Gigantsalget er utvidet: inntil -80 %
Min side Kundeservice Bli medlem

Hendelsen

«… en åpenhjertig fortelling om egen illegal abort … Jeg rives med av Ernaux’s minner.»

Vigdis Moe Skarstein, Adresseavisen

«Briljant.» Astrid Fosvold, Vårt Land

Hvis jeg skulle fremstille denne hendelsen i livet mitt ved hjelp av ett maleri, ville jeg ha malt et lite respatexbord inntil en vegg, og på det ville jeg ha plassert et emaljert vaskefat med et rødt kateter. Les mer

349,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp

Logg inn for å se din bonus

«Briljant.» Astrid Fosvold, Vårt Land

Hvis jeg skulle fremstille denne hendelsen i livet mitt ved hjelp av ett maleri, ville jeg ha malt et lite respatexbord inntil en vegg, og på det ville jeg ha plassert et emaljert vaskefat med et rødt kateter. En hårbørste litt til høyre. Jeg tror ikke det finnes noe maleri med tittelen «Den kloke konens arbeidsrom» på noen av verdens museer.Som 23-åring ble Annie Ernaux gravid. Året var 1963, og abort var forbudt. Å fortelle om graviditeten eller bære fram barnet ville påføre henne og familien hennes en uoverstigelig skam. Hun hadde heller ikke noe ønske om å få barn på dette tidspunktet - hun var student og hadde livet foran seg.Hun forsøkte å ta abort selv, med strikkepinner. Da det ikke gikk, begynte jakten på en hjelpsom lege og ikke minst penger til å betale for inngrepet. Redd og fortvilet havnet hun til slutt hos en klok kone i en by langt hjemmefra. Det holdt på å gå virkelig galt. Hun endte på sykehus med livstruende blødninger.Førti år senere dykker Annie Ernaux ned i minner og dagbøker fra tiden rundt aborten. Hun skriver åpent om kvinners seksuelle frigjøring, om lidenskapens kraft, og om hvordan den ufrivillige graviditeten sementerer hennes plass nederst på samfunnets rangstige: som kvinne fra arbeiderklassen. Samtidig reflekterer den 60 år gamle Ernaux rundt forholdet mellom kropp og skrift, og hva minner betyr, og viser hvordan én enkelt hendelse kan prege et helt liv.

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788205545762
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2020
Originaltittel
L'événement

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«… en åpenhjertig fortelling om egen illegal abort … Jeg rives med av Ernaux’s minner.»

Vigdis Moe Skarstein, Adresseavisen

«Jeg gremmes over ikke å ha oppdaget Annie Ernaux tidligere ... en usedvanlig klar og smart stemme ... en korthugd og utleverende beretning ... Ernaux skriver usentimentalt, direkte og med godt blikk og språk»

Erlend Loe, Aftenposten

«Intensiteten og tankekraften i hennes selvbiografiske romaner savner sidestykke i europeisk litteratur.»

Tom Egil Hverven, Klassekampen

«Briljant ... den harme og intense romanen 'Hendelsen' illustrerer det genuine i hennes erindringskunst ... om en klasseforakt som er til å ta og føle på …»

Astrid Fosvold, Vårt Land

«Suverent får Annie Ernaux sagt atskillig om samfunnsstrukturene gjennom å ta utgangspunkt i personlige erfaringer. Hun reflekterer, analyserer, stiller spørsmål ... Bøkene hennes vil finnes og fortelle oss noe allment om det å være menneske i mange generasjoner fremover.»

Anne Cathrine Straume, nrk.no

«... en liten, men oppsiktsvekkende bok.»

Eline Lund Fjæren, Morgenbladet

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Hendelsen:

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv