Min side Kundeservice Bli medlem

Fru Marta Oulie ; Den lykkelige alder ; Fortellingen om Viga-Ljot og Vigdis

Slik innledes et forfatterskap som allerede fra første setning vitner om stort mot. Sigrid Undset skulle vise seg å bli selve dikterdronningen i Norge. Les mer

49,-

216,- Spar: 167,-

Innbundet
Utsolgt

"Jeg har vært min mann utro" slår an takten for et verdensberømt og enestående forfatterskap i nobelprisformat. Sigrid Undset (1882-1949) er eneste norske kvinne som har fått nobelprisen i litteratur. Det sier det meste.

100-årsjubileum
Debutromanen Fru Marta Oulie kom ut for første gang for 100 år siden. Det er det all grunn til å feire, noe som også ble gjort under Undset-dagene på Lillehammer tidligere i år. Utroskap var litteraturfestivalens hovedtema.

"Et verdensberømt og enestående
forfatterskap i nobelprisformat."

Utroskap har aldri vært akseptabelt, heller ikke for 100 år siden da Sigrid Undset startet sitt formidable forfatterskap ved å hoppe rett ut i dette tabubelagte temaet. Det viser hvor radikal og modig Undset var, allerede som 25 år gammel kontordame i Kristiania. Fru Marta Oulie er tankevekkende og sterk lesning - også i dag. Vi undres over at et slikt tema kunne blottstilles med en slik varme og ærlighet for 100 år siden. Det er Marta som har vært sin mann Otto utro, og til og med fått barn med husvennen Henrik. Martas tæringssyke ektemann vet ikke noe om dette, men Martas anger er likevel ulidelig.Sterkere følelser finnes ikke: død, kjærlighet, anger, skyld.

Samtid og middelalder
Også i novellesamlingen Den lykkelige alder, som kom allerede året etter, er det kjærligheten mellom mann og kvinne som er det store temaet, særlig sett i lys av ungdommens lengsler og drømmer. Men barnets sårbare sinn skildres også med respekt og ærefrykt, for eksempel i Et halvt dusin lommetørklær: en forunderlig novelle om lille Bildit som ikke får gå på danseskole, og som heller ikke får det hun ønsker seg aller mest etter farens forretningsreise til Kristiania. Forventninger går over i skuffelser, drømmer går i knas for ei lita jente - slik småjenter har opplevd det i uminnelige tider.

Fortellingen om Viga-Ljot og Vigdis (1909, det samme året Undset får forfatterstipend og drar til Roma) er første historiske roman fra Sigrid Undsets hånd. Men for Undset handlet det fortsatt om samtid, selv om handlingen nå er lagt til middelalder, rundt år 1000: "Man kan jo bare skrive romaner om sin samtid," som hun sa. Her handler det om skjendet kjærlighet, om kjærlighet som går over i hat og hevnlyst på grunn av mannens vold og makt.

Nobelprisvinner
Da Sigrid Undset fikk nobelprisen i litteratur i 1928, åtte år etter at Knut Hamsun oppnådde samme ære, betydde ikke det at forfatteren la ned pennen for å hvile på laurbærene og berømmelsen. Snarere tvert imot. Det kom over et dusin bøker til fra Sigrid Undsets hånd de neste 20 årene.

"Sterkere følelser finnes ikke: død,
kjærlighet, anger, skyld."

Den aller første setningen, "Jeg har vært min mann tro", slår absolutt an tonen for et langt forfatterskap, som fortsatt er særdeles levende for oss 100 år etter. I alt Undset skrev, enten det var dikt, noveller, historiske romaner eller nåtidsromaner, ligger det en urokkelig tro på at vi mennesker har en gjensidig forpliktelse overfor hverandre, også moralsk, at fellesskap og kjærlighet er langt viktigere enn egoisme og egennytte.


"Ti sed og skikk forandres meget, alt som tiderne lider og menneskenes tro forandres og de tænker anderledes om mange ting. Men menneskenes hjerter forandres aldeles intet i alle dage." Sigrid Undset, 1915

Detaljer

Forlag
Bokklubben
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
425
ISBN
9788252567243
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2007
Nr
5009111

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Fru Marta Oulie ; Den lykkelige alder ; Fortellingen om Viga-Ljot og Vigdis:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Dukken

Yrsa Sigurðardóttir
Innbundet 
332,- 379,-

Årene

Annie Ernaux
Innbundet 
200,- 229,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv