Meny
 
Når landet mørknar - Tore Kvæven
Når landet mørknar - Tore Kvæven

Når landet mørknar

roman

«Mesterlig norsk roman!»

, VG Terningkast 6
Tore Kvæven har skrevet en imponerende og handlingsmettet roman fra 1290-tallets Grønland. Jakt på hval og hvalross, jordbruk på skrinne teiger og troen på ulike guder preger menneskene i Vesterbygda. Unggutten Arnar trosser overmakten og går egne veier.
Brageprisen 2018 i klassen Skjønnlitteratur
Les mer
Vår pris
363,-
Spar
36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 363,-
Spar: 36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Brageprisen 2018 i klassen Skjønnlitteratur

«Gjennom et rikt og lekent språk maler Tore Kvæven fram en både dramatisk og magisk vakker fortelling fra vikingtidens Grønland. Året er 1293, og i flere mannsaldre har vikingene levd godt av jakt og fiske i det grønlandske kystlandskapet. (...) Forfatteren dikter fram byttedyrenes frykt i møte med jegeren og isbjørnens sult der den svømmer med det bunnløse havet under seg. Selv dødt treverk får liv gjennom forfatterens språk, som er en fest å lese. 'Når landet mørknar' er en mesterlig kjærlighetserklæring til naturen og livet, og etterlater leseren med et ønske om å få lese mer.»

Fra brageprisjuryens begrunnelse 

Når landet mørknar bergtar fra første side. Forfatteren Tore Kvæven gir et særdeles troverdig bilde av livet på Grønland i år 1293. Mesterlig skildrer han jakt på hvalross og hval, mellommenneskelige forhold, utemmet natur, gardsdrift og dyrehold. Kvæven beskriver i detalj redskaper og våpen man brukte på den tiden, og han har satt seg grundig inn i byggeskikken av både hus og båter. Her er plyndring, dreping og forlis. Men også den store kjærligheten. Sentralt i boka er unggutten Arnar som trosser overmakta og følger egne drømmer i en hard tid, der mange ønsker å flykte til noe annet før de går til grunne.

Hvalross gir velstand
Fortellingen starter med en spennende hvalrossjakt, og 15 år gamle Arnar får oppfylt sitt store ønske om å delta på lik linje med de voksne jegerne. Han er en sped yngling, men kan ro så tollepinnene knaker! Kvæven beskriver jakta også fra hvalrossens side, der den i frykt stuper ned i dypet med lunger som brenner etter luft, og med lange spyd i siden. Tidene er vanskelige. Hvalross gir velstand, men flokkene med dyr er i ferd med å forsvinne fra fjordene. Det blir opphisset stemning mellom jaktlagene når det varsles om at dyr er sett, og båter av ulik forfatning settes på sjøen. Det er kaldt mellom fjordgårdene og fjellgårdene, skriver Kvæven. Ulik gudetro hersker mellom dem, og det bidrar til hat og konflikter.

Arnar – fremtidens mann
Arnar er en ung mann med sterk vilje. Han er nok moderne for sin tid, og trosser øvrigheten, gudene og lovene. Arnar tør der andre vakler. Han vil ha sin egen gård, og greier å bytte til seg en fjordgård mot en gigantisk trestokk av furu, som han finner på en av sine rideturer. For tømmer er mangelvare, og eieren av fjordgården, Bergfinn, skal reparere båten sin slik at han og familien kan søke lykken på Island eller i Norge. Seilasen ender fryktelig, og beskrivelsene av hendelsesforløpet er sterkt og underlig nok vakkert. Det var kort mellom liv og død i middelalderens arktiske strøk når det først blåste opp til storm.

Glitrende om barske liv
Stormer gjør det også i hjertet til Arnar. Han forelsker seg i ei ungjente på en av nabogårdene, og vi aner at det ikke skal bli bare enkelt å få henne, selv om de vil ha hverandre. Enten må han tape ansikt for å få henne, eller tape henne for å få tilbake æren.

Boka er innimellom så poetisk at det er en fryd å lese. Enkelte partier bør faktisk nytes flere ganger! Naturskildringene gir gode bilder i hodet. Og det er spennende. Det er ikke uten grunn at Når landet mørknar fikk Bragepris og seksere i fleng av anmeldere. Gjør deg klar for en fengende historie som har så mye ved seg – en euforisk leseopplevelse!

ANMELDELSER:

Terningkast 6 Tom Egeland, VG
Terningkast 6 Fartein Horgar, Adresseavisen
Terningkast 6 Emil Otto Syvertsen, Fædrelandsvennen
Terningkast 5 Cathrine Krøger, Dagbladet

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Samlaget
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Nynorsk
Sider: 450
ISBN: 9788252193923
Utgave: 1. utg.
Format: 21 x 14 cm
Nr: 8122938
Sørlandets litteraturpris 2019
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger
 
 

«Mesterlig norsk roman!»

, VG Terningkast 6

«En helt utrolig roman! ... «Når landet mørknar» er en på alle måter stor fortelling. Når dette skrives er det ennå tidlig vår, men det er ingen dristig spådom at den kommer til å overleve bokhøsten»

, Adresseavisen Terningkast 6

« ... ein stor forfattar i ein sjanger som er heller sjeldan i vår tid. ... Det gjekk ikkje lang tid før eg vart fanga. Stoffet, handlinga og språket fengsla meg. Å lese Kvæven er ikkje ulikt å lese ei islandsk ættesoge. Dei ble ofte omsett frå norrønt til eit heller arkaisk nynorsk. Språket til Kvæven er på sett og vis gamalt, men det flyt lett og har poetiske kvalitetar ein ikkje for ofte finn i nye norske romanar.»

, Fædrelandsvennen Terningkast 6

«... en imponerende dannelsesroman fra vikingtida. ... bunnsolid innsikt i vikingkulturen; fra detaljer om mat, skikker og klær til vikingenes mentalitetshistorie, æres- og hevnkulturen.»

, Dagbladet Terningkast 5