Gigantsalget fortsetter!
Min side Kundeservice Bli medlem

Fuglane

Fuglane (1957) er nok meisterverket til Tarjei Vesaas. Ingen annan romanperson er så omslutta av forfattarens omsorg og kjærleik som Mattis tust.

Mattis tust er hjelpelaus i kvardagsliv og arbeidsliv, og skarp er han ikkje. Les mer

229,-
Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Fuglane (1957) er nok meisterverket til Tarjei Vesaas. Ingen annan romanperson er så omslutta av forfattarens omsorg og kjærleik som Mattis tust.

Mattis tust er hjelpelaus i kvardagsliv og arbeidsliv, og skarp er han ikkje. Men likevel forstår han på somme måtar meir enn dei skarpe.Naturen openberrar løyndomar for Mattis. Han kan tyde fuglespråk. Han kan lese dei breva som rugda skriv til han med nebb og føter. Og han kan formulere dei djupaste livsspørsmål: Kvifor er det slik det er? spør han den venlege gardkona som byr på kaffi då arbeidet endå ein gong har gått i stå for han.


Ingen kan gje svar, men diktaren fortel på ein slik måte at også lesarane må ta Mattis inn i si omsorg, samstundes som vi forstår systera Hege og alle dei som gjerne vil hjelpe Mattis, men ikkje kan nå heilt inn til han.

Medlemsvurdering:
Tarjei Vesaas var en stor lyrisk forfatter, og ser man på språket i hans bøker er det en perfeksjon som ikke kan gjøres bedre. Fuglane handler i stor grad om Mattis, og hans noe spesielle opplevelser av virkelighet. Mattis bor sammen med søsteren Hege, i utkanten av bygd. Han er psykisk tilbakestående og autistisk, og har dermed problemer med å tilpasse seg et samfunn og samarbeide med andre mennesker. Han trivest best i naturen, der han tusler på stier, kaster steiner på vannet eller fyllest med harmoni i den lille robåten han eier. Mattis kan også fuglespråk, og tolker enhver lyd som kommer fra de rundt ham. Mattis får også en større selvtillit i et vennskap med Anna og Inger, men føler seg som femte hjulet på vogna når en av dem får en kjæreste. Fuglane er en varm og sympatisk, og er skrevet med stor respekt for hovedpersonene i boken. Dette er et mesterverk fra en av Norges største forfattere! Anbefales sterkt!

S

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Nynorsk
Sider
222
ISBN
9788205512979
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2018
Format
19 x 12 cm
Serie
Gyldendal klassiker

Medlemmers vurdering

t
tonemor – 19.05.2010

– Denne boka er en stor favoritt hos mange vet jeg, uten at jeg helt kan si jeg skjønner hvorfor. Det er jo synd at jeg ikke fikk den samme fine, magiske leseopplevelsen, men samtidig er det jo litt artig å være kjerringa mot strømmen også! "Fuglane" har absolutt noen minneverdige sitater, som er underfundige og fine. Og den har en spesiell hovedperson som ikke er som alle andre, som grubler og tenker annerledes enn "oss" og som man kan føle stor godhet for. De forskjellige verdenene som Hege og Mattis befinner seg i, spesielt Mattis symbolverden der ting får en spesiell mening og varsler og uante hendelser har overnaturlig eller stor betydning, er godt skildret. Men jeg synes boka likevel til tider var treg og kjedelig. Først mot slutten ble ting litt mer interessante, og siste side synes jeg var trist... Kanskje leser jeg Fuglane en gang til om 20 år når jeg er enda mer voksen og kanskje ser på den med helt andre øyne, men akkurat nå skal den få stå i bokhylla i fred kjenner jeg. Jeg fikk heller lyst til å lese Is-slottet igjen, siden jeg likte den mye bedre.

J
Jasoper – 23.11.2009

– Jeg synes at det var vanskelig å komme inn i denne boka fordi jeg hadde problemer med å følge tankegangen til Mattis. Men etter hvert som jeg ble kjent med ham og hvordan han tenkte, klarte jeg også å følge resonnementene hans, og det gjorde det hele mer interessant. Boka er fylt med humor og varme, og den skildrer en vanskelig livssituasjonen på en annerledes måte enn det vi er vant til. Den tar opp et viktig tema som i hvert fall på den tiden var tabubelagt, og jeg tror nok at samfunnet også i dag har tendenser til å overse mennesker som ser ting på en annerledes måte. Det er i hvert fall altfor mange som ikke har evnen til å sette seg inn i andres situasjoner. Jeg mener at dette er en bok alle burde lese, og at den bør leses grundig slik at man ser hva som ligger under den forholdsvis "enkle" tankegangen til Mattis!

S
S – 09.08.2008

– Tarjei Vesaas var en stor lyrisk forfatter, og ser man på språket i hans bøker er det en perfeksjon som ikke kan gjøres bedre. Fuglane handler i stor grad om Mattis, og hans noe spesielle opplevelser av virkelighet. Mattis bor sammen med søsteren Hege, i utkanten av bygd. Han er psykisk tilbakestående og autistisk, og har dermed problemer med å tilpasse seg et samfunn og samarbeide med andre mennesker. Han trivest best i naturen, der han tusler på stier, kaster steiner på vannet eller fyllest med harmoni i den lille robåten han eier. Mattis kan også fuglespråk, og tolker enhver lyd som kommer fra de rundt ham. Mattis får også en større selvtillit i et vennskap med Anna og Inger, men føler seg som femte hjulet på vogna når en av dem får en kjæreste. Fuglane er en varm og sympatisk, og er skrevet med stor respekt for hovedpersonene i boken. Dette er et mesterverk fra en av Norges største forfattere! Anbefales sterkt!

R
Rødstrupe – 30.09.2007

– "Fuglane" av Tarjei Vesaas er en av de beste bøkene jeg har lest på lenge. Den er vakker, vemodig og det virker som om Vesaas har stor omsorg for hovedpersonen Mattis, eller Tusten, som har blir kalt av de andre i bygda. Språket er enkelt og lett å lese. Mattis bor sammen med søstera si, Hege, like ved en innsjø. En dag for Mattis det for seg at han skal bli ferjemann og den eneste passasjeren han frakter over vannet, bringer med seg vanskeligheter og problemer for Mattis. Han tvinges til å bli voksen og til å ta ansvar.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Fuglane:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv