Meny
Gledesdrepende essays - Sara Ahmed

Gledesdrepende essays

; Lene Auestad (Oversetter)

Serie: Cappelens upopulære skrifter 81

«'Gledesdrepende essays' undersøker hvordan sexisme og rasisme sitter i ryggmargen, og belyser noen av vår tids brennende konflikter: Kjønn, rase og folkevandring.»

, Legekunsten 1/2022
Britisk-australske Sara Ahmed (f. 1969) har skrevet en rekke bøker og artikler inspirert av fenomenologi, postkolonialisme og kjønnsteori. Hennes kanskje mest kjente tankefigur er «den feministiske gledesdreperen» - et bilde på hva som skjer når det er den som påpeker sexisme eller rasisme som blir oppfattet som et problem, i stedet for at den egentlige uretten blir tatt tak i. Les mer
Vår pris
249,-

(Paperback)
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Paperback
Legg i
Paperback
Legg i
Vår pris: 249,-

(Paperback)
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Britisk-australske Sara Ahmed (f. 1969) har skrevet en rekke bøker og artikler inspirert av fenomenologi, postkolonialisme og kjønnsteori. Hennes kanskje mest kjente tankefigur er «den feministiske gledesdreperen» - et bilde på hva som skjer når det er den som påpeker sexisme eller rasisme som blir oppfattet som et problem, i stedet for at den egentlige uretten blir tatt tak i.

I sine teoretiske analyser tar Ahmed utgangspunkt i hverdagslig ubehag som skapes av rasisme, sexisme og heteronormativitet. Hun knytter personlige erfaringer og nyhetssaker så vel som skjønnlitterære historier til filosofien, noe som gjør at leseren kan kjenne seg igjen og relatere teorien til sitt eget liv. «Forfatterskapet er uovertruffent i samtidig kulturkritikk når det kommer til å skape leseropplevelser av at det er samfunnet, ikke jeg, som er problemet. Derfor kan disse gledesdrepende essayene paradoksalt nok skape stort engasjement og entusiasme» (fra forordet).

Essayene i denne boka tar for seg sentrale temaer i Ahmeds forfatterskap og er de første av hennes tekster som har blitt oversatt til norsk. Tekstene er oversatt av Lene Auestad, og forordet er skrevet av Stine Helena Bang Svendsen og Hannah Helseth.
FAKTA
Utgitt:
Forlag: Cappelen Damm akademisk
Innbinding: Paperback
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 142
ISBN: 9788202683252
Utgave: 1. utg.
Orig.tittel: The promise of happiness
Format: 21 x 12 cm
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

SERIE:
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

«'Gledesdrepende essays' undersøker hvordan sexisme og rasisme sitter i ryggmargen, og belyser noen av vår tids brennende konflikter: Kjønn, rase og folkevandring.»

, Legekunsten 1/2022

«... Ahmeds mange hverdagsnære eksempler bidrar til å gjøre tekstene åpne for mange slags lesere - for aktivister så vel som akademikere [...] Både som antirasist, feminist og sosiolog ser jeg stor verdi i disse tekstene. Boka er imidlertid krevende dersom man ikke allerede kjenner de teoretiske tradisjonene som forfatteren bygger på. Når det er sagt, er det klart at også lesere med visse grunnkunnskaper innenfor samfunnsvitenskap og humaniora, vil ha stort utbytte av denne utgivelsen.»

, Agora 4/22-1/23