Familieleksikon

Denne perlen av en roman har fått anmelderne til å overgå hverandre med superlativer. Bli kjent med Natalia Ginzburgs fascinerende storfamilie!

Les mer

149,-

399,- Spar: 250,-

Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Lesesommer - romaner fra 79,- Velg flere her

Min italienske familie

Denne perlen av en roman har fått anmelderne til å overgå hverandre med superlativer. Bli kjent med Natalia Ginzburgs fascinerende storfamilie!

«Vi er fem søsken. Vi bor i ulike byer, noen av oss i utlandet, og vi skriver ikke ofte til hverandre. Når vi møtes, kan vi være likegyldige og fjerne overfor hverandre. Men det skal bare ett ord til, en eneste replikk fra de gamle frasene som vi har hørt og gjentatt utallige ganger i barndommen. Disse utsagnene er grunnlaget for samholdet i familien vår, som vil bestå så lenge vi befinner oss i denne verden, de vil gjenskapes og gjenoppstå på de mest ulike steder på jord idet en av oss sier 'Ærede signor Lipmann' og vi straks vil høre fars utålmodige stemme runge i ørene: 'Gi dere med denne historien! Jeg har hørt den tusen ganger før!'»

«Å lese denne romanen er som å bli invitert inn i et familieselskap som man aldri vil forlate.»

Tove Nilsen i forordet

Selve livet
I den selvbiografiske klassikeren Familieleksikon tegner Natalia Ginzburg et kjærlighetsfullt og uforglemmelig portrett av sin italienske familie og av det italienske samfunnet under fascismen og nazismen. I årene før, under og etter krigen blir vi kjent med familien. Den jødiske faren Giuseppe og den katolske moren Lidia – stadig på kollisjonskurs – fyller hjemmet i Torino med venner, bøker og politikk. Det krangles og diskuteres, og historier fortelles, om barn og barnebarn, beste- og oldeforeldre, tanter og onkler, bekjente og berømtheter. Selve livet. Midt i dette vokser de fem barna opp, samtidig som Mussolinis skygge faller over landet.

Familieleksikon er en vilter, varm og humoristisk roman om minner og fortelling, om hjemlengsel og uslitelige bånd, og om de frasene som utgjør en families helt egne vokabular.

Overveldende, men gjenkjennelig
«Hvordan går det an å skrive så kjærlig og varmt om en så tyrannisk far. Hvordan går det an å skrive så sjarmerende og lyst om en periode som bestemmes av noe så mørkt som fascisme og nazisme?» spør Tove Nilsen i forordet til boka og viser til forfatteren selv, som påstår at hun ikke har funnet på, men tvert imot har temmet dikteren i seg for i stedet å begrense seg til det hun husker. Selv om man aldri har levd med liknende familieforhold, driver forfatteren fram leserens gjenkjennelse. Ja, akkurat sånn kan det være å tilhøre en familie med alt som finnes av konflikter, hemmeligheter, intimiteter, sladder og spøk.

Familieleksikon er en vilter, varm og humoristisk roman om minner og fortellinger, om hjemlengsel og uslitelige bånd, og om de frasene som utgjør en families helt egne vokabular. 

 

Detaljer

Forlag
Oktober
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
275
ISBN
9788252592146
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2021
Originaltittel
Lessico famigliare
Format
21 x 14 cm
Nr
8184631
Priser
Kritikerprisen for beste oversettelse 2021

Medlemsblad

Utdrag

Om forfatteren

Natalia Ginzburg (1916–1991), født i Palermo og oppvokst i Torino, er en av de fremste forfatterne i italiensk etterkrigslitteratur. Hun skrev et dusintalls essayer, teaterstykker, noveller og romaner. For romanen Familieleksikon mottok hun Strega-prisen, Italias mest prestisjefylte litteraturpris. Ginzburg var gjennom hele livet politisk aktiv, og hun var valgt inn i det italienske parlamentet i årene 1983 til 1987.

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Familieleksikon:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv