Min side Kundeservice Bli medlem

Liv andre har levd

roman

«Som tilfelle er med dei tre første bøkene, vil lesarane høgst sannsynleg bli bergtatt av den nye romanens mange dramatiske forteljingar, av særeigne stemningar, nokre kjellarmørke og andre lysare, både rørande og humoristiske. Men ikkje minst av Edvard Hoems eineståande forteljekunst som er unik i den nynorske samtidslitteraturen.»

Jostein Sæbøe, Romsdals Budstikke

Krigen er ein del av bakteppet i Edvard Hoems nye bok om farsslekta si. Men meir enn å vere ei bok om krig og kjærleik er dette eigentleg ei bok om slit og kjærleik - slik livet sjølv kanskje gjerne er ei salig blanding av slit og kjærleik - og død. Les mer

349,-

399,- Spar: 50,-

Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Edvard Hoem har latt oss få følgje farsslekta si. Dei første vi møtte, var oldeforeldra, slåttekaren Knut Nesje og kona hans, Serianna. Årets bok om familien frå Rekneslia, Liv andre har levd, startar i 1927.

Sonen til Knut og Serianna, Eilert, er heime i Noreg for første gong sidan han utvandra til Canada 34 år tidlegare. Vemodet over at han aldri rakk å sjå foreldra att, blandar seg med gleda over gjensynet med resten av familien og heimtraktene. Då Eilert igjen dreg frå Noreg, blir den 16 år gamle nevøen Lars med han over havet. På andre sida av jordkloden, langt frå alt kjent og kjært, blomstrar tungsinnet ungguten alltid har bore på. 

«På tross av stort persongalleri og en rekke parallellhistorier, er Liv andre har levd hverken sprikende eller rotete. Hoem holder det hele sammen i en imponerende avklart form.» 

Atle Christiansen, Aftenposten

Eilert kjempar også med sitt. Etter kona Martha døydde i barselseng, er han åleine med sorga - og dei åtte barna sine. Arbeidsdagane er evig lange, og gjelda stor. I mange år skal Eilert kome til å brevveksle med styresmaktene for å klare kjøpe tilbake tilleggsjord han har kjøpt, og som staten så har beslaglagt. Men møtet med enka Kate Ness blir eit lyspunkt for Eilert.

Vi følgjer også resten av slekta, borna til slåttekaren er spreidd for alle vindar - ikkje berre i Noreg og i Canada, men også i Danmark. Mellom Eilert og søskena, særleg Anton-Edvard på Hoem i Romsdalen, går breva fram og tilbake over havet, med rapportar om avlingar, gode år og dårlege år, død, fødslar, sjukdom, gleder, sorger. Dei harde trettiåra kjem og går, det same gjer andre verdskrig.  

Edvard Hoem er ein meister til å la alle slags små åer og detaljar flyte saman nedover den store elva vi kallar tid. Alt kvernar og kvervlar til vi nesten umerkeleg har fått teikna opp ei lang rekkje menneskeliv, ei medrivande familiekrønike og eit unikt bilete av ei svunnen tid. Du er din eigen lukkes smed, det har den amerikanske draumen fortalt folk til alle tider. Men er det eigentleg sant?

«Edvard Hoem [har] med disse bøkene brakt oss nærmere et stykke interessant norgeshistorie, båret frem av levende mennesker.» 

Sindre Hovdenakk, VG

Liv andre har levd viser oss kor tøft livet iblant kan vere. Sjukdom, ulukker, død - det er mykje ein ikkje kan gjere noko med, uansett kor hardt ein prøver. Vêr - og uvêr, politikk og økonomiske svingingar spelar også inn. Livet kan vere urettferdig. Og frykteleg tungt. Men i det meste er det gjerne ei strime av lys. Eilert imponerer med ei ukueleg livsvilje og ei eiga evne til å aldri gje seg, berre gå på, igjen og igjen, uansett kva som måtte kome av tørke, haglstormar og anna. Han prøver gjere mest mogleg ut av livet slik det vart.

Midt i alt slitet finst dessutan den slitesterke, uthaldande kjærleiken mellom mann og kvinne - og mellom foreldre og barn. Og som alltid i gode romanar klarar liv andre har levd å seie oss noko viktig også om liva vi sjølve lever og skal leve.  

«Hoem skriver som alltid lett og vakkert og godt, med et overbevisende gammelmodig språk, gjennomsyret av lavkirkelig bibeltro.» 

