– Gir en skremmende innsikt i hverdagslivet - og livet som utenlandsk ekspert - i et Talibandiktert samfunn. Jeg opplever dette som en realistisk skildring; dessverre med forsterket pessimisme for utviklingen av Afganistan. Og dessuten så velskrevet at jeg hadde problemer med å legge fra meg boka.
Tusen dager med Taliban
"Tusen dager med Taliban" er et originalt og velskrevet dokument fra den moderne globale virkeligheten.
Jonas Hansen Meyer, NRK
VINNER AV BRAGEPRISEN 2024
Da Taliban erobret Kabul i august 2021, forlot verden Afghanistan. Ayesha Wolasmal ble igjen. Gjennom unik tilgang til Taliban-ledere og mennesker i hele landet forteller hun hva som skjedde etter at verdens oppmerksomhet forsvant. Boka er nominert til Brageprisen 2024.
NOMINERT TIL BRAGEPRISEN 2024
Da verden forlot Afghanistan ble Ayesha Wolasmal igjen for å jobbe med kvinnehelse og bistand. I august 2021 erobret Taliban Kabul. Ayesha Wolasmal var på innsiden av grensene. Med unik tilgang til Taliban-ledere og mennesker i hele landet kan hun fortelle hva som skjedde etter at verdens oppmerksomhet forsvant.
Fra stua på Grünerløkka i Oslo kjempet faren til Ayesha Wolasmal for sitt hjemland som avisredaktør. Selv har hun i hele sitt voksne liv reist inn og ut av Afghanistan som diplomat, hjelpearbeider, journalist og ansatt i forsvaret. Etter at Taliban igjen tok kontroll over fedrelandet, har hun fortsatt å reise inn i Afghanistan for å jobbe for et folk som er fanget mellom Taliban og Vesten. VINNER AV BRAGEPRISEN 2024
«DE SISTE TUSEN DAGENE har for meg innebåret konstant navigering og tilpasning i et minefelt av personlige og politiske dilemmaer. Ved møtebord har jeg snakket med Taliban-ledere som har rystet og provosert meg. Noen av dem har likevel endt opp som usannsynlige allierte. Sammen har vi løftet blikket fra gjensidig forakt og bitterhet, i håp om å minimere skadeomfanget for en befolkning som er fanget mellom forskjellige verdenssyn.»
Ayesha Wolasmal i etterordet
Tusen dager med Taliban er en innsideberetning om tusen dramatiske dager i Afghanistans historie, tjue år med naive forsøk på å skape fred og utvikling utenfra og et helt liv med føtter og hjerte i to land.
Medlemsvurdering:
Gir en skremmende innsikt i hverdagslivet - og livet som utenlandsk ekspert - i et Talibandiktert samfunn. Jeg opplever dette som en realistisk skildring; dessverre med forsterket pessimisme for utviklingen av Afganistan. Og dessuten så velskrevet at jeg hadde problemer med å legge fra meg boka.Bjørn Magne Eggen
Detaljer
- Forlag
- Kagge
- Innbinding
- Innbundet
- Språk
- Norsk
- Sider
- 296
- ISBN
- 9788248935315
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 2024
- Format
- 23 x 16 cm
- Nr
- 8224781
Om forfatteren
AYESHA WOLASMAL (f. 1987) er født i Oslo, oppvokst på Grünerløkka og har jobbet i Afghanistan i flere perioder siden 2007, de siste fem årene med kvinnehelse og vaksiner. Hun har tidligere jobbet for Norges militære styrker og den norske ambassaden i landet. Wolasmal har en mastergrad i terrorisme og radikalisering fra King’s College i London og har også jobbet for FN i Midtøsten og Øst-Afrika og som journalist.
Lytt til utdrag
Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven
Les utdrag
Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag herBla i boka
Anmeldelser
"Tusen dager med Taliban" er et originalt og velskrevet dokument fra den moderne globale virkeligheten.
Jonas Hansen Meyer, NRK
«Innsiktsfullt om store dilemmaer utfra egne erfaringer der det skjer. (...) Det oppleves overraskende næringsrikt for hjernen å dykke ned i Ayesha Wolasmals personlige beretning fra det totalitære Taliban-regimet som regjerer i det krigsutmattede Afghanistan. (...) Slik dynamikk gir drivende spennende lesning og lar oss komme inn i rom vi ellers aldri ville besøkt.»
Jon Rognlien, Dagbladet
«Wolasmal fanger panikken som oppsto på tidspunktet. Beskrivelsene hennes av afghanere som desperat forsøker å komme seg ut av landet er hjerteskjærende og svært gode. (...) Beskrivelsene hennes av det nye styret er fascinerende og sterk lesning.»
Varg Lukas Volkman, Dagens Næringsliv
«Det er det ekte selvopplevde ... gjennomsyret av engasjement for krigens største taper, de afghanske kvinnene, som gjør «Tusen dager med Taliban» til en både rystende og opplysende leseropplevelse.»
Geir Pollen, Klassekampen
«Tusen dager med Taliban" viser andre og dypere siden av landet." (...) "Wolasmal skildrer - noe svært dramatisk, mye menneskelig og nært.»
Jan Øyvind Helgesen, Nettavisen
«Tusen dager med Taliban» er rik på perspektiver, fortellinger og inntrykk. (...) Resultatet er en bok tettpakket med fengslende historier og interessante detaljer. (...) Boken gir et unikt innblikk i hvordan man kan få innflytelse i møte med et rigid og kvinnediskriminerende Taliban-regime. (...) et solid stykke arbeid og en svært fascinerende inngang til både afghansk kultur og Norges internasjonale rolle på den internasjonale arena. «Tusen dager med Taliban» er et originalt og velskrevet dokument fra den moderne globale virkeligheten.»
Kristoffer Jul-Larsen, Aftenposten
Medlemmers vurdering
Skriv en vurdering
– midt på treet
– Ærlig og direkt språk. Modig . Tør å kritisere både norske politikere og taliban. Troverdig i sitt engasjement i Afghanistan og kvinner skjebne i landet. Elsket boken. Alle burde lese det.