Meny
Ny roman fra forfatteren av Dødevaskeren, Sara Omar: Skyggedanseren
Skyggedanseren - Sara Omar

Skyggedanseren

; Inge Ulrik Gundersen (Oversetter)

Serie: Frmesk 2

«Den dansk-kurdiske forfatteren Sara Omar er tilbake med en ny roman som slår hardt inn i leseren og hardt inn i den kultur hun selv vokste opp i.»

, VG Terningkast 5
Sara Omar har skrevet en rystende roman om vold mot kvinner under dekke av religion og kultur. Den er like ubehagelig som den er nødvendig. Les mer
Vår pris
332,-
Spar
47,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 332,-
Spar: 47,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Presentert av Bente Einan Eriksen, redaktør

Modige Sara Omar

Sara Omar har skrevet en rystende roman om vold mot kvinner under dekke av religion og kultur. Den er like ubehagelig som den er nødvendig. 

Sara Omars nye roman Skyggedanseren er sterk kost. Vi får historien om den lille jenta Frmesk, som vokser opp i en landsby i Kurdistan, må flykte til Danmark, blir gift og bosetter seg i Tyskland. «Frmesk har levd som fange i mitt hjerte», sier Sara Omar. Det krever et stort mot å skrive hennes historie, for selv om Omar hevder at historien er fiksjon, holder hun fast ved at alt bygger på virkelige hendelser. 

 «Jeg blir sint, ja, rasende, av å lese om de ting som står om mine rettigheter som kvinne i Koranen. Er jeg ikke like verdifull som min bror? Er kvinnen mannens åker? Når jeg leser Koranen, blir jeg klokere, klokere på hva jeg faen ikke skal finne meg i. Koranen gir på den ene siden kvinnen rettigheter, men på den andre siden tar den rettighetene fra henne, sier Sara Omar – kalt Danmarks modigste kvinne.»

Sara Omar i intervju med VG

Romanen veksler i tid og starter i landsbyen Zamwa i 1996. En kvinne straffes for å ha hatt et forhold til en annen kvinne. Ingen griper inn for å avverge en orgie av vold. Forholdene i denne landsbyen er et skrekkens eksempel på sosial kontroll og justis utført med stor brutalitet. Æresdrap aksepteres stilltiende. Det er sladring av en annen verden, og seksuelt misbruk er satt i system av imamer. Lille Frmesk får med seg det meste som skjer, til tross for at besteforeldrene, som hun bor hos, forsøker å beskytte henne så godt de kan. Hun er et barn som forsøker å gjøre seg usynlig. Hun er liten og tynn, spiser nesten ikke, snakker ikke ... men tegningene hun lager, er avslørende. 

Et bedre liv i Danmark?
Forbrytelsene som blir begått mot den vesle jenta, gjør at familien ikke ser annen utvei enn å flykte. Foreldrene Rubar og Anwar tar med seg Frmesk og småsøsknene Hakim og Sharmin til Danmark. Her må Frmesk for første gang leve sammen med sine biologiske foreldre. Det er lite kjærlighet å spore i denne familien. Faren Anwar, som til tross for at han etter hvert blir skilt fra Rubar, låser seg inn i leiligheten og forlater den sjelden uten å ha banket opp ekskona grundig. Eller Frmesk, som bringer skam over familien, ifølge foreldrene. Hun er, selv som voksen, fanget av foreldrenes kontrollbehov, de rakker ned på studiene hennes og nekter henne å uttrykke sine lengsler og tanker gjennom poesien. 

«Dramatisk roman om isolasjon og familievold. Den danske forfatteren Sara Omar lar seg ikke true til taushet.»

Ingunn Økland, Aftenposten


Vil hun gjøre opprør?

Fins det ingen gode mennesker i denne historien? Er det slik at alle tolker religionen som landsbyens skrikhalser, fule fettere og imamer uten gode hensikter? Talerør for det gode i islam er besteforeldrene. Den kloke og modige kvinnen Gawhar som taler høyt, om enn skjelvende, i forsamlinger om sin indre koran der man har respekt for kvinnen – og morfar Darwésh, som tar avstand fra Koranen slik den praktiseres i landsbyen og mener man lokker og leder de unge vekk fra åndelighet, selvrenselse og toleranse. Besteforeldrenes stemmer er nok Sara Omars egen, eller Frmesk sin. 

Og blir livet bedre i Danmark? Tør hun gjøre opprør? Får hun skrive sin poesi og lese den høyt? Det er jo det som er hennes høyeste ønske. Men først må hun giftes bort til en mann som viser seg å være en helt annen enn hun tror. 

Sara Omar har et klart budskap: «Jeg kjemper for rettferdighet, også for de tause stemmene.» Skyggedanseren er vond å lese. Og den er viktig. 

«Nå er det ikke uvanlig å skrive om kvinneundertrykkelse, æresdrap, tvangsgifte og voldtekt, men Omar skiller seg ut ved å gå til direkte angrep på kvinneundertrykkelsen som ligger i islam som religion, og de ekstreme overgrepene begått av troende muslimer.»

Cathrine Krøger, Dagbladet 

 

 

ANMELDELSER:

Terningkast 5 Guri Hjeltnes, VG
Terningkast 5 Henrik Tjalve, Fyens Stiftstidende

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Aschehoug
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 435
ISBN: 9788252591095
Utgave: 1. utg.
Orig.tittel: Skyggedanseren
Format: 21 x 14 cm
Nr: 8162549
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

SERIE:
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

Sara Omar (f. 1986) er danskkurdisk. Hun har bodd i Danmark siden 2001. Hun er født og oppvokst i Kurdistan, men måtte flykte derfra på slutten av nittitallet på grunn av krig. Omar studerer statsvitenskap og er aktiv i flere av Danmarks kvinneorganisasjoner og -foreninger. Hun har tidligere bidratt med dikt i antologiutgivelser. Dødevaskeren var hennes romandebut. 

«Den dansk-kurdiske forfatteren Sara Omar er tilbake med en ny roman som slår hardt inn i leseren og hardt inn i den kultur hun selv vokste opp i.»

, VG Terningkast 5

«Dramatisk roman om isolasjon og familievold. Den danske forfatteren Sara Omar lar seg ikke true til taushet.»

, Aftenposten

«Sara Omar vet hvor kniven skal stikkes inn og vris rundt.»

, Information

«Opprivende og kullsvart»

, Fyens Stiftstidende Terningkast 5