Min side Kundeservice Bli medlem
Hovedbok nå

Lungeflyteprøven

forsvar for en ung kvinne som var mistenkt for spedbarnsdrap

«Storslått ... Lungeflyteprøven er en svir av en lesefest ... en triumf av ei bok»

Dagbladet

Vi er i 1681. Anna Voigt er bare femten år gammel og står for retten i Tyskland, tiltalt for å ha drept sitt eget barn. Bare en nysgjerrig lege og en ivrig advokat står mellom Anna og dødsstraffen i Tore Renbergs nye roman.

Les mer

393,-

449,- Spar: 56,-

Sendes innen 1 virkedag
Ingeborg

Skrevet av: Ingeborg, Redaktør

Lungeflyteprøven er litt som om TV-seriene Dexter og CSI møter hverandre på 1600-tallet. Tore Renbergs første historiske roman er basert på en sann historie om en etterforskning og rettssak i opplysningstidens spede barndom.


Var barnet dødfødt?


Godseierdatteren Anna har latt seg forføre av den pukkelryggede tjenestegutten. Hun har født et barn i hemmelighet. Kort etter blir spedbarnet funnet begravd i kjøkkenhagen, med noen uforklarlige stikkskader. Men var det Anna og hennes mor som drepte spedbarnet, eller var det dødt før fødselen? 


Doktor Schreyer er en nysgjerrig lesehest som har lest om en forunderlig ny medisinsk test: Hvis en bit av lungen til et dødt dyr – eller menneske – flyter i vann, har vesenet vært levende. Men hvis lungen synker, var kroppen dødfødt. 


Kan denne nyskapende prøven være det avgjørende beviset i rettssaken mot Anna Voigt? Den unge advokaten Christian Thomasius tror det, og ser samtidig sin mulighet både til å gjøre opprør mot det kristelig-dominerte rettssystemet i Leipzig og få sitt store juridiske gjennombrudd.


Modernitet mot religion


Tore Renberg viser igjen at han er en forfatter du aldri helt vet hvor du har. Etter en rekke skildringer av oppvekst i Stavanger-området, tok forfatterskapet hans en helt ny tørn med Du er så lys i 2016 og Tollak til Ingeborg i 2020. I Lungeflyteprøven utforsker han den historiske romanen for første gang.


Språklig er det akkurat så sprudlende som Renberg kan være på sitt beste, samtidig er det tydelig at han har begravd seg i tyske arkiver og historiske kilder. Boka gir ny kunnskap, men er også både en tragisk skildring og en tidvis litt grotesk beskrivelse av et samfunn i brytning mellom tradisjon og det moderne. 


 

Vi anbefaler

— "Alle" anmelderne har gitt terningkast 6, og jeg kunne ikke vært mer enig: Dette er en lesefest! Har du ikke lest Renberg før, kan du godt starte her.

Ingeborg Volan

Detaljer

Forlag
Oktober
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
558
ISBN
9788252593945
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2023
Format
23 x 16 cm
Nr
8217629

Om forfatteren

Tore Renberg (f. 1972) er en enestående forfatter i norsk litteratur. En rekke av hans romaner er blitt folkelesning, fra bøkene om Jarle Klepp og Kompani Orheim til Du er så lys og Tollak til Ingeborg, og ikke minst Teksas-serien om den småkriminelle Hillevågsgjengen fra Stavangers skyggeside. Renberg har mottatt Bokhandlerprisen to ganger, P2-lytternes romanpris, Nynorsk Litteraturpris og har entusiastiske lesere i 18 land. Lungeflyteprøven er hans første historiske roman.

Medlemsblad

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Anmeldelser

«Storslått ... Lungeflyteprøven er en svir av en lesefest ... en triumf av ei bok»

Marius Wulfsberg, Dagbladet

«Makeløs historisk roman fra Tore Renberg»

Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad

«Rik, overdådig, gavmild. Et blomstrende tidsbilde som ikke holder noe, ikke noe, tilbake? Kanskje litt for lang? Nei, bare veldig god.»

Fartein Horgar, Adresseavisen

«Makaber lesefest!»

Oda Faremo Lindholm, VG

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Lungeflyteprøven:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Skår

Bret Easton Ellis
Innbundet 
393,- 449,-

Tilsvar

Marte Michelet
Innbundet 
272,- 299,-
 

Stjålet

Ann-Helén Laestadius
Innbundet 
249,- 399,-
 

11 %

Maren Uthaug
Innbundet 
375,- 429,-
 

Logg inn

Handlekurv