Meny

Den glade fuglehund

; Arild Mangschau

En lykkelig hund gir en lykkelig eier. Olav Schjetne preget norsk fuglehundmiljø i femti år, og han var opptatt av den «myke hundedressuren». Boka hans bør være pensum for alle fuglehundeiere! Les mer
Vår pris
199,-
Spar
200,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

  Kjøp NÅ - få 10 bonuskroner!

Vår pris: 199,-
Spar: 200,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

  Kjøp NÅ - få 10 bonuskroner!

Om boka

Boka Den glade fuglehund er bibelen for alle som har eller tenker å skaffe en fuglehund. Boka ble for første gang utgitt i 1992, og er nå utvidet og omarbeidet av Arild Mangschau. Olav Schjetne var opptatt av myk og sympatisk dressur. Han oppfordret til ros og rolig framferd framfor ris og kilevinker. Det er godt å lese. Den som dresserer en hund skal ta seg god tid og være konsekvent. Valpen skal tidlig ha faste rutiner helt fra første stund. Å anskaffe en valp er krevende og det er mye både eier og hund skal lære. Boka går grundig gjennom alt som er viktig å tenke på helt fra starten av, slik at du vil ende opp med en velfungerende jakthund.

Dressert og harmonisk
Første del av boka tar for seg generell dressur av unghunden slik at den lyder vanlige kommandoer og for eksempel lærer seg å gå i bånd og ved din side, blir stueren og saueren (ikke minst!). Boka poengterer viktigheten av å alltid ta hensyn til hunden. Å beordre ligg eller dekk i enhver situasjon er noe man skal være forsiktig med, kan vi for eksempel lese. En del av dressurtipsene illustreres med bilder, som hvordan du skal få hunden til å bli stående når du beveger deg bort. Forfatteren er stadig innom hvor viktig det er å dressere en hund med kjærlighet og omsorg. Det er kun da du får en god jakthund og et hyggelig familiemedlem.

Ulike metoder for å trene på for eksempel apport beskrives inngående, deretter kan du lese om hvordan hunden jobber når den kommer i siget. Drømmehunden finner nærmeste fugl på kortest mulig tid. Det er det som er hovedmålet. Og det er viktig å forstå hvordan hunden «virker». Schjetne og Mangschau lærer deg hvordan hunden jobber i forhold til for eksempel vindretning, og det er særdeles lærerikt å lese historiene fra egne opplevelser med ulike hunder under fuglejakt. Disse erfaren hunde- og jakt- personlighetene har hatt noen hunder opp gjennom tidene og har utrolig mye å komme med av gode råd.

Flytt klasserommet til fjellet
Valpen er kanskje et halvt år når den er med på trening i fjellet og møter fugl for første gang. Boka forteller hvordan du skal lære hunden å feste stand. Boka tar også for seg skogsfugljakta og hva som skiller denne jakta fra rypejakta.

Vanskelige villstyringer kan gi deg magesår og grå hår, men kan ha et utmerket potensiale hvis du bare vet hvordan det skal frembringes i hunden. Og det er vel kanskje det som gjør arbeidet med hunder interessant, at de er ulike personligheter som krever individtilpasset opplæring. Hunden er kanskje utlært først når den er tre år, og har du ikke slurvet under opplæringen, har du da en hund som fortjener betegnelsen drømmehunden!

Les mer om

 • Valg av hund
 • Appelldressur
 • Apport
 • Hundens søk og arbeidsmetode
 • Dressur i fjellet
 • Praktisk jakt med unghund
 • Vinterjakt og vintertrening
 • Skogsfugljakt
 • Rypas atferd
 • Skogsfuglens artferd
 • Kan feil dressert hund repareres?
 • Nybegynneren og jaktprøve
 • Avl og oppdrett
 • Jaktminner
 • Våpenkultur

Fakta

Om forfatteren

Olav Schjetne (d. 2011) preget fuglehundmiljøet i drøyt 50 år. Han hadde enorm erfaring med fuglehunder og ble oppfattet som en visjonær med sin overbevisning om at hunden skulle dresseres «mykt». Kun da får man en fornøyd hund som yter sitt beste.

Medlemsblad