Min side Kundeservice Bli medlem

Slåttekar i himmelen

roman

«Storslått om oldefar ... Hoem er ein gudebenåda forteljar, og som 65-åring skriv han betre enn nokosinne.»

Bjarne Tveiten, Fædrelandsvennen

Mors og fars historie blei raskt ein lesarfavoritt da boka kom i 2005. No har Edvard Hoem gått tilbake til oldefaren sin i Slåttekar i himmelen. Hoem skriv høgstemt og vakkert om enkle liv. Arbeidet skildrar han så du kjenner det, og kjærleiken så du blir rørt. Les mer

229,-
Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

"Slåttekaren heitte Knut Hansen Nesje, men folk kalla han berre for Nesje, og jorda han hadde bygsla i lia over Molde, kalla dei Nesje-stykket." Slik presenteres hovedpersonen med yrke, bosted og eiendomsforhold i åpninga av Edvard Hoems nydelige roman Slåttekar i himmelen. Og ikke er det en hvilken som helst fiksjonsfigur heller, men en person som bygger på Hoems egen oldefar. Men på sparsomme fakta. Det aller meste av fortellingen har Hoem diktet fram, slik han selv beskriver det: "av luft og ingenting, av lyset over Molde og Rekneslia, av vinden som ruskar meg i håret og regnet som fall på markene og menneska, i hans tid og i mi."

Dette er et sanselig praktverk: Vi kan føle gleder og sorger ... Språket er vakkert og nennsomt ... Fortellingen om Hoems oldefar er større enn seg selv: den er et stykke norsk historie ... Slåttekar i himmelen er en studie av en forfattermester i aksjon.
Brynjulf Jung Tjønn, VG

Og hvilke liv og personer er det ikke Hoem skaper for oss! Det starter med Nesje: "ein mager mann med heilskjegg og hår som krølla seg når han arbeidde fram sveitten," og arbeide gjør han. For dagslønn slår han høy og gjør alt mulig annet arbeid på storgården Gørvell, og pliktarbeidet for bygslinga av egen gård må avtjenes på Reknes. Sitt eget jordstykke rekker ikke enkemannen og ensønnsfaren å slå før om natta.

Den dagen alt startet
Dagen i 1874 da romanen starter, blir en spesiell dag for Nesje - utover det at han fyller 36 år. På brygga til Gørvell treffer han Serianna, som er kommet til Molde for å søke tjeneste. Den frivole, piperøykende kvinnen får jobb ved hjelp av Nesje, og snart er de to satt til å skjære torv. De går godt sammen. Så godt at Serianna snart er gravid. Forførelsesscenen er bluferdig og vakkert skildret:
"Ho lukta tobakk og ein liten tanke sveitte. Han tenkte på åretak, og sjø som slo mot strand. Han tenkte på seistimen og den gyngande båten.
Da han kom til seg sjølv, låg ho og såg på han.
- Du er visst litt av ein kar, du, sa ho."
Hoem kan si veldig mye med få, velvalgte ord.

Sterke kvinneskikkelser
Og da Nesje får vite om omstendighetene, trenger han ikke lange tida på å "områ" seg, som han sier. Han frir like gjerne til Serianna foran alle de andre gårdsarbeiderne under selve slåttegrauten, markeringen av at slåtten er ferdig.

Her er romantikk og attrå, sanselighet og livsglede, tro og tvil. Lystige historier, smertefulle avskjeder, alminnelig hverdagsliv og lykkelige stunder, alt er porsjonert ut med sikker hånd i en roman som vil fange mange ...
Liv Riiser, Vårt Land

Seriannas innflytting hos Nesje fører også inn en ny hovedperson. Seriannas lillesøster Gjertine kommer for å hjelpe til. Hun er en sterk og fargerik kvinne, kjent for at hun har talt presten midt imot der hun kommer fra. Hun tilhører nemlig den pietistiske sekten "lesarane" og har evner helt utenom det vanlige. Vi får blant annet høre om da hun stanser en blødning på den fødende Serianna ved bønn. Uten at det gjøres mer ut av det i fortellingen. Det glir inn som en del av en folkelig tro.

Drømmen om Amerika
Gjertine håper først at Nesjes eldste sønn, Hans, kan være en mann for henne. Han har vært visergutt i handelsbua til Gørvell og blir en representant for dem som ikke reiser bort av nød, men fordi de vil bli noe de ikke kan bli der de kommer fra. Ei bondejente fra Romsdal er ikke det han trakter etter. Hun vil ikke gi mer sosial oppdrift, så Gjertine ender med en helt annen mann. Og med ham blir hun en av de mange nordmenn som dro over Atlanterhavet for å få en ny start.

