Gigantsalget er utvidet: inntil -80 %
Min side Kundeservice Bli medlem

Familien på Gilje

et interiør fra førtiårene

Familien på Gilje, som utkom i 1883, er Jonas Lies mest berømte roman, med handling fra kapteinsgården Gilje i Gudbrandsdalen.
Familien på Gilje, som utkom i 1883, er Jonas Lies mest berømte roman, med handling fra kapteinsgården Gilje i Valdres. Les mer

299,-
Produseres på bestilling

Logg inn for å se din bonus

Familien på Gilje, som utkom i 1883, er Jonas Lies mest berømte roman, med handling fra kapteinsgården Gilje i Gudbrandsdalen.
Familien på Gilje, som utkom i 1883, er Jonas Lies mest berømte roman, med handling fra kapteinsgården Gilje i Valdres. Boka har undertittelen «Interiør fra 1840-årene», og Lie hadde satt seg som oppgave å tegne et bilde av en hel familie, ikke bare én enkelt hovedperson. Boken har en slik rikdom på detaljer og samtidig en så sterk helhetsvirkning at leseren får en fornemmelse av virkelig å ha vært på Gilje, både i julesnø og ved sommmerstid, og av å ha truffet hele familien. Jonas Lie (1833.1908) ble kalt «hjemmenes dikter». Men til tross for at det ofte er dagligliv og hverdag han skildrer, er hans diktning ikke bare preget av idyll. En dyp innsikt i menneskets tvetydige og irrasjonelle natur kjennetegner Lies bøker, sammen med en sterkt medfølende evne. Han var blitt 37 år da han debuterte med Den fremsynte. Senere fulgte den rekken av bøker som gjorde ham så populær: Livsslaven, Familien på Gilje, Kommandørens døtre, Et samliv og fortellingene Trold I og II.

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Bokmål
Sider
162
ISBN
9788205554436
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2021
Format
19 x 12 cm
Serie
Gyldendal klassiker

Medlemmers vurdering

K
Kathinka – 20.06.2009

– I Familien på Gilje følger vi en embetsmannsfamilie i en tid da embetmannsstanden er i nedgang. Familien sliter økonomisk, men ønsker likevel å leve slik de alltid har gjort, hvilket streker under viktigheten av å få døtrene i familien standsmessig giftet bort fordi det skal vises at de kommer fra embetsmannsstanden. Dette butter selvfølgelig mot døtrenes eget ønske om å selv velge sin ektemann, og slik blir romanen en viktig kommentar til kvinnenes stilling, så vel som at man selv er ansvarlig for sin egen lykke. Romanen ble skrevet på 1880-tallet, og har handling lagt førti år tidligere, noe både innhold og språk er preget av, og som mange vil se på som en hindring for å lese denne boka. Likvel synes jeg den er verd å lese, fordi den er en viktig kommentar til 1800-tallets familieroller og standsroller.

L
Lille My – 19.05.2006

– Jeg tror dette er den aller kjedeligste boken jeg har lest i hele mitt liv - og jeg har lest mye. Her er det mye tragisk kjærlighet, lange kjærlighetsbrev og lange skildringer av alt mulig. At Jonas Lie er en av de fire store, kan jeg ikke helt forstå. Språket er kanskje bra nok, men handlingen er så langsom og kjedelig at man til slutt bare leser for å bli ferdig - og derfor ikke får med seg all handlingen til slutt. Men man bryr seg da heller ikke noe om hvordan det slutter. Hvis du vil lese bøker av alle de fire store kommer du deg jo gjennom boken, men du vil oppleve mye større leseglede av de tre andre!

H
Hans Petter Westerberg – 19.07.2005

– Familien på Gilje handler om en embedsfamilie. Den stolte familien kan ikke menge seg med det jevne bonde, og de lever derfor et ensomt liv. De eneste de kan omgås er andre embedsfamilier slik som fogden, doktoren osv. Til barna settes det høye forventinger. Døtrene må bli godt gift, og sønnen skal studere, mener far. Hva sønnen egentlig vil selv er ikke så viktig, og for ikke å snakke om døtrenes egne ønsker. Der i gården må døtrene akseptere det faren velger for dem. Kvindenes Stilling i Samfundet er et tema i denne romanen. Romanen gir et godt og realistisk inntrykk, og man får derfor et innblikk i hvordan vårt samfunn var for ikke så mange generasjoner siden. Jonas Lie skriver godt, og krydrer språket med flotte metaforer som gjør at den blir en nytelse å lese.

L
Lauraine – 24.04.2005

– Familien på Gilje skildrer livet til en bondefamilie, med ungdom som blir voksne og foreldre som både er gjestfrie og opptatt av et flott ytre. Det handler også om hvilke krav og forventninger de unge møtte, og hvordan de taklet dette.
Dersom man ønsker er det også anbefalt å få tak i lydboken, som leses av Per Aabel. Han får fram innholdet på en særegen måte.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Familien på Gilje:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv