Elgjakt og elgforvaltning

; Knut Solbraa (Illustratør)

Knut Solbraa har en lang og allsidig karriere som jeger og forsker. Dette kommer deg til gode gjennom hans siste bok om egne jakterfaringer samt refleksjoner rundt bevaring av dyr og skog. Les mer
Vår pris: 474,-

(Paperback) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 - 10 dager

  Kjøp NÅ - få 24 bonuskroner!

Om boka

Baret er tett, men jeg ser omrisset av oksen. En håndstor åpning i de grønne kvistene gir klar bane til et lungeskudd fra dyrets høyre side. Trådkorset ligger støtt midt i åpningen, og elgen står rolig til skuddet trekkes av. Oksen kaster seg rundt og står igjen slik at åpningen peker mot lungene, men fra venstre side denne gangen. Han får raskt et nytt skudd, vakler litt før han går i bakken og er klar for nådeskuddet.

Knut Solbraa er elgjeger og forsker innenfor forvaltning. Han har jaktet gjennom et langt liv, og han har også publisert en rekke artikler og bøker om temaer relatert til elg, forvaltning og jakt. I denne boka forteller han om egne jakterfaringer, og gjennom utallige historier fra jaktlivet fletter han inn fagstoff som er relevant og viktig for alle som bedriver elgjakt.

Jakt og forvaltning
Solbraa har drevet med forskning på elg i 30 år, og siste del av boka oppsummerer mye av det han har vært opptatt av. Hvilke mål skal man ha for forvaltning av skog og dyr, og hvordan skal man nå dem? Naturforvaltere, skogseiere og jegere får belyst en rekke spørsmål og får også gode råd for å kunne sette opp en plan for bestandsforvaltning. Det er imidlertid den gode jakta som er bokas hoveddel. Forfatteren har opplevd de fleste situasjoner under jakta, og for nye og erfarne elgjegere er det mye å hente. Han forteller for eksempel om hvordan man bør opptre på posteringsjakt, hvorfor det er like bra med røde klær som klær med kamuflasjefarger. Hjortedyr er fargeblinde, og ser kun sjat ter inger fra sort til hvitt. En hvit t-skjorte vil ofte skille seg kraftig ut i terrenget og sørge for at dyret stikker.

Han beskriver flere ettersøk, samspillet med elghunden, mange skuddsituasjoner og ikke minst naturopplevelsene. Det som generelt kjennetegner historiene er at de er mettet med detaljer om jaktforløpet samt alternative løsninger hvis noe ikke er «rett fram». Dette er særlig nyttig hvis du ikke har all verdens erfaring ennå. Solbraa avsluttet sin jaktkarriere i 2013. Men hans mangeårige erfaringer og forskning sitter som spikret i minnet, til stor glede for andre elgjegere eller elgjegere in spe!

Fakta