Når [Hoem] har funne eit stoff, kan han på nokre få linjer rissa opp ein situasjon som trer fram som eit klårt sansa bilete, og han får det til å dirra av intensitet.
Jan Inge Sørbø, Dag og Tid

Det er enkle liv, liv med kroppslig slit, men språket til Hoem gjør det større og vakrere. Arbeidet skildres slik at man ser og kjenner det, men det er også plass til kjærlighet, kroppslige gleder likeså. Det er fintfølende skildringer av natur både på Vestlandet og på prærien. Og når Nesje møter noen, kan det stå at han så "inn i eit ansikt som avslørte at det var ei kjenslevar sjel som budde i den kraftige kroppen."

Sanselig og vakkert
I det hele tatt er det skildret så sanselig og levende at det er en fryd å lese, som skildringene av duft, trengsel og lys på båten som frakter Gjertine og hennes salmaker-husbond ut av landet: "Det lukta kolrøyk, smurningsolje og terpentin. Overalt var det folk som ville trenge seg fram for å koma om bord for å finne køyene sine. Framleis var himmelen så lys at dei måtte myse for å sjå kvarandre."

Slåttekar i himmelen kan kort sagt utnevnes til en stor og fin leseopplevelse.
Turid Larsen, Dagsavisen

"Lavhastighetspageturner"
En anmelder konstruerte ordet "lavhastighetspageturner" for å beskrive Slåttekar i himmelen. Det er veldig passende. For det er en fortelling som ruller sakte og detaljert fram, uten spenningsplot som skal forføre leseren. Men språket gir deg en nytelse som gjør at du ikke kan legge den fra deg. Du må følge Nesje, Serianna, Gjertine og de andre videre i slitet og kjærligheten. Til siste side.

Medlemsvurdering:
Edvard Hoem er en fantastisk historieforteller. Anbefaler boka (og alle de andre i serien) på det varmeste.

Anne-Brit Kvalvik

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Oktober
Innbinding
Paperback
Språk
Nynorsk
Sider
351
ISBN
9788249515257
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2015
Format
21 x 13 cm
Nr
8119279
Serie
Familien fra Rekneslia 1
Oktobers bestselgere

Portrett av Edvard Hoem

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Storslått om oldefar ... Hoem er ein gudebenåda forteljar, og som 65-åring skriv han betre enn nokosinne.»

Bjarne Tveiten, Fædrelandsvennen

«Det er eit meisterstykke å klare å samle eit så kolossalt stort stoff til éin roman.»

Romsdals Budstikke

«Dette er et sanselig praktverk. (...) Slåttekar i himmelen er en studie av en forfattermester i aksjon.»

Brynjulf Jung Tjønn, VG

Medlemmers vurdering

I
Ingvild Solvold – 05.03.2024

– Litt langtekkelig

S
Sukkererta – 23.07.2020

– ..men det blir for mye oppmerksomhet på klamme intimitetshendelser. Boka hadde vært like god ved bare å ane dem.

A
Anne-Brit Kvalvik – 03.03.2020

– Edvard Hoem er en fantastisk historieforteller. Anbefaler boka (og alle de andre i serien) på det varmeste.

L
Lena Michelet – 30.04.2019

– Nydelig skrevet. Fikk et dypt innblikk i strevsomme liv på slutten av 1800 tallet. Måtte bare fortsette med neste bok.

R
Renate – 30.04.2019

– Fin og varm slektsroman. Ser frem til å lese resten av serien.

R
Randi Nordstrønen – 02.04.2019

– Jeg har også Land ingen har sett - og alle bøkene er blant mine favoritter! Nynorsk er bare en fordel, det gjør bøkene så "ekte" - de er vanskelig å legge fra seg. Jeg har valgt paperback, ikke p.g.a. prisen, men fordi de er enklere å holde når jeg leser på sengen - ingen risiko for brille-/neseknusing!

M
Marit Aanensen – 08.02.2018

– Har ikke lest noe av Hoem før,så dette var en flott opplevelse selv om det ikke er på bokmål.jeg gleder meg til de andre bøkene allerede.

M
Marit Nygård – 16.09.2017

– Den første boka om folket i Rekneslia gav mersmak, og jeg bare MÅTTE få med meg resten av serien!

B
Berit – 03.04.2017

– God bok lest av forfatteren.Boka er interessant,og oppleseren har en veldig behagelig stemme.Legg bort alt som disstraherer,nyt roen.