Cathrine Krøger, Dagbladet

Medlemsvurdering:
Super bok. Har lest alle i 'serien' så gla i folket

Lene Leraand

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Oktober
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Nynorsk
Sider
505
ISBN
9788252588279
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2017
Format
22 x 15 cm
Nr
8115125
Serie
Familien fra Rekneslia 4

Medlemsblad

 

Les utdrag

 

Medlemsblad

 

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Som tilfelle er med dei tre første bøkene, vil lesarane høgst sannsynleg bli bergtatt av den nye romanens mange dramatiske forteljingar, av særeigne stemningar, nokre kjellarmørke og andre lysare, både rørande og humoristiske. Men ikkje minst av Edvard Hoems eineståande forteljekunst som er unik i den nynorske samtidslitteraturen.»

Jostein Sæbøe, Romsdals Budstikke

«... vakker og gripende, og den er ført i pennen av en stor dikter.»

Atle Nielsen, BOK365

«På tross av stort persongalleri og en rekke parallellhistorier, er Liv andre har levd hverken sprikende eller rotete. Hoem holder det hele sammen i en imponerende avklart form. »

Atle Christiansen, Aftenposten

«For denne leser er Hoem på sitt beste når han skriver tørt, men ikke uempatisk, om de forskjellige hovedaktørenes liv og levnet.»

Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv

«Hoem skriver som alltid lett og vakkert og godt, med et overbevisende gammelmodig språk, gjennomsyret av lavkirkelig bibeltro.»

Cathrine Krøger, Dagbladet

«Edvard Hoem [har] med disse bøkene brakt oss nærmere et stykke interessant norgeshistorie, båret frem av levende mennesker.»

Sindre Hovdenakk, VG

«Nytt storverk. ... Historien om slåttekar Nesjes etterkommere er historien om livet slik det er; vi forsøker å bakse oss fremover mens historiens virkelige krefter tygger oss rundt.»

Kristian Hegertun, Vårt Land

«en flott leseropplevelse ... Liv andre har levd er noe så fint og gammeldags fortellende som en slektskrønike. ... Hoems språk er fint, ukunstlet og konkret.»

Leif Ekle, NRK P2

«Hoem er en strålende historieforteller, han kaster seg uti det og gir liv og farge til sine figurer ... Hoems styrke er hans ujålete, presise stil, som også preger høstens roman. ... Han makter å gi overbevisende og troverdig innsikt i enkeltskjebner og liv og dermed gi romanen atmosfære og spenning ... en litterært velskapt roman.»

Turid Larsen, Dagsavisen

Medlemmers vurdering

p
pekno@online.no – 21.07.2020

– Bra

T
Thea Irene Brox Rasmussen – 12.11.2019

– Har lest alle fire og anbefaler dem til alle.

M
Mette Skogheim – 17.09.2019

– Liv andre har levd

L
Lene Leraand – 20.08.2019

– Super bok. Har lest alle i 'serien' så gla i folket

S
Svein Overvoll – 02.04.2019

– Denne serien er virkelg bra. Ikkje direkte spennande, men like fullt vanskeleg å legge frå seg boka. Anbefaler!

Å
Åse Torevik – 02.04.2019

– Liv andre har levd

G
Grethe Nilsen – 05.02.2019

– Simpelthen elsker bøkene hans. Vanskelig å legge de fra seg.

H
Hilde Røys – 04.07.2018

– Hoem skriv godt og truverdig om familien på begge sider av havet, og som vestlending er svært mykje av stoffet lett gjenkjenneleg for meg. Kan absolutt anbefalast, men les bøkene i serien i rekkefylgje, slik at ein får med alt frå starten.

T
Tore Tenvik – 15.06.2018

– Liv andre har levd

J
Janne-Karin Åkernes – 01.03.2018

– Meget god bok

R
Rune Torpengen – 26.02.2018

– Meget fin bok

M
Merete Moen Johnrud – 26.02.2018

– Fantastisk, veldig godt beskrevet, alle de 4 bøkene i denne familiehistorien. Hoems bøker er levende beskrevet, en blir glad i menneskene og føler med dem. Jeg "slukte" alle 4 bøkene og kunne gjerne lest mer.

A
Anita Hjelle Lindvik-Sævareid – 26.02.2018

– Jeg begynte med denne boka, før jeg ble oppmerksom på de tre forgående. Leste alle fire i løpet av en uke, og kan med hånden på hjertet si at det er noe av det beste jeg har lest på lenge. Fantastisk nynorsk og en forfatter som bruker språket eminent. Jeg ble så fengslet av persongalleri og handling, at det ble nesten et savn når jeg hadde lest bøkene. Terningkast 6. Løp og kjøp!

I
Ingunn Solberg Sandholm – 25.02.2018

– Godt å lese ei bok på god nynorsk! Hoem har gjort grundig forarbeid om personane i boka, som set oss inn i kor mykje slit det var for dei som ville starte eit nytt liv i eit anna land. Gudstrua, pågangsmotet, uthaldenheita vinn over naturkatastrofane,- Eilert tek oss med i livet sitt, som er godt skildra. Fint med parallelle historier i Norge og Canada. Lars si historie kan minne om innvandrarar vi ser i dag, som har vanskar med å tilpasse seg. Ein kan i allefall forstå kor vanskeleg det er for ein innvandrar å finne riktig plass i eit nytt samfunn.

b
berit.johansen@ir.nt.no – 23.02.2018

– Liv andre har levd

A
Arve Plassen – 23.02.2018

– Kompletterer en interessant og godt fortalt slektshistorie.

A
Arve Plassen – 23.02.2018

– Kompletterer en interessant og godt fortalt slektshistorie.

A
Anne-Britt – 20.02.2018

– Er snart ferdig med bok nr fire i denne sereien. Er en sånn bok som man på den ene siden drives videre i fordi det er spennende å følge alle karakterene en har blitt kjent med gjennom serien og samtidig ønsker man ikke å bli ferdig fordi det er så vedmodig når det tar slutt. Synes bøkene har klart å veksle mellom livet i "Amerika" og Norge på en latt og naturlig måte, og selv om det er mange karakterer klarer man greit å forholde seg til det. Språket kler historien godt. Leste de tre første bøkene som forberedelse til et slektstreff i Canada sist sommer og det gav bedre forståelse for hva slektningene våre reiste fra hjemme på vestlandet og ikke minst hvor tøft livet må ha vært på Albertaprærien. Har definitivt fått lyst til å lese mer at Edvard Hoem etter dette.

L
Laila Synøve Johannessen – 22.01.2018

– Har lest alle bøkene i denne serien nå. Like fornøyd med denne siste som jeg har vært med alle de andre..

A
Anne – 22.01.2018

– Har ventet på denne fjerde boken og ble ikke skuffet. Vakkert språk; en bok man "forsvinner" inn i, strålende fortellinger. Denne fjerde boken blir noen ganger litt mer oppramsende i stilen enn de øvrige.

E
Eli Hildegun Raknes Wean – 22.01.2018

– Nok en gang ei strålende bok fra Edvard Hoem.. og atter en gang problematisk å legge den fra seg. Innholdet, språkformuleringene..og ja, fant linja som var identisk med tittelen på romanen også , treffende begge deler. Kommer til å vente utålmodig på neste bok fra Hoem, sjøl om det ikke er familien fra Rekneslia som er tema. Hoem skriver slik at gjenkjenning og innlevelsesfaktor er alltid tilstede for leserne , skaper forventning, forståelse , sorg og glede sammen med menneskene han forteller om og livet de levde .

K
Karen – 09.01.2018

– Det var en veldig god bok lik de andre bøkene om slekten. Det er veldig mange personer å forholde seg til, men etter å fulgt dem i flere bøker gikk det fint. Det er lett å sette seg inn i det harde livet for det blir skildret så levende, selv om vi i vår tid har ett helt annet Liv vi har levd. Anbefales på det sterkeste.

W
Wenche Strand – 02.01.2018

– Inspirerende lesing for alle som er interessert i utvandrerhistorie og historie i Norge. Alle bøkene må leses slik at man blir kjent med familiemedlemmene og kan følge med i de forskjellige livsfasene. Godt skrevet og jeg koste meg fra første til siste bok.

Å
Åse Manum Hesthagen – 28.12.2017

– Strålende

D
DS – 27.12.2017

– Hoem skuffar ikkje i den siste (?) del av sin store romanserie. Vert riven med framover i romanen for å sjå korleis det går med karakterane.

L
Leikny Gamlem Kalvatn – 27.12.2017

– Eg hadde venta på denne fjerde boka i serien, og tenkte eg skulle kose meg med den lenge. I staden var forteljinga så spennande og medrivande at den måtte lesast fort! Å vere av omtrent same årgang og frå same landsdel som forfattaren, hjelper nok på interessa, men også at Edvard Hoem skriv så levande og godt. Ikkje minst er det alt slitet og den tøffe kampen for føda og tilveret i "gamle dagar", både her i landet og for dei som utvandra, som gjer inntrykk på lesaren.

V
Vidar Tangen – 12.12.2017

– Siste bok i serien. Fantastisk flott skrevet.

E
Erlend, redaktør Bokklubben – 20.10.2017

– Livet på Albertaprærien har aldri vært enkelt. Nå er det over tretti år siden Eilert Knudtson forlot familien i Norge, og endelig reiser han tilbake for å treffe søsknene sine igjen. Tilbake igjen i Canada blir livet en kamp for tilværelsen, og Eilert får virkelig merke de harde tredveårene på kroppen. Hvor mye har Eilerts egen innsats virket inn på det livet han har levd, og hvor mye er avgjort av krefter Eilert selv ikke rår over?

Oppdag mer

Bøker som ligner på Liv andre har levd:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv