– Småviltguiden
Småviltguiden
Logg inn for å se din bonus
Hvilke arter er jaktbare? Det er kun arter med stor utbredelse i Norge, som har solide bestander og som det er en tradisjon for å bruke som ressurs. Unntak fins, og det er arter som ikke lever naturlig i vår natur, og som man ønsker å redusere bestanden av.
Sistnevnte er såkalt svartlistede arter, mens rødlistede arter har små bestander som er truet. Det kan skyldes miljømessige forhold eller høyt jakttrykk. Disse er ikke jaktbare.
En del av de rødlistede artene kan forveksles med jaktbare arter, så det er viktig å lære seg artskunnskap godt nok så du ikke er i tvil når du skal bedrive jakt. Småviltguiden gir deg nødvendig kunnskap om småvilt i Norge, og viser deg hva du skal legge merke til av kjennetegn for å skille arter som kan forveksles. Småviltguiden er uunnværlig for alle småviltjegere, og en nyttig bok for deg som er generelt naturinteressert og vil lære mer om norsk fauna.
Oversiktlig
Arter som er i slekt, presenteres i samme kapittel. Blant for eksempel gjessene er det ikke så lett å se forskjell på artene. Boka viser deg hvilke detaljer på fuglen du skal være oppmerksom på. De fredede gjessene sædgås, dverggås og tundragås (kun gjesteopptreden på trekk i Norge) har for eksempel alle oransje bein, mens de jaktbare artene kortnebbgås og grågås har en mer rosa farge, i tillegg til at det er detaljer i fjærdrakt som er annerledes. Ikke så lett hvis man ikke har noe å sammenligne med, og en god kikkert må selvfølgelig brukes. I tillegg forteller boka om atferd og hvor du kan påtreffe artene. Du kan også lese om hvordan jakta vanligvis foregår. Og alt er grundig beskrevet.
Illustrasjonene av Øivind Egeland er i toppklasse. Arter som kan forveksles, vises på samme side samt fra samme vinkel eller posisjon, så det er lettere å skjønne hva man skal se etter. På illustrasjonene har forfatteren lagt inn tekster som henviser til det som er særegent. Dette er svært nyttig, ikke bare for en som skal ut med børsa, men også for deg som er generelt opptatt av dyr.
Grundig
Som et eksempel på bokas grundighet, er sammenligning av vingene på lirype, som viser rypas alder. Interessant for den som også liker å følge med i bestandsutvikling. Eller hvordan du kan skille en enkeltbekkasin, dobbeltbekkasin og kvartbekkasin i måten de flyr opp på. Her er mye å lære for mange. Jeg får en god følelse når jeg blar og leser. Det er lagt stor vekt på detaljer som du kanskje ikke finner i andre bøker. Illustrasjonene er tydelig laget av en som har mye kjærlighet til dyr, og teksten til forfatteren Bjørn Olav Tveit er preget av at han har lang erfaring og mye kunnskaper. En framifrå veiviser for alle som skal ut på jakt eller skal ta jegerprøven.
Detaljer
- Forlag
- Ørn forlag
- Innbinding
- Innbundet
- Språk
- Bokmål
- Sider
- 136
- ISBN
- 9788299806275
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 2017
- Originaltittel
- Småviltguiden
- Format
- 23 x 25 cm
- Nr
- 8109826
Om forfatterene
Bjørn Olav Tveit (f. 1970) er fra Oslo. Han var med far og farfar på jakt som barn og har jaktet jevnlig siden. Han er medlem av Norsk sjeldenhetskomite for fugl (NS KF) som kvalitetssikrer funn av sjeldne fuglearter i Norge. Han har skrevet en rekke artikler om fugler, og gitt ut flere bøker om fugler og fuglefotografering.
Øivind Egeland (f. 1968) er fra Stavanger. Han har alltid studert fugler og dyr, hele tiden med kikkert, penn og papir som "våpen". Han regnes som en av landet mest begavede wildlifeartister. Dette er hans første oppdrag med å gjennomillustrere en bok, en jobb som har krevd jevnlig innsats over en periode på seks år.