Meny
Koke bjørn - Mikael Niemi

Koke bjørn

; Ivar Nergaard (Oppleser) ; Erik Johannes Krogstad (Oversetter)

«Denne boka er et mesterverk, om jeg kan bruke et så forslitt uttrykk. (...) han skaper bilder, lukter, lyder, stemninger og mennesker som gjør denne boka til en helt ekstraordinær leseropplevelse»

, Dagbladet Terningkast 6
«Koke bjørn» er en voldsom og sanselig roman om hvordan store begivenheter rammer en liten verden. Den er en drivende detektivfortelling om kulturkonflikter, undertrykkelse og en revolusjonær vekkelsesprest. Les mer
Vår pris
149,-

(Nedlastbar lydbok)
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Min side | Lydbokappen

Nedlastbar lydbok
Legg i
Nedlastbar lydbok
Legg i
Vår pris: 149,-

(Nedlastbar lydbok)
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Min side | Lydbokappen

«Koke bjørn» er en voldsom og sanselig roman om hvordan store begivenheter rammer en liten verden. Den er en drivende detektivfortelling om kulturkonflikter, undertrykkelse og en revolusjonær vekkelsesprest.
Det ble prosten som gjorde funnet. Et godt stykke ut i det sviktende dynnet satte han to fingre for munnen og ga fra seg et gjennomtrengende plystresignal, som han hadde lært seg i ungdommen i Kvikkjokk. Jeg satte straks kursen mot stedet der han sto. Vannet var kullsvart, opp av overflaten stakk en hesjestaur. Prosten tok tak i stauren og rugget på den. I det mørke slammet vaiet noe lyst, noe som minnet om høy. Men så forsto jeg at det var hår.
Det er sommeren 1852 i bygda Kengis langt nord i Sverige. Prosten Lars Levi Læstadius' åndelige vekkelse treffer samer og tornedalinger med uant kraft. Truffet blir også Jussi - en fortapt samegutt som prosten finner i grøftekanten, tar til seg og gir et navn. Samtidig forsvinner en tjenestejente, så en til, i de dype skogene. Folk drar ut for å jakte på den slagbjørnen som de antar herjer i sognet, men prosten frykter at det er en langt mer skremmende morder som er på ferde. Sammen med Jussi finner han spor av en ondskap som trenger seg stadig nærmere.
ANMELDELSER:

Terningkast 6 Cathrine Krøger, Dagbladet
Terningkast 6 Sindre Hovdenakk, VG
Terningkast 6 Ole Jacob Hoel, Adresseavisen
Terningkast 6 Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad
Terningkast 5 Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende
Terningkast 5 Berlingske Tidende
Terningkast 5 Politiken
Terningkast 5 Fyens Stiftstidende

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Lydbokforlaget
Språk: Norsk Bokmål
ISBN: 9788242181305
Utgave: 1. utg.
Orig.tittel: Koka björn
Format: MP3
Vannmerket
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

«Denne boka er et mesterverk, om jeg kan bruke et så forslitt uttrykk. (...) han skaper bilder, lukter, lyder, stemninger og mennesker som gjør denne boka til en helt ekstraordinær leseropplevelse»

, Dagbladet Terningkast 6

«19 år etter megasuksessen 'Populærmusikk fra Vittula' kommer Mikael Niemi med romanen 'Koke bjørn' - en mangfoldig, mystisk og engasjerende roman. Med et språk som gløder. (...) ganske enkelt en stor litterær opplevelse. »

, VG Terningkast 6

«Formidabel formidling. Den helt lille historien midt oppe i den helt store historien. Ulikt alt annet du har lest ... Her er finlandssvensken med sameblod igjen på hjemmebane. Men i en historisk setting.»

, Adresseavisen Terningkast 6

«Suveren Lapplandskrim ... Fremragende historisk krim med vekkelsespredikant Læstadius som finurlig detektiv. (...) en helt særegen roman om lyset, tiden, godt og ondt, fornuft og overtro, død og glemsel, religiøs vekkelse og alle mulige slags menneskelige lengsler, høyt hevet over det litterære nivået i en gjennomsnittlig krimbok.»

, Stavanger Aftenblad Terningkast 6

«En klassisk detektivroman med original, historisk vri ... en helstøpt kriminalfortelling, som også kan leses som en litterær hyllest til opplysning, frihet og fremskritt.»

, Bergens Tidende Terningkast 5

«Det er ikke så ofte man leser en roman som er så rik på fortellerglede, fininnstilte observasjoner og perspektiver som det man finner hos Niemi. Underholdende og rørende, smart og innsiktsfull; i 'Koke bjørn' går vidt forskjellige elementer nærmest på mirakuløst vis opp i en høyere enhet.»

, Aftenposten

«For 18 år sidan kom Mikael Niemi med braksuksessen 'Populærmusikk fra Vittula', men framleis er det den boka han blir hugsa for. No kjem ein roman som gjev oppvekstskildringa frå Nord-Sverige konkurranse.»

, NRK Bok

«Uventet spennende. Et originalt krimmysterium driver fortellingen fram. Men det er Mikael Niemis tanker om fortelling og verdighet som virkelig gjør 'Koke bjørn' verdt tida.»

, Dagsavisen

«Å, som denne romanen dufter og smaker. Av dyr, svette og råttenskap. Av elskov, urter og råtten drikke. Av fattigdom, blod og vold ... en dyp, fargerik og kompleks historie der samtlige av [Niemis] evner som forfatter kommer til sin rett.»

Berlingske Tidende Terningkast 5

«Sjelden har jeg lest en roman som så inngående og fysisk skildrer det å beherske bokstaver og ord – med blyant, stemmebånd og lepper.»

, Klassekampen

«Beskrivelsene av landskapet og årstidene gir akutt lyst til å entre en tidsmaskin, mens de minst like sanselige beskrivelsene av tannuttrekninger, bjørnekoking og kolossal fattigdom gjør en takknemlig for at en har fjernvarme, en myk seng og sykehus i nærheten.»

Politiken Terningkast 5

«En litterær fulltreffer ... Dette kan godt bli den romanen som sikrer Mikael Niemi Nordisk råds litteraturpris. Den burde han fått for lengst.»

Fyens Stiftstidende Terningkast 5

«Bare en gudbenådet forfatter og humorist som Mikael Niemi kan komme på en slik idé. 'Koke bjørn' er en rik, fengslende og saftig roman med et språk som nesten slo meg i bakken ... et av årets store leseeventyr.»

Aftonbladet