er troverdige.» «Dette er altså en skikkelig godbit av en roman»

, Altaposten Terningkast 5

«Forbudt kjærlighet, sydende ishavsfiske og helbredende hender. Ingeborg Arvolas finnmarksroman har alt som skal til for å bli en bestselger. ... maken til het kjærlighetslengsel - og like dampende elskov - er det lenge siden jeg har lest om i en norsk roman.»

, nrk.no

«... som en vill vårflom.» «... Arvola skriver med uimotståelig sensualitet» «... romanen er som en vill vårflom av sensualitet.» «Om jeg skal tippe, vil Kniven i ilden bli Ingeborg Arvolas store gjennombrudd som forfatter.»

, Aftenposten

«kjærlighet og sex av den forbudte sorten, ekteskap som ryker, foreldre og barn som splittes, økonomi som krakelerer, et lokalsamfunn som får noe å sladre om [...] framfor alt er det den forbudte tiltrekningen og kjærligheten mellom Brita Caisa og den gifte Askan Mikko som setter futt i fortellingen. Det er lenge siden kropper og begjær er blitt så nakent og beint fram sexy framstilt i en norsk roman! En sanselig, virkelighetsnær og svært poetisk bok.»

, Klassekampen