Meny
Natalia Ginzburg: Familieleksikon
Familieleksikon - Natalia Ginzburg

Familieleksikon

; Astrid Nordang (Oversetter)

«Ginzburgs erindringer byr på en sjeldent gripende leseopplevelse og livsreise, levende og varm. Man sitter rett og slett takknemlig og beriket igjen.»

, VG Terningkast 6

Denne perlen av en roman har fått anmelderne til å overgå hverandre med superlativer. Bli kjent med Natalia Ginzburgs fascinerende storfamilie!

Les mer
Familie
Kvinnelig hovedperson
Oppvekst
Familiedrama
Vår pris
349,-
Spar
50,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 349,-
Spar: 50,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Presentert av Erlend Sørskaar, redaktør

Min italienske familie

Denne perlen av en roman har fått anmelderne til å overgå hverandre med superlativer. Bli kjent med Natalia Ginzburgs fascinerende storfamilie!

«Vi er fem søsken. Vi bor i ulike byer, noen av oss i utlandet, og vi skriver ikke ofte til hverandre. Når vi møtes, kan vi være likegyldige og fjerne overfor hverandre. Men det skal bare ett ord til, en eneste replikk fra de gamle frasene som vi har hørt og gjentatt utallige ganger i barndommen. Disse utsagnene er grunnlaget for samholdet i familien vår, som vil bestå så lenge vi befinner oss i denne verden, de vil gjenskapes og gjenoppstå på de mest ulike steder på jord idet en av oss sier 'Ærede signor Lipmann' og vi straks vil høre fars utålmodige stemme runge i ørene: 'Gi dere med denne historien! Jeg har hørt den tusen ganger før!'»

«Å lese denne romanen er som å bli invitert inn i et familieselskap som man aldri vil forlate.»

Tove Nilsen i forordet

Selve livet
I den selvbiografiske klassikeren Familieleksikon tegner Natalia Ginzburg et kjærlighetsfullt og uforglemmelig portrett av sin italienske familie og av det italienske samfunnet under fascismen og nazismen. I årene før, under og etter krigen blir vi kjent med familien. Den jødiske faren Giuseppe og den katolske moren Lidia – stadig på kollisjonskurs – fyller hjemmet i Torino med venner, bøker og politikk. Det krangles og diskuteres, og historier fortelles, om barn og barnebarn, beste- og oldeforeldre, tanter og onkler, bekjente og berømtheter. Selve livet. Midt i dette vokser de fem barna opp, samtidig som Mussolinis skygge faller over landet.

Familieleksikon er en vilter, varm og humoristisk roman om minner og fortelling, om hjemlengsel og uslitelige bånd, og om de frasene som utgjør en families helt egne vokabular.

Overveldende, men gjenkjennelig
«Hvordan går det an å skrive så kjærlig og varmt om en så tyrannisk far. Hvordan går det an å skrive så sjarmerende og lyst om en periode som bestemmes av noe så mørkt som fascisme og nazisme?» spør Tove Nilsen i forordet til boka og viser til forfatteren selv, som påstår at hun ikke har funnet på, men tvert imot har temmet dikteren i seg for i stedet å begrense seg til det hun husker. Selv om man aldri har levd med liknende familieforhold, driver forfatteren fram leserens gjenkjennelse. Ja, akkurat sånn kan det være å tilhøre en familie med alt som finnes av konflikter, hemmeligheter, intimiteter, sladder og spøk.

Familieleksikon er en vilter, varm og humoristisk roman om minner og fortellinger, om hjemlengsel og uslitelige bånd, og om de frasene som utgjør en families helt egne vokabular. 

 

ANMELDELSER:

Terningkast 6 Guri Hjeltnes, VG

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Oktober
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 275
ISBN: 9788252592146
Utgave: 1. utg.
Orig.tittel: Lessico famigliare
Format: 21 x 14 cm
Nr: 8184631
Kritikerprisen for beste oversettelse 2021
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

Natalia Ginzburg (1916–1991), født i Palermo og oppvokst i Torino, er en av de fremste forfatterne i italiensk etterkrigslitteratur. Hun skrev et dusintalls essayer, teaterstykker, noveller og romaner. For romanen Familieleksikon mottok hun Strega-prisen, Italias mest prestisjefylte litteraturpris. Ginzburg var gjennom hele livet politisk aktiv, og hun var valgt inn i det italienske parlamentet i årene 1983 til 1987.

«Ginzburgs erindringer byr på en sjeldent gripende leseopplevelse og livsreise, levende og varm. Man sitter rett og slett takknemlig og beriket igjen.»

, VG Terningkast 6

«Jeg er fascinert av Familieleksikon»

, Klassekampen

«Det komiske og vitale i familien blir en slags kompensasjon for det destruktive og farlige som rører seg i samfunnet. Komedien slåss med tragedien i Ginzburgs univers. Dette skaper en besynderlig og svært interessant erindringslitteratur som ikke ligner på noe annet jeg har lest. (...) en sann lykke at vi endelig har fått på norsk.»

, Vårt Land