M
Mette Stensrud – 20.03.2017

– God bok, gir god følelse i kroppen av å lese den.

A
Anne Th. – 05.01.2017

– Vakkert og poetisk skrevet om bondesamfunnet på slutten av 1800-tallet, utvandringen til Amerika og slektshistorien. En bok jeg ikke kunne legge fra meg og som jeg umiddelbart måtte lese de to neste bøkene.

K
Kristin – 03.01.2017

– Man får hjemlengsel av å lese disse bøkene.

Å
Åse Manum Hesthagen – 22.12.2016

– Veeldig bra bok

M
Marit – 11.12.2016

– Liker du slektsgranskning eller Anne Karin Elstads forfatterskap, liker du denne. Boka er enkel og rett fram, som menneskene den forteller om, uten at det gjør historien eller opplevelsen mindre. Grepet med å holde det enkelt forsterker heller opplevelsen av tematikken. Personene er ikke skildret endimensjonale, men har komplekse karaktertrekk, hvilket gjør dem troverdige i leserens øyne. Dette er en behagelig roman - som samtidig øker interessen for historie og de som levde før oss.

T
Tom – 05.12.2016

– God å varm bok frå Edvard Hoem. Liker godt at det er forfatter sjølv som leser, fin stemme og god skildring.

A
Aud H. F – 07.11.2016

– En fantastisk beretning om Norge og utvandring. Det er som å høre farmor fortelle. 2 av hennes brødre utvandret til Canada. Selv har jeg hørt boka som lydbok, der forfatteren selv leser med sin flotte dialekt og det kjennes enda mer personlig. Boka blir julegave.

S
Sindre – 11.04.2016

– Fortellerkunst

J
Jofrid Kongsnes – 20.03.2016

– Hoem skriv ein praktfull nynorsk, levande og rik på bilete. Skildringa av slåttekaren , familien hans og tida dei levde i gjer eit djupt inntrykk.

å
åse kristine larsen – 18.03.2016

– Veldig fin og god, spennende bok

K
Kari Brennum – 16.03.2016

– God litteratur - fine personbeskrivelser og "fin atmosfære " i bøkene til Hoem -gleder meg til neste bok...

D
DS – 15.03.2016

– Dette vart ei overrasking. Særs godt skrive av Hoem.

B
Beate – 09.03.2016

– Verdt å lese!

S
Sissel – 08.03.2016

– Hoem leser like godt som han skriver. Det er som musikk, men likevel jordnært! For dem som har familie som emigrerte til Amerika, er dett et funn! Jeg venter på at den skal komme på engelsk, så jeg kan sende den til slekt i Canada.

E
Elin Figenschou – 05.02.2016

– En vakker bok om livet til slåttekar Knut Nesje og hans familie. Leser for tiden oppfølgeren "Bror din på prærien". Dette er bøker jeg gjerne leser flere ganger.

K
Kari Tønnessen – 27.01.2016

– Slåttekar i himmelen

E
Ernst – 26.01.2016

– Hoem skriver nydelig og har fantastiske personskildringer. Humor og tragedie i skjønn forening. Fungerer også som en historiebok.

k
kari – 26.01.2016

– Likte boka godt ,og kunne godt tenkt meg en oppfølger.

M
Martha Karin Borge – 26.01.2016

– Veldig ok å lese bok på nynorsk. Hoem har nok en gang skrevet en fin historie, vakkert og lettfattelig fortalt på nynorsk.

V
Venche Bugge – 26.01.2016

– Ga et dypt inntrykk Har tenkt mye på denne I ettertid.

H
Hanne – 14.01.2016

– Bra bok

H
Harald – 22.12.2015

– I eit fantastisk flott språk diktar Edvard Hoem fram oldefaren sin, som han ikkje har mykje faktisk kunnskap om, slik at han og tida han lever i, trer fram for lesaren. Hoem skildrar eit liv med lange arbeidsdagar fylte med stor arbeidsglede og -kapasitet, eit liv på landet kloss på bylivet i Molde, slik at vi får sjå klassesamfunnet, handelslivet og industrialiseringa av landet. Som omdreiingspunkt for romanen står kjærleiken mellom slåttekaren Knut Hansen Nesje og kona Serianna, barna deira og storfamilien som er spreidd på Nordvestlandet. Dette er ein roman å ta fram igjen og lese fleire gongar.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Slåttekar i himmelen:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

666

Tom Egeland
Innbundet 
349,- 399,-

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv