– En fagbok som er både interessant og morsom. Språkforskerne har testet en del originale sammenhenger - særlig i forhold til forfatternes ordvalg og kjønn, og noen ganger er ikke virkeligheten som de trodde. Faktaopplysningene er krydret med veddemål og julekakebaking. Uri skriver som vanlig lett og underholdende.
Jeg naken drakk
Skriver menn og kvinner ulikt? Fins det typiske manneord og kvinneord? Helene Uri har tatt for seg romanlitteraturen og gir oss svar på sitt underholdende og treffsikre vis!
Les mer
Skrevet av: Bente, Redaktør
Vil en mann beskrive noe som rosa? Spåkforskeren Uri har tatt for seg norsk litteratur, nærmere bestemt 18 000 romaner av norske forfattere, for å finne ut om fordommer og forestillinger kan bekreftes eller avkreftes. Dette er underholdende og interessant lesning, og da særlig når det kommer til bestemte ord og uttrykk. Hvilket ord bruker mannlige forfatter mye oftere enn kvinnelige forfattere? Jo, det er jeg, og som nr seks på lista kommer ordet meg. Hos kvinnene er det ordet moren som er oftest forekommende, altså er de opptatt av mødre, og deretter tårer. Det sukkes, skjelves og skvettes. Altså blir våre forestillinger om at kvinnelige forfattere er styrt av følelser mens de mannlige er mer hardbarka, bekreftet, skriver Uri.
Sier noe om vår forståelse av verden
En slik bok må selvfølgelig presentere en rekke beskrivende eksempler. Etter 1970 har det blitt skrevet mer om kropp og vært mer utstrakt bruk av kroppsord. Kvinner opplever ofte at andres blikk rettes mot kroppens brystparti, men i litteraturen kan det være omvendt … kvinnebrystene smiler og kikker på mannen. Litt søt, den.
Bryster er tydeligvis gåtefulle for de mannlige forfatterne. Sigurd Hoel og Agnar Mykle møtes i hvert fall i sin fascinasjon for bryster:
«… brystene, som nesten så ut som om de vokste oppover» (En dag i oktober)
«Hennes bryster var som sprenglegemer under genseren» «Hennes modne bryster stod ut som lyn fra hennes kropp» (Lasso rundt fru Luna)
Helene Uri har funnet skjulte mønstre som preger verkene og vår opplevelse av litteraturen, vår måte å beskrive verden på, og dermed også vår forståelse av verden!
Detaljer
- Forlag
- Gyldendal
- Innbinding
- Innbundet
- Språk
- Bokmål
- Sider
- 214
- ISBN
- 9788205598744
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 2024
- Originaltittel
- Jeg naken drakk
- Format
- 21 x 14 cm
- Nr
- 8223963
Medlemsblad
Om forfatteren
Helene Uri har doktorgrad i språkvitenskap og arbeidet i tolv år ved Universitetet i Oslo før hun sa opp jobben for å begynne å skrive på heltid. Hun debuterte med romanen Dyp rød 315 i 2001, og utgir tillegg til sin skjønnlitterære produksjon en rekke fagbøker innen lingvistikk. Uri er oversatt/under oversettelse til flere språk, blant annet dansk, svensk, tysk, engelsk, fransk, spansk og japansk.
Lytt til utdrag
Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven
Les utdrag
Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag herMedlemmers vurdering
Skriv en vurdering
– En festlig gjennomgang av forskjellen i ordvalg mellom kvinnelige og mannlige forfattere, med rikelige mengder med selvironi og samtidig overbevisende innføring i statistiske arbeidsmåter. Men boken henvenderseg nok mest til de med interesse for statistikk, og det har nok ikke alle bokklubbens medlemmer.