Min side Kundeservice Bli medlem

Liv

historien om universets mest spektakulære oppfinnelse

«Hold deg fast. Det er morsomt, krevende og lærerikt.» «Hessen trekker leseren fort inn og med seg - i en bok som virkelig ikke er helt enkel i partier, men har en tekst som fører leseren med seg gjennom sin friskhet, overraskelser, en velopplagt tone og mange gode språklige vendinger. I en sving er det humor og snert, og så er vi brått inne i en tettpakket fremstilling av et vitenskapelig tema, og tror mens vi leser - at ja, vi er med og forstår.»

Guri Hjeltnes, VG

Hva er liv? Hvordan oppsto det? Og hvordan bevarer vi det? Dag O. Hessen skriver morsomt og lærerikt om livets aller største spørsmål.

Les mer

363,-

399,- Spar: 36,-

Sendes innen 3 virkedager

Logg inn for å se din bonus

Hvor kommer livet fra?

Hva er liv? Hvordan oppsto det? Og hvordan bevarer vi det? Dag O. Hessen skriver morsomt og lærerikt om livets aller største spørsmål.

Det er umulig ikke å undre seg over livets begynnelse og utvikling til et imponerende mangfold av organismer. Dag O. Hessen har skrevet en bok som tar deg med på en kunnskapsreise fra livets første celle til organismer med høy kompleksitet. Han diskuterer hva som definerer liv og hva som kjennetegner liv, og du kan lese nye og gamle teorier om livets utvikling. Ikke minst får du en grundig innføring i livets arvestoff, DNA og RNA. Er for eksempel virus levende? Hessen mener det er diskutabelt. LIV er en bok som vil engasjere deg som er interessert i natur og naturvitenskap. Det er ikke alltid lett å henge med i svingene, men tar du deg tid, kan du glede deg over en fengslende bok som gir masse kunnskap innenfor et område som bør fascinere oss alle.

Hva kjennetegner liv?
Kjemikere og fysikere har en tendens til å mene at liv er underlagt kjemiske og fysiske lover. Det er også noe mer, nemlig vilje og bevissthet – selve livsgnisten. Men hva mente de gamle grekerne? Aristoteles og hans kumpaner mente egget nærmest kun var såjord, mens mannens sæd brakte selve livsgnisten. Det er ikke uten grunn at det gamle ordet for såkorn var sæd. Hessen gir oss fine drypp med historiske perspektiver gjennom hele boka.

Grunnleggende karaktertrekk for det vi kan kalle liv, er orden og struktur (det er alltid en struktur), respons (selv de enkleste organismer har en evne til å respondere på omgivelsene), energi (liv har alltid en metabolisme – energi produseres), informasjon (DNA og RNA inneholder informasjonen som skal til for å produsere nye organismer og kopiere celler), reproduksjon og utvikling (reproduksjon er selve essensen for det vi kaller liv, og liv utvikler seg over tid). Livet har hatt en evne til å kontinuerlig endre sin egen oppskrift, tilpasse seg. Hadde ikke dette skjedd, ville jordas historie vært gørr kjedelig, skriver Hessen.

Hurra for dna
Boka gir en fin innføring i DNA og RNA. DNA lar oss nøste opp og gå tilbake i tid. DNA er selve oppskriften, mens søstermolekylet RNA er oversetter og budbringer. Et slags hjelpemolekyl. Disse molekylene har fire baser. Forskjellen på DNA og RNA er én base. DNA har basen tymin (T), RNA har basen uracil (U). Adenin (A), cytosin (C) og guanin (G) er felles for dem begge. Å lære seg litt om DNAets innerste vesen krever en smule konsentrasjon, men jammen er det berikende med en bedre forståelse samt en grundig repetisjon fra biologitimene. En stor del av boka er knyttet til «overgangen» fra én celle til flercellet organisme. Jordas alder er 4,5 milliarder år, og vi antar at livets oppstart drøyde med én milliard år. En form for fotosyntese har bidratt til oksygen i atmosfæren, noe som har muliggjort liv. Arker og bakterier rådet grunnen i kanskje halvannen milliard år før en ekte celle med cellekjerne oppsto. Flercellethet antar man at oppsto for 700 millioner år siden, men hvordan skjedde det? Det er flere teorier.

Det er ufattelig at så mange sammentreff har ledet fram til at vi er der vi er. Og kanskje var jorda det eneste stedet som hadde mulighet for en lang kjede med hendelser som ledet fram til livet. Kanskje har dette miraklet skjedd kun én gang i universets historie!

LES OM:

 • Livsgnisten
 • Hva er liv?
 • Død, men levende: virale spørsmål
 • Tamme virus og egoistiske gener
 • Et annet liv?
 • De grunnleggende forutsetningene
 • I begynnelsen
 • Mot alle odds
 • Liv av død
 • Fossil slektshistorie
 • Hvordan bygge en spiral
 • RNA-verden
 • Livets kilde
 • Solceller
 • Arker og bakterier
 • Gudenes borg og livets kjerne
 • Cellulær byttehandel
 • Fra enkeltcelle til cellefellesskap
 • Global symbiose
 • Død
 • Tid og mening

 

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
183
ISBN
9788202676995
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2021
Originaltittel
Liv
Format
24 x 16 cm
Nr
8191751

Medlemsblad Villmarksliv

Om forfatteren

DAG O. HESSEN (f. 1956) er professor i biologi ved Universitetet i Oslo. Han er en markant stemme i debatter om evolusjon, klima, økologi og biologiens betydning for forståelsen av mennesket. Hessen har skrevet en rekke bøker for allmennmarkedet, blant annet Verden på vippepunktet (2020). Han er en prisbelønnet kunnskapsformidler.

Medlemsblad Bokklubben

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Bla i boka

Anmeldelser

«Hold deg fast. Det er morsomt, krevende og lærerikt.» «Hessen trekker leseren fort inn og med seg - i en bok som virkelig ikke er helt enkel i partier, men har en tekst som fører leseren med seg gjennom sin friskhet, overraskelser, en velopplagt tone og mange gode språklige vendinger. I en sving er det humor og snert, og så er vi brått inne i en tettpakket fremstilling av et vitenskapelig tema, og tror mens vi leser - at ja, vi er med og forstår.»

Guri Hjeltnes, VG

«... jeg har stor sans for Hessens ærbødighet overfor det livet og de spørsmålene han dissekerer. Spørsmålet 'hvorfor liv' er ikke besvart, men, som Hessen skriver: 'Fraværet av et metafysisk derfor fjerner heller ikke den intense gleden over å være til stede i mangfoldet ...'. Det han også kaller 'dette vakre, men også absurde og dels uforståelige teaterstykket'.»

Inger Bentzrud, Dagbladet

«Hessen er en trygg og erfaren turguide»

Leif Bull, Dagens Næringsliv

«Liv» er en fascinerende utredning av livets villnis fra den doble Bragepris-vinneren Dag O. Hessen. ... «Liv» er en bok tettpakket av informasjon som er popularisert og forklart så godt det er mulig, med dette tross alt ganske krevende emnet. Boken kan anbefales på det varmeste for alle som har den aller minste interesse for den levende naturen omkring oss, noe som burde gi den en ganske stor målgruppe.

Ola Hegdal, Nrk.no

«Å forsøke å forstå livets byggesteiner og irrganger er for alle. Det gir oss horisont. Og takk og pris for at vi har en slik humboldtsk ånd blant oss, som entusiastisk vil forklare alt, i sammenheng.»

Andrew Kroglund, Vårt Land

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Liv:

Tid

Carlo Rovelli
Innbundet 
318,- 349,-
 
Eva
Ny!

Eva

Cat Bohannon
Innbundet 
449,-
 

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
390,- 429,-
 

Norge

Reidar Müller
Innbundet 
249,- 449,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv