Min side Kundeservice Bli medlem

De falske fragmentene

og forskerne som gjorde dem til dødehavsruller

«[Boka er] spennende lesning og en nyttig og aktuell påminnelse om å være edruelig i omgang med det som foregir å være gamle manuskripter og andre oldsaker.»

Bård Hauge, Dagen

Siden 2002 har trolig mer enn hundre biter av pergament og papyrus som påstås å være dødehavsrullfragmenter, dukket opp på antikvitetsmarkedet, men det er noe som ikke helt stemmer: Dødehavsrullene ble funnet mellom 1946/47 og 1956, og fra midten av 1960-årene frem til årtusenskiftet var det nærmest umulig for institusjoner og samlere å få tak i mer materiale fra hulene i Qumran. Les mer

319,-
Paperback
Sendes innen 3 virkedager

Logg inn for å se din bonus

Siden 2002 har trolig mer enn hundre biter av pergament og papyrus som påstås å være dødehavsrullfragmenter, dukket opp på antikvitetsmarkedet, men det er noe som ikke helt stemmer: Dødehavsrullene ble funnet mellom 1946/47 og 1956, og fra midten av 1960-årene frem til årtusenskiftet var det nærmest umulig for institusjoner og samlere å få tak i mer materiale fra hulene i Qumran. Men i 2002 begynte det plutselig å dukke opp nye fragmenter på markedet. Mange av dem er kun på størrelse med frimerker, men likevel inneholder de fleste av dem sentrale tekster fra Det gamle testamentet.

De falske fragmentene er historien om de mange pergament- og papyrusbitene som de siste to tiårene har blitt presentert som deler av de berømte Dødehavsrullene. Ingen vet egentlig helt hvor disse fragmentene stammer fra, men mange av dem er knyttet til utrolige historier om smuglerruter, mystiske møter mellom antikvitetshandlere og forskere, og om sveitsiske bankbokser med gamle manuskripter. Er de ekte, eller er de forfalskninger? Dreier det seg om eldgamle håndskrifter eller om pergament- og papyrusbiter som det har blitt tuklet med i moderne tid?

De falske fragmentene er fortellingen om antikvitetshandlerne som solgte disse gjenstandene, manuskriptsamlerne og institusjonene som kjøpte dem for hundretusener av dollar, og forskerne som gjorde dem til dødehavsruller.

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm akademisk
Innbinding
Paperback
Språk
Bokmål
Sider
159
ISBN
9788202566395
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2019
Originaltittel
De falske fragmentene
Format
21 x 15 cm

Bla i boka

Anmeldelser

«[Boka er] spennende lesning og en nyttig og aktuell påminnelse om å være edruelig i omgang med det som foregir å være gamle manuskripter og andre oldsaker.»

Bård Hauge, Dagen

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på De falske fragmentene:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv