Lagerrydding: Opptil 70% rabatt på bøker!
Min side Kundeservice Bli medlem

Lyset i støvsøylen

en samtale med Håkon Bleken

«Med Hverven som forfatter er det kanskje ikke overraskende at det lengste kapitlet heter «Litteratur». Temaet forsvarer imidlertid plassen. (...) Og hvis det litterære skal forstås som viljen til å fortelle noe, så viser denne boken at Bleken uten tvil er en litterær kunstner.»

Sindre Hovdenakk, VG

«Fargen vinner i verdi hvis den forestiller noe, slik lyset viser seg tydeligst i støvsøylen», skriver Håkon Bleken i en aforisme. I 2015 begynner en samtale mellom Bleken og litteraturkritikeren Tom Egil Hverven. Les mer

390,-

429,- Spar: 39,-

Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

«Fargen vinner i verdi hvis den forestiller noe, slik lyset viser seg tydeligst i støvsøylen», skriver Håkon Bleken i en aforisme. I 2015 begynner en samtale mellom Bleken og litteraturkritikeren Tom Egil Hverven. De møtes jevnlig de neste årene for å snakke om forholdet mellom billedkunst og litteratur - og om hva det kan bety at Bleken kalles en litterær maler. 

Håkon Bleken (f. 1929) var innom flere stilretninger før han fant sitt eget uttrykk. Det definitive gjennombruddet kom i 1971 med en serie kulltegninger kalt "Fragmenter av et diktatur". Siden har han blitt regnet som en av etterkrigstidens fremste billedkunstnere, og han har de siste førti årene vært en av de mest markante skikkelsene i norsk kunstliv. 

Bleken har hatt en oppsiktsvekkende lang karriere, med en rekke utsmykningsoppdrag. Etter at han fylte 70 år, har han skapt et vell av nye oljemalerier og collager, og utstillinger av hans verker roses stadig av kritikerne. Hele tiden har han deltatt i offentlige debatter, for eksempel om kunst og kvalitet, om byutvikling og om bruk av kirkerommet. 

Samtalene avspeiler møtet mellom en maler og en leser, med dybdeboring i Blekens store interesse for litteratur. Han framstår som en lidenskapelig diktleser, men diskuterer like gjerne verker av Henrik Ibsen, Oscar Wilde, Thomas Mann, Karen Blixen, Tove Ditlevsen og Dag Solstad. Bit for bit avdekkes også Håkon Blekens familiehistorie og sykdomsperioder. Hva betyr det at en kunstner til en viss grad må ha tidens sykdommer? Og hvilke spor har det satt at jødene forsvant fra Trondheim da Håkon Bleken var 12-13 år? 

Lyset i støvsøylen er et nærgående portrett av en kunstner som undersøker kunstens forhold til virkelighet. Bokas form tar Blekens kraftfulle billedspråk på alvor, samtidig som samtalene er preget av blekensk humor. 

 

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
320
ISBN
9788205520660
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2019
Format
21 x 14 cm

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Med Hverven som forfatter er det kanskje ikke overraskende at det lengste kapitlet heter «Litteratur». Temaet forsvarer imidlertid plassen. (...) Og hvis det litterære skal forstås som viljen til å fortelle noe, så viser denne boken at Bleken uten tvil er en litterær kunstner.»

Sindre Hovdenakk, VG

«Ingen bok om ham har vært så full av detaljer og oppsummert like mye av hans liv, i tillegg til at den gir et oppdatert bilde av den aldrende, men høyst levende, produktive, kanskje også stadig jevnt bedre kunstneren. Og all småpraten bør ha sin verdi for de tross alt mange som ikke har sittet i sofaen på Blekens atelier.»

Per Christiansen, Adresseavisen

«Bleken er den største etter Ekeland. Han hviler ikke på laurbær, Erna Solberg eller smiger. Selvopptatt? Ja. Han som alle oss andre. Aktiv som få. Han vil noe. Har villet noe. Belest. Interessert. Poetisk. Realist. Mener sterkt.»

Tom Stalsberg, Dagbladet

Medlemmers vurdering

J
Johannes kyvik – 12.01.2022

– Lyset i støvsøylen

Oppdag mer

Bøker som ligner på Lyset i støvsøylen:

Stormen

Ivo de Figueiredo
Innbundet 
419,- 479,-
 

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Stormen

Ivo de Figueiredo
Innbundet 
419,- 479,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv